Consilier al lui Ponta: Uncle Sam ne priveste cu superioritate. Nu suntem colonie

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 14:49
16881 citiri
Consilier al lui Ponta: Uncle Sam ne priveste cu superioritate. Nu suntem colonie

Consilierul premierului Ponta pe probleme juridice, de minoritati si relatii internationale, Gyorgy Frunda, a declarat ca simte o atitudine de superioritate din partea SUA, referindu-se la anuntul vizitei secretarului de stat adjunct american in Romania, Victoria Nuland, care spune ca vine la Bucuresti pentru a discuta despre functionarea statului de drept.

"Mi se pare putin cu un aer de superioritate, ca si cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, traim intr-o lumea globalizata, facem parte din sisteme strategice de aparare, dar ce ar fi daca spunem ca am merge noi in SUA sa verificam situatia condamnarilor la moarte, care contravine tuturor conventiilor internationale sau ca mergem sa verificam decizia Parlamentului (adunarii statale-n.red) din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana.

(...) Nu e aroganta, dar arata o anumita superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic - nred) ", a raspuns Frunda, intrebat de Ziare.com daca i se pare suparatoare formularea.

El a mai adaugat ca "Romania nu e colonie" si ca refuza sa creada ca Nuland vine in inspectie.

"Vizita nu e asa intempestiva cum a fost prezentata de presa din tara noastra. Aceste vizite sunt planuite, se poarta dialoguri intre ministerele de Externe, se stabileste un program, se stabilesc niste scopuri, se negociaza si pe urma se vine aici. Nu e Romania o colonie si refuz aceasta idee, ca vine sa inspecteze in Romania nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept si a democratiei.

(....) Exista niste discutii, SUA au aratat nu niste ingrijorari, cum gresit au formulat ziarele, ci niste nelinisti, niste semne de intrebare in legatura cu niste decizii. Suntem si noi si Statele Unite membre NATO, suntem legati prin Deveselu, care e foarte important, si de aceea aceste dialoguri sunt benefice, cu conditia sa fie facute aproape pe picior de egalitate, ca sa nu spun chiar pe picior de egalitate", a mai comentat fostul senator.

De ce nu s-ar intalni cu Ponta

Gyorgy Frunda nu a considerat neobisnuit faptul ca premierul Ponta nu se va vedea cu inaltul oficial american, argumentand ca aceasta il are drept corespondent pe ministrul de Externe, Titus Corlatean, cu care se va vedea, iar intalnirea cu Traian Basescu e "gest de curtoazie" din partea presedintiei.

"Mi se pare ca normal e ca doamna Nuland sa se intalneasca cu domnul Corlatean (ministrul de Externe -n.red), acesta e nivelul paralel. Ca se intalneste si cu presedintele republicii, e un semn de atentie, de curtoazie si atat. Premierul Romaniei poate sa discute, eventual, cu Secretarul de Stat, daca iau ca reper nivelul la care se discuta in politica internationala", a mai spus fostul senator UDMR.

Vizita nu e pentru "martea neagra" si amnistiere

Frunda a respins si ideea ca vizita lui Nuland e urmare a "martei negre", in care parlamentarii s-au scos, in opinia celei mai mari parti a presei, a justitiei si asociatiilor magistratilor, din Codul Penal, dar spune ca e bine sa se discute si asta, el ramanand la parerea ca nu s-a intamplat nimic rau.

"Nu cred ca vizita pe pentru asta, dar e foarte bine sa se discute problema asta. 'Cea mai buna minciuna e adevarul', spun batranii. Eu cred ca daca Guvernul a gresit si fara doar si poate a gresit in privinta legii amnistiei si gratierii sau a legii care face diferentiere intre functionarul public si parlamentar, greseala a fost de comunicare. Au tratat-o ca si cum ar fi o mica smecherie pe care o fac fara sa stie altii.

Trebuia explicat clar de ce am nevoie de o lege a amnistiei si gratierii, cine sunt expusi, ca cei care au facut fapte de coruptie nu vor beneficia, niciun politician condamnat, niciun judecator condamnat, ci cateva zeci de mii de infractori primari, care au facut prima infractiune si au fost condamnati la cativa ani de inchisoare. Puscariile sunt suprapopulate.

(...) intrebati-o pe doamna Nuland daca in SUA un senator e considerat functionar public sau nu. Legea spune clar ca functionarul e functionar, parlamentarul, parlamentar", a conchis Frunda.

Nuland, in vizita

Secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, care se ocupa de Europa de Est si Eurasia in diplomatia americana, va vizita Bucurestiul pe 10-11 ianuarie, pentru a discuta despre cooperarea bilaterala si respectarea statului de drept in Romania.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Frunda vizita Nuland, #Frunda Uncle Sam superioritate, #Frunda America superioritate Romania , #premier