George Pufan, lozul castigator al lui Ponta?

Luni, 10 Iunie 2013, ora 15:58
11006 citiri
George Pufan, lozul castigator al lui Ponta?
Foto: Parlamentul European

Puterea de la Bucuresti a negociat saptamani in sir cu Bruxelles-ul pentru a putea trimite la Curtea de Conturi Europeana un om pe care multi profesionisti in domeniu il considera total nepotrivit. Miza reala a acestui demers este greu de descifrat cat timp nominalizarea a fost facuta intr-o mare conspirativitate.

Miercuri, 12 iunie, plenul Parlamentului European va vota daca George Pufan merita sa ocupe locul ce i se cuvine Romaniei in Curtea de Conturi Europeana, una dintre cele mai respectabile institutii europene.

CV-ul extrem de sarac al lui George Pufan, presarat cu cateva informatii care genereaza suspiciuni, precum si numeroasele semne de intrebare care apar in legatura cu intentiile Guvernului Romaniei prin aceasta nominalizare bizara ne-au determinat sa verificam cateva dintre informatiile primite recent intr-o scrisoare adresata redactiei, in care aceasta candidatura este extrem de contestata.

De la Ispir si Popescu, la Orban si Pufan

Rolul Curtii de Conturi Europene (ECA) este unul extrem de important. ECA verifica toate conturile de venituri si cheltuieli ale Uniunii, inclusiv modul in care se cheltuiesc fondurile europene. Cu alte cuvinte, cei 27 (dupa aderarea Croatiei 28) de membri au o responsabilitate uriasa, ei le garanteaza contribuabililor europeni faptul ca banii publici sunt cheltuiti in mod eficient si semnaleaza posibilele nereguli. Prin urmare, nu este vorba despre o functie simbolica.

Pana in 2012, locul Romaniei a fost ocupat de Ovidiu Ispir, un specialist in domeniul auditarii. Cand mandatul acestuia era pe final, Curtea de Conturi a Romaniei (CCR) l-a desemnat, prin vot, pe vicepresedintele Mircea Popescu, iar fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a transmis candidatura la Bruxelles, unde Mircea Popescu urma sa fie audiat in aceeasi zi cu reprezentanta Bulgariei.

Numai ca, foarte rapid, Guvernul MRU a cazut, iar in luna mai 2012, la doar cateva zile de la instalare, Guvernul Ponta l-a revocat in mod inexplicabil pe specialistul Mircea Popescu si l-a numit pe Leonard Orban, fost comisar european.

In lipsa unei minime experiente in domeniu, Orban a picat atat la votul in Comisia de buget, cat si la votul in plenul Parlamentului European, Romania bifand astfel, in octombrie 2012, un esec jenant, dar usor de anticipat.

Si a venit cea de a treia nominalizare a Romaniei.

Ei bine, daca pentru Guvernul Ponta vicepresedintele CCR Mircea Popescu n-a fost suficient de bun pentru a reprezenta Romania la ECA, George Pufan, secretarul general al institutiei, adica omul care se ocupa de treburile administrative si nu are nicio competenta in auditare, a fost cea mai buna alegere. O sumedenie de rotite ale diplomatiei romanesti s-au pus in miscare la Bruxelles in favoarea lui Pufan. De ce? Numai Victor Ponta stie.

Cine este "personalitatea" pe care Romania vrea sa o trimita la ECA

Articolul 286 din Tratatul UE spune explicit: "Membrii Curtii de Conturi Europene sunt alesi dintre personalitatile care fac parte ori au facut parte, in statul lor, din institutiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebita pentru aceasta functie".

Ce capacitati profesionale detine George Pufan si ce servicii a adus el tarii sale astfel incat sa fie investit cu increderea ca va controla cum se cuvine cheltuirea banilor europeni este greu de inteles.

"Este o impostura fara margini, facuta in contextul asta al necazurilor zilnice pe care le au oamenii. Cine se mai uita la chestia asta? Lumea are probleme, iar totul s-a desfasurat intr-o mare conspirativitate.

El n-are treaba cu auditul! Auditul il fac membrii Curtii de Conturi, cei 18 consilieri de Conturi care au repartizati ordonatori de credite. El ce face? N-ati vazut ce atributii are? Salarii, tonere, cauciucuri, licitatii, mobila... El a sustinut la audierile de la Bruxelles ca s-a ocupat de 40 de filiale, dar ce facea acolo? Platea chirie, le platea lumina, dadea salariile etc.

E o rusine pentru Romania si cea mai buna proba este asta: daca e asa de valoros, de ce nu l-au facut membru al Curtii de Conturi din Romania? Va spun eu: pentru ca nu discuta nimeni cu el. Nici nu-l primeau la audieri!", a declarat pentru Ziare.com o sursa din domeniu care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Buna intrebare. Cum e posibil ca la Curtea de Conturi a Romaniei secretarul general sa fie o "personalitate" mai valoroasa decat cei doi vicepresedinti, Mircea Popescu si Doina Dascalu, amandoi considerati de Victor Ponta nedemni sa fie trimisi la ECA?

Pe de alta parte, ca in orice alta institutie, secretarul general nu este un factor decizional, ci are atributii exclusiv pe partea administrativa, iar din Organigrama CCR reiese limpede ca George Pufan nu are nicio legatura cu auditul.

Totodata, conform Legii 94/1992, secretarul general nu face parte din plenul Curtii de Conturi, iar atributiile sale sunt cu totul altele decat ale consilierilor de conturi, conform Regulamentului CCR.

In Chestionarul care ii insoteste dosarul de candidatura la ECA, George Pufan a trebuit sa raspunda la intrebarea: "Care sunt cele mai importante trei decizii la care ati luat parte in cadrul carierei dumneavoastra?".

"In ultimele doua decenii am avut ocazia sa lucrez in cadrul Curtii de Conturi a Romaniei, iar din aceasta postura am luat parte la numeroase decizii importante", a raspuns Pufan, mentionand ca fiind cele mai importante trei decizii pe care le-a luat in cariera sa transferarea competentelor jurisdictionale catre instantele ordinare si parchete, desfiintarea Sectiei de Control Preventiv si ... organizarea, in 2002, a unei intalniri intre presedintii institutiilor supreme de audit intre tarile candidate.

George Pufan s-a referit probabil la faptul ca a asistat la luarea unor decizii importate, pentru ca articolul 98 lit. i spune ca secretarul general "participa, fara drept de vot, la lucrarile plenului Curtii de Conturi", ratiunile pentru care este acolo fiind cu totul altele, lucru confirmat de surse din institutie.

Cat despre decizii, in scrisoarea primita la redactia Ziare.com se arata ca prima chestiune a fost de fapt stabilita prin Constitutie, cea de a doua a avut loc cand George Pufan nu lucra la Curtea de Conturi, iar intalnirea respectiva a fost de fapt organizata de un fost director din cadrul secretariatului general. E posibil sa nu fie adevarat, dar poate ca raportorul european Ines Ayala Sender ar fi trebuit sa faca minime verificari.

Iar daca nu are nici atributii de reprezentare a CCR, nici competenta si atributii in audit, atunci care este performanta deosebita care a facut din George Pufan o "personalitate"?

Ca o paranteza, merita mentionat si faptul ca acesta nu figureaza nici in Registrul electronic al auditorilor financiari, stiut fiind ca de cativa ani aceasta calitate poate fi obtinuta dupa 3 ani de stagiu in urma unor examene sustinute de Camera Auditorilor Financiari din Romania(CAFR).

"Un secretar general al unei curti de conturi poate sa acceada la un asemenea post cu conditia sa fi lucrat inainte macar un an, macar o zi, in calitate de controlor, de sef de sectie, de director de directie de curte de conturi, in calitate de consilier... Orice!", ne-a spus cu naduf un alt fost membru al Curtii de Conturi care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Probleme cu CV-ul?

CV-ul lui George Pufan arata limpede ca nu se poate vorbi despre o competenta si o experienta profesionala deosebita, iar faptul ca a gasit cu cale sa se evidentieze in fata europarlamentarilor trecandu-si in CV ca detine o "cunoastere aprofundata a instrumentelor Microsoft Office" si ca are carnet de conducere din 1989 nu poate sa starneasca decat zambete.

George Pufan a terminat in 1984 Institutul de Constructii Bucuresti, dupa care a lucrat ca inginer la Centrala Industriei Sticlei, apoi sef de serviciu cazarmare (administrator de camin) la Liceul de Politie Ploiesti si sef de santier la celebrul Trust Carpati. A devenit ulterior director la CCR, apoi consilier al primarului Sectorului 1 si, de 11 ani, a revenit in CCR unde este secretar general.

Cam asa arata CV-ul sau pana recent. Conform jurnalistilor de la Centrul de Investigatii Media, intr-un CV conceput special pentru aceasta candidatura George Pufan a introdus si o "licenta in specialitatea 'contabilitate'" obtinuta la Universitatea Danubius din Galati la varsta la 53 de ani (in 2011).

Documentele prezentate in facsimil de Centrul de Investigatii Media arata ca Pufan a reusit sa urmeze o facultate la zi la Galati, timp de trei ani, in tot acest timp el lucrand la Bucuresti, adica la peste 200 de kilometri distanta, ceea ce genereaza, de asemenea, numeroase suspiciuni.

Un bun administrator?

In scrisoarea primita la redactie sunt semnalate o serie de nereguli cu privire la modul in care secretarul general al CCR si-a desfasurat activitatea, dar ele tin de competenta organelor de ancheta ale statului. Mentionam totusi ca, in ultimele luni, in presa au aparut cateva scandaluri legate de modul in care secretarul general al CCR a administrat treburile, cel mai recent avand loc in urma cu cateva luni si (culmea!) implicand chiar si bani europeni.

Evenimentul Zilei a facut dezvaluiri despre o licitate cu cantec organizata de Curtea de Conturi pentru un sediu pentru care institutia plateste chirie lunara de 46.000 de euro, cu 9.000 de euro mai mult decat ar fi platit daca nu era declarata castigatoare firma Oscar Downstream, la care, in 2008 si 2009, chiar Curtea de Conturi a Romaniei descoperise mai multe inginerii financiare si ceruse ancheta penala, se arata intr-o Nota a Curtii de Conturi din 23 iunie 2009.

Ce va face Parlamentul European?

In ciuda acestor informatii (care au fost trimise si Parlamentului European), George Pufan a obtinut, in mod surprinzator, o victorie pe muchie la primul vot consultativ (al Comisiei de Buget): 14-13.

Spunem surprinzator pentru ca in aceeasi zi, inainte de Pufan, a fost audiat si Neven Mates, propunerea Croatiei pentru ECA. Neven Mates are o cariera profesionala de exceptie, a fost sef de misiune FMI in Europa Centrala si de Est, iar in prezent este consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Croatiei, fiind un expert in politici macroeconomice si management bugetar.

Ei bine, Neven Mates a fost respins prin vot de comisia bugetara. In schimb, George Pufan, care a citit chinuit o prezentare in limba franceza, dupa care a raspuns, in limba romana (desi sustine ca vorbeste cursiv franceza si engleza), la intrebarile primite din partea europarlamentarilor, a fost avizat pozitiv, in ciuda lipsei evidente de experienta in domeniu.

De la Pufan la Einstein - Nominalizare surpriza a Romaniei la Curtea Europeana de Conturi

"Am avut o discutie la Luxemburg acum trei saptamani cu presedintele Curtii de Conturi Europene, domnul Victor Caldeira, si astazi cu secretarul general Eduardo Luis Garcia al Curtii de Conturi europene", s-a laudat candidatul Romaniei intr-un interviu acordat in aceeasi zi (in premiera!), pentru Adevarul, lasand sa se inteleaga ca lucrurile sunt deja aranjate la nivel inalt, asa ca voturile consultative din Parlamentul European sunt simple formalitati.

Surse apropiate Curtii de Conturi a Romaniei ne-au declarat ca pentru George Pufan s-a facut un lobby intens la Parlamentul European (el fiind plimbat cateva saptamani la Bruxelles), sugerandu-se chiar ca numirea sa ar fi fost negociata in schimbul unei alte numiri la CEDO. Vom vedea daca lucrurile vor sta asa cum ni s-a spus.

Ramane insa un mare mister: De ce tocmai Pufan?

Bulgaria e reprezentata la ECA de Iliana Ivanova, care are in CV functii precum control financiar si senior analist financiar la banci internationale, unde a activat peste 20 de ani.

Nici Romania nu e mai prejos, are auditori profesionisti, cu experienta interna si internationala. Cei doi vicepresedinti ai CCR, Mircea Popescu si Doina Dascalu, presedintele Autoritatii de Audit, Aron Popa, presedintele Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania, Horia Neamtu sau prim vicepresedintele CAFR Carmen Mataragiu sunt doar cateva nume, iar in Registrul electronic figureaza peste 4.300 de auditori atestati. Niciunul dintre acestia nu a fost suficient de bun pentru Guvernul Ponta.

Ziare.com a solicitat Biroului de Presa al Guvernului raspunsuri la urmatoarele intrebari: "Cand a fost desemnat George Pufan sa reprezinte Romania la Curtea Europeana de Conturi? Cine a luat aceasta decizie, la ce nivel? De ce nu a fost ea anuntata public?". Pana la aceasta ora nu am primit nicio informatie.

In schimb, intr-un email trimis de Ministerul de Externe ni s-a spus ceea ce stiam deja: ca George Pufan a fost votat de comisie. Cu alte cuvinte, sa ne vedem de treaba.

Daca punem cap la cap informatiile pe care le detinem, am putea trage singuri concluzia ca nominalizarea a pornit de la MAE, in perioada in care ministru era Titus Corlatean, iar secretar general al MAE Robert Cazanciuc, actualul ministru al Justitiei.

De ce a fost Pufan "alesul" si de ce merita el sa reprezinte Romania la ECA, dar si sa beneficieze financiar de pe urma acestei numiri (mandatul este de sase ani si aduce castiguri de circa 20 mii euro lunar si un plus la pensie din partea UE de aproximativ 4.000 euro pe luna) este foarte greu de inteles, in lipsa unor explicatii din partea premierului Victor Ponta.

Pe site-ul ECA Romania figureaza, de 6 luni, ca singura tara care nu a reusit sa numeasca un nou reprezentant."* Mr Ispir will remain in office until his successor as ECA Member for Romania has been appointed by the Council of the EU", scrie in dreptul Romaniei. Dar cine stie cand va fi asta?

Contactati de Ziare.com, Theodor Stolojan si Sebastian Bodu, europarlamentari PDL, au declarat ca popularii europeni vor vota miercuri impotriva, dar este greu de spus cu cine si ce a negociat USL pentru a-si asigura succesul. Iar daca al treilea candidat al Romaniei va fi respins (ceea ce nu e deloc imposibil in conditiile de fata), ce va face USL?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Pufan vot Parlamentul European, #George Pufan Curtea Conturi, #Pufan Curtea Europeana Conturi , #premier