Cu 100 de km/h spre prapastie?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 August 2014, ora 18:47
7107 citiri
Cu 100 de km/h spre prapastie?

Cifrele nu pot fi mintite si nu dau doi bani pe discursurile electorale. Si ele arata asa: in trimestrul al doilea al acestui an Romania a inregistrat o scadere economica de 1% fata de primul trimestru. Acest procent face Romania tara cu cea mai abruta contractie a PIB din cele 28 de state ale UE.

Datele nu vin de la Palatul Cotroceni, ci de la Biroul european de statistica, Eurostat. Tehnic suntem in recesiune.

Si tot Eurostatul ne spune ca Romania inregistreaza una dintre cele mai accelerate cresteri de preturi din Uniunea Europeana, fiind depasita doar de Austria, Finlanda si Estonia.

Pentru premierul Ponta situatia nu este nici macar ingrijoratoare. "Avem in continuare una din cele mai solide cresteri din UE. Este ca si cand mergeam cu masina cu 130 km la ora si acum mergem cu 100 km la ora - dar mergem tot inainte!", scrie dl Ponta pe pagina sa de Facebook.

Inainte spre ce, nu ne spune premierul. Nicio secunda nu isi pune oare problema ca poate mergem cu 100 de km de ora pe un drum forestier, dupa ce am iesit de pe sosea si ne putem indrepta direct spre o prapastie? Prapastia sapata de niste politici economice gresite.

Cifrele seci pe care le vedem acum pe hartie sunt rezultatul masurilor luate de Guvernul Ponta in ultima vreme, care au lovit frontal mediul de afaceri. Si ma refer in primul rand la acciza suplimentara pentru combustibil si la taxa pe stalp, adica o taxa pe investitii.

Daca vreti, cazul OMV Petrom, compania cu cel mai mare profit din Romania, poate fi emblematic. In urma cu cateva zile, Petrom anunta o scadere a vanzarilor cu 7% si a profitului cu 22% in primul semestru al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut.

Veti spune, poate, lasati, ca are de unde. Petrom o avea, dar economia Romaniei nu are, pentru ca vanzari mai mici, profituri mai mici inseamna bani mai putini in visterie. Banii pe care Guvernul nu ii mai are pentru investitii sau ii ia de la investitii pentru a face fata cheltuielilor curente, in timp ce incearca sa ii compenseze cu noi dari care au exact acelasi efect, adica scaderi de vanzari si profit. Si tot asa.

Efectul acestor politici mai este unul, demobilizarea investitorilor. Potrivit datelor BNR, investitiile straine directe au scazut cu 10,3%, in primele sase luni ale anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

De ce au scazut? Iar nu e greu de inteles. Cine sa vina in tara in care legislatia este extem de volatila, Codul fiscal se schimba mai repede ca anotimpurile, apar taxe peste noapte si oricand te poti trezi cu toate planurile de afaceri date peste cap? Asta ca sa nu vorbim despre coruptie, birocratie si incompetenta.

La fel de bine poti sa-ti joci banii la ruleta. Ai cam aceeasi predictibilitate si aceleasi riscuri de pierdere.

Un alt motor important de crestere economica este consumul, si el gripat de scumpirile constante, cuantificate de Eurostat, dar si de neincredere. Consumul stagneaza nu doar pentru nu sunt bani, ci si pentru ca, mai ales pentru ca, as zice, nu exista incredere in perspectiva economica a Romaniei.

Creditarea e la pamant, oamenii prefera sa tina de bani, sa astepte, cheltuielile sunt legate preponderent de cosul zilnic. Si nici nu are cum sa fie altfel cat timp mediul de afaceri gafaie, deci siguranta locului de munca este foarte fragila. De aceea, este foarte putin probabil ca tot felul de scutiri de rate la credite sa mobilizeze consumul, dupa cum spera specialistii Guvernului Ponta.

Guvernul se lauda cu cresterea salariului minim pe economie. Este o masura care, dimpotriva, fragilizeaza si mai mult stabilitatea locului de munca. Daca tu ii impui antreprenorului un salariu minim, el il plateste doar daca si-l permite. Daca nu si-l permite, fie concediaza, fie plateste la negru.

Toti analistii economici spun acelasi lucru, daca vrei sa repornesti economia, mai degraba dereglementezi, uzurezi poverile, lasi legile economice sa faca reglajele si tu, stat, te ocupi doar sa creezi un cadru cat mai stabil pentru o evolutie cat mai predictibila.

Altfel, patesti ca dl Ponta: voios, cu 100 de km/h spre prapastie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#scadere economica Romania, #PIB Romania Eurostat , #premier