Pleaca Victor Ponta?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 18:36
7104 citiri
Pleaca Victor Ponta?

Smecheria lui Victor Ponta de a cere disjungerea dosarului sau din marele caz de coruptie Turceni-Rovinari n-a tinut. Si nu avea cum sa tina decat daca procurorii DNA erau ageamii.

Ceea ce probabil urmarea dl Ponta era ca prin disjungere sa ramana practic doar cu acuzatia de evaziune fiscala. Spalarea de bani si falsul sunt direct legate de marele dosar si nu pot fi scoase din acest context.

Dupa cum nu cred ca va tine nici invocarea deciziei Curtii Europene de Justitie potrivit careia in cazul contractelor de consultanta juridica suma trebuie platita chiar daca nu a fost facut niciun act efectiv de consultanta.

Dar aici nu este vorba despre un litigiu comercial. Dl Ponta nu se cearta pe bani cu dl Sova, ci este acuzat ca ar fi incheiat un contract fictiv de consultanta cu firma dlui Sova, un contract care sa ascunda plata unei sume necuvenite, si ca a falsificat rapoartele de activitate care atestau prestatiile avocatiale pentru care a primit banii. Discutam deci despre o cu totul si cu totul alta situatie.

Interesant este faptul ca ANAF, institutie in subordinea guvernului condus de dl Ponta, s-a constituit parte civila in acest dosar. Asta inseamna ca ANAF considera ca statul a fost intr-adevar prejudiciat de inculpatul Ponta cu 51.321,80 lei.

Din punct de vedere constitutional, trimiterea in judecata a dlui Ponta nu schimba nimic. Presedintele nu il poate suspenda pentru ca nu e vorba de fapte comise in exercitiul mandatului.

Va demisiona? Cred ca asta ar trebui sa se intample, daca dl Ponta ar avea cea mica grija pentru interesul si imaginea Romaniei. Premierul Romaniei trimis in judecata este total nefrecventabil de lumea civilizata, chiar daca in fata domniei sale nu se vor ridica garduri fizice. Si este imposibil ca acest grav deficit de imagine sa nu greveze si tara.

Dar am mari indoieli ca dl Ponta are o asemenea grija. Daca o avea, demisiona din momentul inceperii urmaririi penale. Dimpotriva, premierul a dat toate semnalele ca este decis sa reziste pana in decembrie 2016 si chiar provoaca intr-un fel coalitia ca, daca vrea sa-l tradeze, sa-si asume deschis aceasta tradare.

Teoretic, in numele interesului national, o retragere a sprijinului politic este posibila si ar avea chiar justificare legitima. Dar, practic, ecuatia politica este extrem de complicata. In acest moment, liberalii nu au majoritate pentru a se instala la guvernare. Sa sparga actuala coalitie e greu, pentru ca UNPR este legat electoral de PSD.

Daca se desprinde de locomotiva, partidul dlui Oprea, fara structuri teritoriale, nu prea are cum sa faca fata in primul rand alegerilor locale, chiar daca ramane la guvernare. Si daca pierde trenul localelor, la parlamentare e mort.

Deci nu cred ca UNPR sa se rupa de PSD decat daca dl Oprea socoteste ca ar putea profita de vria social-democratilor pentru a rupe halci consistente din acest partid si a se intari suficient cu ele. Este totusi un calcul riscant, pentru ca PSD este o structura mare, care a mai rezistat socurilor ca ansamblu, chiar daca a mai pierdut aripi pe drum.

Si atunci ar fi solutia ca actuala coalitie sa se mentina, dar sa schimbe premierul. Dl Oprea da semnale insistente ca este gata sa se "sacrifice" si chiar isi prezinta atuurile: e serios si aduce siguranta.

Siguranta? Nu stiu de ce, dar mi-am adus aminte de recente dezvaluiri ale lui Alin Teodorescu potrivit caruia: "Oprea a fost unul dintre realizatorii programului Basescu-Maior din 2005, un program prin care serviciile de informatii au inceput sa creeze ofiteri acoperiti (...) Oprea a inteles programul si l-a introdus. (...) Academia SRI a devenit 'rezerva de cadre' alcatuita dintr-un corp de functionari de stat care au tinut doctoratele intr-un mod miraculos, care se cunosc intre ei si care fac o retea informativ- operativa ce actioneaza la ordin. Este o escrescenta cancerigena".

Teoretic, cu Gabriel Oprea premier, PSD ar ramane la guvernare, ar scapa de balastul de imagine Victor Ponta pe care multi social-democrati il si detesta. Practic, cred ca e nitel diferit.

Daca PSD il instaleaza pe Gabriel Oprea premier, intra sub cizma generalului si risca sa se duca direct spre o absorbire a PSD in UNPR. Puterea reala este acolo unde e premierul. Si cred ca social-democratii stiu foarte bine acest lucru.

Pe logica politica minimala, daca nu exista desigur alte ratiuni personale, de ce Liviu Dragnea, aflat acum in pozitia ideala de premier de facto, detinator al puterii reale, dar scutit de raspunderea aferenta, ar renuta la ea si ar instala un premier care sigur n-ar veni sa bata din calcaie in Kiseleff?

In schimb, Victor Ponta cu cat e mai vulnerabil, cu atat ar putea fi mai docil.

Asadar, ca vine un guvern liberal sau il instaleaza pe dl Oprea premier, PSD tot ar pierde de facto puterea, insa in cazul al doilea ar si deconta politic deciziile dlui Oprea.

Nu stiu daca este ceea ce ar trebui sa-si doreasca. Cred ca PSD stie bine diferenta dintre lupta pentru putere in interior si lupta pentru putere in stat si pentru electoratul de stanga.

Si, apoi, cum sa ii retraga dl Dragnea sprijinul politic dlui Ponta pe motiv de trimitere in judecata, cat timp el insusi a ramas vicepremier pana in ziua cand a fost condamnat?

Complicat e si pentru dl Iohannis. Sigur ca vrea sa scape de Victor Ponta chiar si pentru faptul ca, tot cerandu-i demisia degeaba, presedintele intra intr-o periculoasa ecuatie a neputintei in fata unui popor care admira domnitorii cu sabia umeda de sange politic.

Dar daca semneaza cu mana domniei sale desemnarea lui Gabriel Oprea este probabil sa se dinamiteze politic. Mai ales dupa scandalul plagiatului dlui Oprea, acuzat de chiar presedintele Comisei de Etica a Universitatii Bucuresti, daca dl Iohannis il desemneaza, cred ca isi va dezamagi crunt propriul electorat. Adica, vor spune unii, am votat in noiembrie pentru ca, vorba romanului, sa scapam de "dracu'" si am dat de "tac'su"? Asta e marea schimbare, sa inlocuim un plagiator cu alt plagiator? Am si vazut deja pe Facebook asemenea reactii la varianta Oprea.

In plus, dl Iohahnnis stie probabil ca Romania este intr-un moment diplomatic delicat dupa ce a ales o strategie cel putin discutabila in chestiunea refugiatilor. Acum are nevoie de un premier care stie sa joace si in plan extern, cu conexiuni, cu imagine, care sa evite in extremis izolarea Romaniei, nu de un Gabriel Oprea marcat de scandaluri si care cauta pe sub mesele de la JAI butoanele sistemului de traducere.

Asa ca, in acest moment cel putin, n-as paria pe inlocuirea dlui Ponta. Stiti cum e la noi, emotia momentului trece, cum a trecut cea a inceperii urmarii penale, apoi mai un refugiat, mai un gard cu Ungaria, mai o masura populista, si lumea uita, iar anormalitatea intra in banalitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Ponta trimis in judecata, #Ponta Oprea Dragnea, #Oprea premier , #premier