Cel mai peticit Guvern din istoria Romaniei (Opinii)

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 09:36
4566 citiri
Cel mai peticit Guvern din istoria Romaniei (Opinii)
Foto: servuspress.ro

O stire neasteptata difuzata marti dimineata la toate televiziunile romanesti a tulburat obisnuitele stereotipuri, in politica noastra post-decembrista: un domn a refuzat un post de ministru, adica exact acel post la care se inghesuie de obicei o gramada de domni, ca la borcanul cu miere.

Profesia de ministru nu-i o profesie. E un fotoliu

Faptul ar fi de necrezut, daca n-am sti ca acel domn se numeste Raed Arafat si ca, prin modul cum s-a prezentat pana acum in fata telespectatorilor, a dovedit de fiecare data ca-l intereseaza mai mult profesia, decat mierea.

In orice caz, este o oarecare diferenta intre stilul in care domnul Arafat se distanteaza de borcan si repeziciunea cu care doamna Mona Pivniceru s-a napustit la miere, dand cu profesia de pamant si spunand adio postului de magistrat la CSM.

Oricine se intreaba in mod firesc ce-l determina pe profesionistul Arafat sa nu-si lase meseria de izbeliste si ce-i face pe altii sa se imbulzeasca la fotoliu.

Ar putea sa existe mai multe explicatii. Una din ele este insasi profesia doctorului Arafat, pretuita de cei din jur, in timp ce profesia amatorilor de fotolii nu este cu nimic mai buna sau mai rea, decat a altora la fel de insipizi.

O regula de aur, aparuta candva ca replica in piesa "Revizorul" de Gogol, spunea ca, pentru cine nu este in stare sa faca o treaba ca lumea, singura solutie onorabila este sa-i conduca pe altii si sa-i invete cum sa faca ei acea treaba.

Capatuirea familionului

Dar exista si alta explicatie, aproape perversa. Nu poti trece indiferent pe langa faptul ca un fost ministru a fost acuzat ca ar fi favorizat afacerile fiului sau, altii ca si-au angajat sotiile in sistemul propriilor ministere sau au dat o mana de ajutor in afacerile a tot felul de frati si cumnati.

Pe scurt, in targ se vorbeste ca, cine s-a capatuit pe el insusi, capatuieste automat tot familionul.

Chiar daca salariul de ministru nu este substantial, interesele sunt uriase, neamurile sunt multe, relatiile si mai numeroase, iar conflictele de interese raman bine ascunse, afara de cazul cand le descopera presa si le musamalizeaza partidul.

Domnul Raed Arafat, avand familia departe, este ferit de asemenea tentatii specifice si atunci este normal sa nu-l intereseze un fotoliu ale carui foloase n-ar avea cui sa le imparta.

Numai ca problema guvernului nostru nu se focalizeaza exclusiv pe cazul de la Ministerul Sanatatii. Daca te uiti mai atent, observi ca aproape intreg cabinetul a iesit peticit, dupa ce a plesnit pe ici, pe colo, prin partile esentiale.

"Un alt domn a dorit acest mnister"

Abia a plecat ministrul Sanatatii si iata ca ne intrebam daca nu cumva sta pe faras si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, urmare modului cum s-a incheiat privatizarea Oltchim si, mai ales, a modului cum a ramas descheiata.

Cu un oarecare timp in urma, s-a mai incheiat numirea unui ministru la Invatamant, respectiv doamna Andronescu, dupa ce altii anteriori ramasesera si ei descheiati, ca plagiatori si incompatibili.

Atunci, decapitat brusc, ministerul s-a ales cu un interimar, aflat in conflict de interese cu gramatica limbii romane, ca sa nu mai vorbim de limbile straine, cam necunoscute conform propriului CV.

Cea mai ciudata este insa disparitia din guvern a domnului Andrei Marga, care n-a gasit la TV o explicatie mai plauzibila decat aceea ca "un alt domn a dorit acest minister".

Cel mai jalnic guvern peticit

Respectivul alt domn fusese numit initial la Justitie, de unde a plecat spre Externe, urmand ca la Justitie sa vina o doamna. Cred ca nici premierul nu poate explica daca domnul Corlatean fusese numit din greseala la Justitie, sau daca domnului Marga i s-a dat din eroare postul de ministru al Externelor.

Cel mai jalnic insa s-a demonstrat a fi cazul din sfera Internelor, unde cu prilejul referendumului, si-au luat zborul ministrii Rus si Dobre, incapabili sa actualizeze listele de alegatori, pe care de altfel n-a fost in stare sa le actualizeze nimeni.

Una peste alta, "cel mai bun si mai cinstit guvern de dupa '90" este cel mai peticit dintre toate. Sigur ca privatizara Oltchim a fost o lovitura grea si nimeni nu garantaza ca s-a terminat. Dar acelasi guvern peticit mai asteapta doua lovituri la fel de grele: privatizarea TAROM si privatizarea CFR.

Intrucat Dan Diaconescu se pregateste sa participe la amandoua, guvernul pregateste si el o noua peticeala, respectiv un tap ispasitor. Acarul Paun se numeste Remus Vulpescu.

El va plati toate oalele sparte, in cazul cand nu e prevazut la peticeala ministrul Chitoiu, ca de peticirea lui Victor Ponta nu vorbeste nimeni, decat numai Dan Diaconescu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Victor Ponta guvern, #Raed Arafat Ministerul Sanatatii, #Daniel Chitoiu ministrul Economiei , #premier