Noul ministru al Educatiei, in lumina reflectoarelor: Va avea curajul sa-i retraga titlul de doctor lui Victor Ponta?

Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 10:34
6843 citiri
Noul ministru al Educatiei, in lumina reflectoarelor: Va avea curajul sa-i retraga titlul de doctor lui Victor Ponta?
Foto: site FUMN

Adrian Curaj (foto), noul ministru al Educatiei, se afla in atentia opiniei publice si a tuturor celor care asteapta de la noul guvern sa rezolve spinoasa problema a demnitarilor care au plagiat.

Nu este vorba numai despre celebrul caz Victor Ponta, ci si despre acuzatiile aduse altor persoane publice, printre care Gabriel Oprea, Neculai Ontanu, Mihai Stanisoara sau procurorul Bogdan Licu.

Asteptarile sunt foarte mari, tinand cont de faptul ca Universitatea Bucuresti a cerut in repetate randuri Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor in drept obtinut de Victor Ponta in mod fraudulos, conform expertilor consultati, solicitarea fiind respinsa de tot atatea ori in timpul mandatului de premier detinut de fostul lider PSD.

Plagiatul, atentat la cultura nationala si amenintare pentru Romania - Interviu

"Dosarul lui Victor Ponta, care in acest moment este la Comisia de Etica din cadrul Ministerului Educatiei, trebuie reactivat. Nu mai e nevoie de nicio dezbatere pe marginea acestui subiect. Noul ministru al Educatiei trebuie sa se pronunte pe dosarul de plagiat pe care Universitatea Bucuresti l-a intocmit. Apoi, Adrian Curaj - daca va confirma raportul nostru - poate da dispozitia de retragere a titlului de doctor in cazul lui Victor Ponta", a declarat Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, pentru Romania Libera.

Asaltat de jurnalisti cu intrebari pe aceasta tema, Adrian Curaj a raspuns: "Nu m-a contactat Universitatea Bucuresti; dupa ce terminam cu bugetul, vom discuta".

"Nu trebuie sa ne invitam unii pe altii", a replicat Marian Popescu, citat de Digi24.

Zeci de intelectuali ii cer lui Iohannis sa ia atitudine: Romania lucrului bine facut nu poate fi slujita de plagiatori

Plesu: Sa ne depunem toti titlurile doctorale pana isi suspenda aceasta calitate cei care au plagiat

Pe de alta parte, la comisiile de specialitate din Senat se afla inca din luna martie celebra OUG 94/2014, adoptata de Guvernul Ponta, prin care fostul premier putea renunta de bunavoie la titlul de doctor, proiectul de lege fiind respins de prima camera sesizata, Camera Deputatilor.

Seful Comisiei de Etica din Universitatea Bucuresti: Teza de doctorat a lui Oprea e plagiat

Dragos Ciuparu: As miza pe responsabilizarea universitatilor

Contactat de Ziare.com, prof.dr. Dragos Ciupariu, fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, a explicat ca "poate ca a venit vremea ca universitatile sa fie deplin responsabile nu doar pentru diplomele de licenta si master, dar si pentru cele de doctorat".

"Fara sa fi patruns in detaliu toate modificarile Legii educatiei nationale survenite dupa momentul iunie 2012, sunt sigur ca se pot modifica CNE (Consiliul National de Etica) si CNADTCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare), in ce priveste componenta, dar si atributiile. Nu sunt insa sigur ca aceasta ar fi calea de urmat.

Asa cum am vazut din cele petrecute pana acum, acest aranjament institutional nu a reusit sa garanteze respectarea eticii si un standard ridicat al integritatii academice. Pe actualul cadru legal, ministerul ar trebui sa elaboreze si sa aprobe metodologia despre care se face vorbire in ultima versiune a Legii 1, insa asta ar duce doar la rezolvarea unui caz punctual si nu a problemei - nu cred ca se vor grabi multi sa renunte la titlul de doctor.

Reactia Universitatii Bucuresti insa, in opinia mea, ne arata calea corecta de rezolvare a acestui tip de abatere, la modul general", a declarat Dragos Ciuparu pentru Ziare.com.

Intrebat daca este nevoie de schimbarea cadrului legal, fostul sef al cercetarii romanesti a confirmat, precizand insa ca nu prin ordonanta de urgenta.

"Daca vrem responsabilizarea universitatilor, trebuie modificat cadrul legal. In cazurile de plagiat, nu vad caracterul de urgenta, motiv pentru care as vedea potrivita mai degraba procedura parlamentara normala. Si cadrul legal actual prevede obligativitatea CNE de a analiza sesizarile care-i privesc pe demnitari, dar asta nu inseamna ca institutiilor care au eliberat diploma le este interzis sa investigheze si sa se pronunte asupra unor astfel de acuzatii.

Prevederea legala a fost impinsa la limita speculand o formulare nefericita a textului de lege. Dar asta este deja istorie si cred ca toti am avut de invatat din aceasta experienta", a mai afirmat Dragos Ciuparu.

Totodata, acesta a mai subliniat faptul ca nu exista "o solutie universal valabila".

"Daca am avea institutii deplin functionale, chiar si actualul cadru legal ar trebui sa sanctioneze abaterile de la etica si buna conduita in cercetare. Atunci cand distrugi institutii, dai legi sau ordonante de urgenta pentru un singur om, atunci cand pana si parchetele devin mioape in ciuda evidentei, as miza pe responsabilizarea universitatilor care ar avea prea mult de pierdut tolerand / nesanctionand astfel de practici.

Istoria ne-a dovedit ca, cel putin intr-un caz, o institutie de invatamant superior a avut anticorpii necesari. Desigur, asta nu inseamna ca toate universitatile ii vor avea, motiv pentru care trebuie pastrata si alternativa unui 'antibiotic', asa cum a fost gandit initial CNE. As vrea sa adaug ca este deopotriva esential ca, in acelasi timp, in institutiile de invatamant superior sa se faca o educatie antiplagiat sustinuta, daca vrem sa eliminam cu adevarat acest flagel in urmatorii 20 de ani", a subliniat Dragos Ciuparu.

Procurorul care a inchis cazul de plagiat al lui Ponta, avizat de CSM pentru o functie de conducere in Parchetul General

Florian Colceag, despre plagiat: Unii cred ca daca ajung sefi sunt mai destepti. Nu e adevarat

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Dragos Ciuparu Ponta plagiat, #Adrian Curaj ministru Ponta plagiat, #retragere titlu doctor plagiat , #premier