Misterul razboiului dintre Ponta si Boc pe taxele locale

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 13:56
4294 citiri
Misterul razboiului dintre Ponta si Boc pe taxele locale

Un razboi al declaratiilor privind taxele si impozitele locale a impanzit canalele media, in ultimele zile, din cauza unei legi confuze. Primarul orasului Cluj-Napoca, Emil Boc, da vina pe Guvern pentru situatia creata, in timp ce premierul Victor Ponta sustine ca, de fapt, nu exista o problema reala.

In acest mic scandal a fost atras si presedintele, dupa ce seful Executivului a precizat ca nu a putut acorda primarilor posibilitatea sa nu majoreze taxele si impozitele locale inca din primele zile ale anului 2013, pentru ca Legea de abilitare a guvernului de a emite ordonante simple nu fusese promulgata de presedinte.

Atacul lui Boc: Guvernul una zice, alta face

In 27 decembrie 2012, Guvernul Ponta2 a adoptat o hotarare care obliga autoritatile locale sa indexeze cu rata inflatiei taxele si impozitle locale, adica sa le majoreze din 1 ianuarie 2013 cu 16,5%.

Insa ministrul Administratiei, Liviu Dragnea, a reiterat promisiunea facuta de Victor Ponta, astfel ca in prima sedinta din anul 2013, de pe 4 ianuarie, Guvernul trebuia sa dea o ordonanta in care care sa se dea autoritatilor locale posibilitatea sa opteze pentru a nu majora aceste dari.

"In ceea ce priveste Hotararea de Guvern privind taxele si impozitele locale - pana in acest moment, din trei in trei ani, conform Codului fiscal, Guvernul avea obligatia, prin lege, sa indexeze, tinand cont de rata inflatiei, nivelul taxelor si impozitelor locale, existand in acelasi timp si obligativitatea autoritatilor locale sa indexeze aceste impozite si taxe locale.

Sunt doua acte normative: un act normativ reprezinta Hotararea de Guvern pe care Guvernul a adoptat-o, ca si obligatie legala, sa stabileasca nivelul pentru impozitele si taxele locale. Si va fi modificat, in sedinta de guvern din 4 ianuarie, prin Ordonanta, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecarei autoritati locale sa indexeze sau nu, in functie de conditiile specifice din localitatea respectiva", a declarat atunci Liviu Dragnea.

In plus, el a tinut sa sublinieze faptul ca prevederile din Codul Fiscal creeaza obligativitatea pentru fiecare autoritate locala ca, in momentul in care a aparut hotararea de guvern de indexare, sa o aplice obligatoriu. "Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecarui primar si fiecarui Consiliu Local sa aplice sau nu aceasta indexare", a explicat ministrul.

Ulterior, pe 5 ianuarie, primarul orasului Cluj-Napoca, Emil Boc, a atras atentia ca aceasta ordonanta nu a aprut in Monitorul Oficial, deci nu poate fi implementata.

Boc este confuz: Nu stiu ce sa fac cu taxele locale! Guvernul una zice, alta face

Problema fostului premier era ca nu voia sa fie nevoit sa aplice majorarea de 16%, asa cum cere Codul Fiscal in forma actuala, desi Consiliul local a decis ca taxele sa ramana la nivelul din 2012, bazandu-se pe promisiunea lui Ponta.

"Pana la reglementarea situatiei, in perioada 7 - 11 ianuarie, Primaria Cluj-Napoca nu va incasa impozitele pe cladiri si terenuri, in conditiile in care in 3 si 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au platit taxele si impozitele locale la nivelul anului trecut, si eu nu imi permit sa vad ca acestia sunt nevoiti sa mai stea o data la coada", a spus Emil Boc.

Reactia Guvernulu: Nu am putut adopta ordonanta din cauza presedintelui

Printr-un omunicat de presa, Guvernul a anuntat ca nu a putut adopta ordonanta in sedinta din 4 ianuarie, deoarece presedintele Traian Basescu nu promulgase Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante simple in vacanta parlamentara.

Guvernul il linisteste pe Boc: Ordonanta privind taxele locale va fi adoptata in cateva zile

In replica, Administratia prezidentiala a subliniat ca Traian Basescu a primit de la Parlament Legea de abilitare a Guvernului pe 24 decembrie 2012 si a promulgat-o pe 3 ianuarie 2013. Astfel, Guvernul poate emite ordonante simple de luni, 7 ianuarie, deoarece lege intra in vigoare la 3 zile dupa publicarea ei in MOf.

Ulterior, premierul a tinut sa precizeze ca atat Guvernul, cat si Presedintia au actionat constitutional si ca ordonanta respectiva va fi adoptata in cadrul sedintei de miercuri, 9 ianuarie. Insa el nu a ratat ocazia sa-l atace pe Boc.

"Emil Boc sa faca bine sa-si incaseze taxele. Daca nu vrea, e problema sa, dar va veni Curtea de Conturi la el. Stiu ca se reinventeaza politic, ca e batalie in PDL, dar sa nu mai fie ridicol", a spus Ponta.

Ponta: Ordonanta privind taxele locale va fi publicata miercuri in Monitorul Oficial

Cel mai interesant aspect: Desi era pregatit textul unei OUG, Guvernul a ales ordonanta simpla

Emil Boc, in cadrul unei conferinte de presa, a atras atentia ca Guvernul putea sa evite aceasta situatie si sa adopte o ordonanta de urgenta. In plus, el a amintit ca textul unui astfel act normativ exista publicat pe site-ul Ministerului de Finante, inca din data de 21 decembrie, sugerand ca Ponta nu a vrut sa faca acest lucru la sfarsitul anului trecut.

"Nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale se pot

indexa odata la 3 ani, prin hotarare a autoritatilor deliberative ale administratiei

publice locale", se arata in document.

In ciuda acestui proiect de ordonanta de urgenta, premierul Ponta a asteptat ca presedintele sa promulge legea prin care Guvernul era abilitat sa emita ordonante simple in timpul vacantei parlamentare, provocand intarzierea aparitiei modificarii in Codul Fiscal.

Insa proiectul Legii de abilitare a Executivului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, transmis de Guvern Senatului, in 4 decembrie 2012, nu cuprindea si capitolul legat de modificarea Codului fiscal.

Abia in 12 decembrie, senatorii de la Comisia juridica au inclus in proiectul Guvernului un amendament prin care se da posibilitatea Executivului sa adopte ordonante simple (OG) si privind modificarea Codului Fiscal, in vacanta parlamentara de iarna.

Proiectul de lege de abilitare a fost adoptat de Senat - ca prima camera sesizata - in 13 decembrie 2012, in vechea legislatura, iar la Camera Deputatilor - decizionala - a fost adoptat pe 21 decembrie, in noua legislatura.

In concluzie, Guvernul nu era decis daca va modifica Codul Fiscal prin OUG (asa cum se arata in proiectul din 21 decembrie) sau prin ordonanta simpla (avand in vedere ca initial nu se prevedea modificarea Codului fiscal), dar a ales, in final, ultima varianta.

De ce a optat Guvernul pentru ordonanta simpla

Aparent, optiunea Guvernului de a astepta dreptul de a emite ordonante simple pentru a modifica Codul fiscal a incurcat autoritatile locale, care au inceput deja sa incaseze banii pe taxe si impozite, din 3 ianuarie.

Emil Boc a fost cel mai deranjat de acest lucru, insistand ca daca nu se adopta urgent ordonanta, atunci va fi nevoit sa mareasca taxele si impozitele, desi decisese sa le lase la nivelul din 2012.

Insa primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, l-a linistit pe acesta, precizand ca Guvernul oricum o va adopta in timpul sedintei de miercuri, astfel ca nu are motiv sa se impacienteze, in conditiile in care locuitorii din Cluj-Napoca si-au platit darile la nivelul din 2012, astfel ca nu se va intampla, practic, nimic.

Potrivit analistului Ionel Blanculescu, "bresa" ar fi putut sa fie la Ministerul Finantelor.

"Fiind si sfarsit de an, cred ca a fost acolo un fel de balbaiala, mai degraba responsabilul este acolo, nu cred ca a fost Ponta de vina. Nu s-a finalizat procesul, adica publicarea ordonantei in MOf", a declarat acesta, pentru Ziare.com.

"Daca OUG aparea in decembrie, nu mai era nicio problema, insa faptul ca va fi, totusi, adoptata ordonanta simpla, demonstreaza vointa prim-ministrului. Si nu cred ca a fost de vina apropierea vizitei FMI, pentru ca decizia nu afecteaza bugetul mare", a completat analistul.

Insa Blanculescu atrage atentia ca ar trebui, totusi, ca in textul ordonantei sa exista o mentiune care sa explice situatia in care unii locuitori au platit taxele la un nivel marit, iar ulterior, dupa intrarea in vigoare a ordonantei, acestea sa scada. Insa pana acum nu s-a anuntat un astfel de caz.

Analistul Aurelian Dochia a mentionat, pentru Ziare.com, ca daca exista o scapare in lege si nu s-a facut o precizare, probabil se va rezolva repede si nu vor fi probleme.

Ce spune legea

Intr-adevar, daca Guvernul dadea o ordonanta de urgenta la finalul lui decembrie, pe care o publica in MOf, atunci modificarea Codului Fiscal ar fi intrat imediat in vigoare.

In articolul 115 din Constitutia Romaniei se precizeaza urmatoarele:

"(4) Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora.

(5) Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere. Daca in termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizata nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea in procedura de urgenta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#Ponta razboi taxe locale Boc, #Ponta taxe locale, #Boc taxe locale, #OUG taxe locale , #premier
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Poza NEUTRONU
NEUTRONU
rank 5
diferenta este de inaltime si pozitie...unu e mic si este ...