Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Ce-l obliga pe Victor Ponta sa candideze la presedintie si de ce ezita

Duminica, 02 Martie 2014, ora 08:16
6773 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Ce-l obliga pe Victor Ponta sa candideze la presedintie si de ce ezita

Experimentul Tariceanu pare sa fi esuat si, acum, devine mai clar ca presiunea exercitata asupra liberalilor a reprezentat proiectul secret al lui Victor Ponta.

Cred ca premierul a avut doua obiective: primul, sa-l blocheze pe Iohannis sa ajunga vicepremier, adica sa-i puna in discutie statutul de lider absolut si, doi, sa salveze USL prin ruperea PNL.

Si-a atins primul obiectiv, dar l-a ratat pe cel de-al doilea. Aceasta ratare l-a pus pe Victor Ponta intr-o situatie dificila atat in ce priveste Guvernul, cat si in ce priveste propriul partid. S-o luam pe rand.

Ruperea USL face ca sustinerea actualei coalitii PSD, PC, UNPR sa fie extrem de fragila. La Senat, cu voturile UDMR si cele ale celor doi senatori liberali fugiti din PNL, USD are o majoritate de numai noua voturi, iar in Camera Deputatilor, cu voturile UDMR si cele ale minoritatilor, o majoritate de 21 de voturi.

Proiectati aceasta imagine la felul in care se lucreaza in Parlamentul Romaniei, la absenteismul cronic si veti observa ca Victor Ponta va fi obligat sa negocieze fiecare vot. Acesta a fost motivul pentru care cred ca si-a dorit mult sa rupa un numar de parlamentari de la PNL: asigurarea unei majoritati mai relaxate.

N-a reusit, iar Calin Popescu Tariceanu pare acum fara nicio valoare politica pentru PSD, pentru ca nu a reusit sa aduca voturile necesare.

In propriul partid, situatia s-a tensionat cand atat Liviu Dragnea, actualul vicepremier, cat si Miron Mitrea au facut declaratii in care ii dadeau de inteles actualului presedinte al PSD ca trebuie sa-si asume rolul de candidat la alegerile prezidentiale.

Probabil ca fiecare dintre cei doi politicieni avea alt interes, Dragnea sa devina premier si viitor presedinte al PSD, iar Miron Mitrea sa il impinga pe actualul lider sa-si asume o mare batalie politica.

Aceste presiuni din interiorul PSD se pot accentua pe parcursul trecerii timpului, iar Victor Ponta, cum spuneam intr-un text anterior, ar putea fi obligat sa-si asume rolul de candidat pentru Cotroceni din partea USD.

Chiar daca ii este teama, actualul premier nu va putea evita batalia electorala de la sfarsitul anului 2014. Toti presedintii PSD au candidat pentru aceasta functie. Ion Iliescu a reusit, Adrian Nastase si Mircea Geoana au ratat.

In traditia PSD, esti ales lider al partidului pentru a castiga pozitia suprema in stat, nu ai cum sa te eschivezi de la aceasta misiune. Daca pierzi, iti pierzi si pozitia de sef al PSD.

Asa a fost pana acum, iar aceasta "jurisprudenta" politica va fi greu de modificat pentru ca se bazeaza pe o inlantuire de decizii si consecinte care fac mecanismul greoi al partidului sa functioneze.

PSD e o formatiune care nu si-a rezolvat problemele cu opinia publica, are o adresabilitate joasa si prefera sa "cumpere" voturi prin ajutoare sociale si pomeni electorale.

Din aceasta perspectiva, PSD se plaseaza la mare distanta de clasa de mijloc, pe care pare s-o sugrume cu taxe si impozite de cate ori are ocazia, iar clasa de mijloc e decisiva in viata politica romaneasca intr-un singur moment - turul doi al alegerilor prezidentiale.

Teama lui Victor Ponta e ca va pierde exact asa cum au pierdut Nastase si Geoana. Mobilizarea clasei de mijloc din mediul urban spulbera electoratul rural al PSD in turul doi.

Acesta poate fi rationamentul pentru care Victor Ponta sa impinga in batalia pentru Cotroceni un candidat liberal sau cu pedigree de centru-dreapta, iar el sa ramana in planul doi si sa obtina mandatul de premier.

Din pacate, alegerile prezidentiale reprezinta confruntarea dintre cei mai puternici oameni politici ai momentului, iar dupa ruperea USL, a sosit clipa in care Victor Ponta e obligat sa fie puternic. Asta inseamna sa-si asume si riscul unei mari infrangeri.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Victor Ponta candidat prezidentiale, #Victor Ponta alegeri prezidentiale , #premier