Chiar nu intelege Victor Ponta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 23:20
15985 citiri
Chiar nu intelege Victor Ponta? (Opinii)

Victor Ponta nu intelege ce ii reproseaza presedintele Consiliului Fiscal si Opozitia, adica faptul ca a treia rectificare de buget din acest an este ilegala. Si aduce ca argument faptul ca reprezentantii FMI si ai CE au acceptat-o.

Adevarul e ca la respectul pentru lege pe care l-a dovedit guvernarea PSD nu ma mir ca dl Ponta nu intelege. Dar, de fapt, nu e deloc complicat. Potrivit legislatiei romanesti, Guvernul nu avea voie sa faca a treia rectificare. Asa zice legea responsabilitatii fiscale.

FMI si CE nu sunt judecatori. Ei si-au dat acordul, daca si-au dat, ca nu am auzit niciun punct de vedere oficial, strict din punctul de vedere al cifrelor. Asta e felia lor. Guvernul trebuie sa fie atent la partea legala.

Ministrul Bugetului, Darius Valcov, sustine ca Guvernul a avut grija sa aranjeze legea: "Inainte de a adopta ordonanta de guvern de rectificare, am adoptat ordonanta pentru aprobarea unor masuri derogatorii".

Tipul acesta de actiune perpetueaza un arbitrariu extrem de periculos care permite Guvernului sa calce in picioare orice lege care nu convine intr-un anumit moment. Interesant ca, atunci cand o ordonanta s-ar fi impus cu adevarat pentru suplimentarea numarului de sectii de vot din strainatate, Cabinetul nu a emis-o. Acum vad ca nu a avut nicio rezerva.

Dar, mergand mai departe, l-am auzit pe dl Ponta spunand ca fara aceasta rectificare am fi incheiat anul cu un deficit de 0,2%, fata de 2% cat ar fi fost permis.

Deficitul acesta foarte mic nu cred ca este neaparat un motiv de lauda. Dimpotriva. Pentru ca in spatele lui sta o realitate grava. El arata ca Guvernul nu a cheltuit atat cat ar fi putut sa cheltuiasca. Si cum in materie de cadouri electorale punga a fost larga, nu trebuie sa fii un geniu economic ca sa intelegi unde a fost inchis cu totul robinetul - la investitii.

Cei aproape doua miliarde de lei pe care Victor Ponta nu i-a cheltuit au fost bani neinvestiti. Cifrele arata ca pe primele luni ale anului investitiile au fost la jumatate fata de prevederile bugetare si cu aproape 3 miliarde de lei mai mici decat in primele 10 luni ale lui 2013.

Dar investitiile sunt exact cele care creeaza locuri de munca si genereaza in continuare venituri la bugetul de stat. Faptul ca a ramas cu banii neinvestiti, pe care acum ii imparte ca sa acopere tot felul de gauri provocate de anul electoral, este o vina, nu e un merit - a blocat practic dezvoltarea Romaniei.

Se lauda dl Ponta cu o crestere economica remarcabila. Daca este adevarata - pentru ca am mai vazut cifre modificate din pix si razgandeala Statisticii chiar in buza turului al doilea al prezidentialelor mi se pare extrem de dubioasa - ea s-a bazat in principal pe doua elemente circumstantiale: productia agricola foarte buna si exporturi.

Pe ce se va baza in continuare cresterea economica, in cazul unui an agricol mai slab de exemplu, daca prin taierea investitiilor au fost anulate practic tocmai premisele ei si am ramas efectiv la voia Domnului?

Daca Victor Ponta ar fi avut o guvernare inteligenta, eficienta si cu viziune, daca folosea pana la ultimul leu banii, si interni si europeni, pentru investitii, e drept ca nu mai avea de ce sa rectifice a treia oara bugetul, dar crea premisele unei dezvoltari reale a Romaniei.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#rectificare bugetara, #Consiliu fiscal rectificare, #investitii buget , #premier