Capcana lui Traian Basescu pentru Victor Ponta (Opinii)

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 21:34
4812 citiri
Capcana lui Traian Basescu pentru Victor Ponta (Opinii)
Foto: Daylife

Traian Basescu, parca mai conciliant ca niciodata, a inmanat misiunea de a forma un nou guvern liderului PSD, Victor Ponta.

Nu putini sunt cei care il vad pe co-liderul USL in postura de premier. Sunt si multe voci, insa, care spun ca o desemnare nu este echivalenta si cu un vot de incredere, obtinut in plenul Parlamentului.

Circula multe scenarii pe piata, unele spunand chiar ca Ponta nu si-ar dori functia de prim-ministru, cenzurarea lui MRU venind doar din faptul ca "s-a putut".

Dincolo de dorinta lui Victor Ponta, cert este ca, in Parlament, USL are 227 de voturi, insuficient pentru a sustine un premier desemnat din partea Uniunii.

Faptul ca 235 de parlamentari au votat pentru caderea Guvernului Ungureanu nu garanteaza ca tot atatia il vor investi pe Victor Ponta cu functia de premier al Romaniei.

Este un moment in care multi "fosti" isi negociaza viitorul politic si, daca nu le dai ceea ce vor, cu siguranta te poti trezi ca-ti dau un pumn in figura, facandu-ti vant de la tribuna Parlamentului.

In acest moment, Legislativul Romaniei este cuprins de haos, traseistii schimband taberele mai ceva ca pe sosete. Nu te poti baza pe ei insa. Astazi iti promit dragoste vesnica, dar maine te trezesti ca au plecat cu tot cu inelul de logodna.

Spre exemplu, deputatul Marius Dugulescu, care si-a anuntat recent trecerea de la PDL la PNL, nu a fost prezent in plen la momentul in care a fost strigat de chestorul Camerei Deputatilor, pentru a-si exprima votul. Se pare ca domnul Dugulescu s-a razgandit brusc, peste noapte, si nu a mai dorit sa schimbe tabara. Cu astfel de oameni nu poti vorbi de sustinere parlamentara, ci poti doar spera ca norocul va fi de partea ta.

Curios ca Traian Basescu este atat de conciliant acum, intr-un moment cand USL nu are majoritate parlamentara, ci depinde de niste voturi de conjunctura. In 2009, PNL, PSD, PC si UDMR alcatuiau o majoritate parlamentara solida, capabila sa sustina un premier desemnat din tabara lor. N-a fost sa fie, presedintele Basescu mergand in fata Legislativului cu varianta Croitoru Lucian si apoi cu Liviu Negoita.

A trimis in fata Parlamentului doi oameni despre care se stia ca nu au nicio sansa de a fi investiti, pentru a castiga timp. Si a castigat, atat timp cat si alegerile prezidentiale, multumita carora a reusit sa-l impuna din nou pe Emil Boc pe firmamentul politic al Romaniei.

Stim ca, la acea vreme, majoritatea amintita mai sus sustinea puternic un premier independent in persoana lui Klaus Iohannis, primar de Sibiu. Nu s-a putut, Basescu n-a dorit acest nume si, uite-asa, a aparut in Parlament UNPR.

De ce am ajuns la UNPR? Pentru ca, de aici, lucrurile in Legislativul Romaniei au ajuns sa miroasa a degringolada si guvernare "la nimereala".

Pentru prima oara in istoria postdecembrista, la guvernare lua parte un pseudo-partid care nu participase la alegeri si care ajunsese sa schimbe majoritatea parlamentara, trecand din barca PSD si PNL catre UNPR.

In fapt, stim ca Basescu aruncase cateva stele de general pe umerii lui Gabriel Oprea si Neculai Ontanu, care s-au dovedit salvatoare pentru planul de impunere a Cabinetului Boc "nu mai stiu cat".

Guvernul Boc a plecat la drum insotit de nimeni. PDL, un partid mare, cu procente solide obtinute in alegeri, era sustinut de o armata de stransura, o oaste de conjunctura, despre care se vorbea ca, la primul obstacol, nu va ezita sa isi arunce partenerul in prapastie.

Degeaba plangea Emil Boc, dupa votarea motiunii, ca "minoritatile l-au lucrat pe la spate". "Minoritatile" nu reprezinta niciun partid politic, ci alcatuiesc o seama de oameni independenti afiliati unui grup parlamentar.

Cand faci guverne bazandu-te pe astfel de iluzii, iti meriti soarta de a fi tradat oricand. Plus ca Emil Boc si apoi MRU tremurau cand UDMR era in pozitia de a cere ceva. Apoi, Kelemen Hunor ne vorbea despre stabilitate politica, desi presiunile lor asupra Guvernului erau evidente, nu o data amenintand cu iesirea de la guvernare, daca nu le vor fi indeplinite solicitarile.

Tocmai din aceasta cauza, Victor Ponta trebuie sa fie prudent si sa nu se imbete cu apa rece. USL nu a castigat nimic prin votarea motiunii de cenzura. La nivelul numarului de parlamentari proprii, lucrurile sunt neschimbate. Ca cineva ti-a dat un vot, cine stie din ce motive, nu inseamna ca ti-l va mai da si a doua oara.

Ponta sa nu uite ca la "robinete" se afla inca Guvernul MRU, iar hulpavitatea oamenilor politici nu cunoaste limite. In concluzie, desemnarea s-ar putea sa se transforme intr-o capcana, si nu intr-o oportunitate.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#motiune cenzura guvern Ungureanu, #desemnare Victor Ponta premier, #Basescu Ponta premier, #USL premier Ponta, #Basescu desemnare Ponta , #premier