Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ponta bate record dupa record: Inca un mandat de ministru interimar la CV? - cate are in total

Vineri, 20 Martie 2015, ora 19:12
3559 citiri
Ponta bate record dupa record: Inca un mandat de ministru interimar la CV? - cate are in total
Foto: Gov.ro

Premierul Victor Ponta ar urma sa preia postul de ministru interimar al Finantelor, vineri, dupa demisia lui Darius Valcov si pana la gasirea unui inlocuitor.

Prim-ministrul isi bate astfel propriul record, fiind pentru a sasea oara cand asigura interimatul intr-un minister, mai mult decat oricare dintre predecesorii sai.

Victor Ponta preia interimatul la Ministerul Finantelor - surse

Premierul a anuntat, joi, ca a aprobat demisia lui Darius Valcov din functia de ministru de Finante, dupa ce DNA a cerut avizul Senatului pentru retinerea si arestarea preventiva a acestuia, urmarit penal pentru ca ar fi luat mita 2 milioane de euro in vremea cand era primar al Slatinei.

Victor Ponta poate fi interimar cel mult 45 de zile, adica teoretic pana in luna mai.

DNA cere incuviintarea retinerii si arestarii lui Darius Valcov

Ponta a aprobat demisia lui Valcov

De asemenea, el a mai fost interimar si la Ministerul Culturii, timp de 45 de zile, intre 10 octombrie si 24 noiembrie 2014, perioada maxima admisa de lege, dupa ce presedintele UDMR Kelemen Hunor a renuntat la aceasta functie.

Conducerea ministerului a fost incredintata, ulterior, lui Hegedus Csilla, fost secretar de stat in cadrul institutiei si vicepresedinte al organizatiei de femei a UDMR, care insa a stat in aceasta postura mai putin de o luna, pana la iesirea formatiunii de la guvernare si remanierea din luna decembrie, cand locul sau a fost luat de social-democratul Ionut Vulpescu.

Kelemen Hunor, revocat de la Cultura. Ponta preia interimatul - surse (Video)

Ponta, premierul cu cele mai multe mandate de ministru interimar

In luna iulie 2013, Victor Ponta a preluat postul de ministru interimar al Transporturilor, dupa demisia lui Relu Fenechiu, atunci fiind a patra oara cand se afla in aceasta ipostaza.

Fenechiu a fost condamnat, pe 12 iulie 2013, la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma calificata, fiind pentru prima data in istoria Romaniei cand este condamnat un ministru in functie.

Premierul l-a nominalizat pe deputatul PNL Ovidiu Silaghi pentru preluarea conducerii Transporturilor, insa ministru a fost numit in cele din urma europarlamentarul PNL Ramona Manescu.

Ponta a preluat interimatul la Transporturi, dar a iesit singur la declaratii

Tot in 2013, pe 28 martie, prim-ministrul a preluat interimatul Ministerului Justitiei, dupa ce Mona Pivniceru si-a dat demisia din functie ca urmare a desemnarii ca judecator al Curtii Constitutionale, din partea Senatului. Premierul a condus ministerul pana pe 15 aprilie, cand a fost numit oficial Robert Cazanciuc.

Ponta a mai fost ministru interimar al Justitiei in perioada 7-23 august 2012, in urma revocarii lui Titus Corlatean si numirii sale in fruntea Ministerului de Externe. Atunci, fostul ministru de Externe Andrei Marga a declarat ca "un domn a dorit foarte mult acest minister".

Victor Ponta, ministru interimar la Justitie (Video)

Intre cele doua mandate la Ministerul Justitiei, Ponta a fost mai mult de o luna interimar la conducerea Ministerului Sanatatii, intre 2 octombrie si 7 noiembrie 2012.

Pe 1 octombrie, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a demisionat in urma acuzatiilor de abuz in serviciu si deturnare de fonduri europene venite din partea ANI, iar Ponta i-a preluat atributiile a doua zi, in locul subsecretarului de stat Raed Arafat. Acesta a fost pana la urma investit in functia de ministru, pe 7 noiembrie, pe care a ocupat-o pana la sfarsitul lunii decembrie, cand ministru a devenit liberalul Eugen Nicolaescu.

Victor Ponta, ministru interimar la Sanatate - Surse (Video)

Ungureanu, Boc si Tariceanu - patru mandate de interimar in opt ani

Predecesorul lui Ponta in fruntea Guvernului, Mihai Razvan Ungureanu, a preluat functia de ministru al Mediului, intre 5 si 10 aprilie 2012, dupa ce, pe 4 aprilie, procurorii DNA au cerut demararea procedurilor pentru avizarea urmaririi penale a ministrului de atunci al Mediului, Laszlo Borbely, pentru trafic de influenta si fals in declaratii. Ulterior, ministru al Mediului a fost numit Attila Korodi.

Laszlo Borbely si-a dat demisia. Ungureanu - ministru interimar al Mediului

In ce il priveste pe Emil Boc, acesta a avut, in ceva mai mult de trei ani ca prim-ministru, doua interimate ca ministru - cate unul in fiecare cabinet.

Pe 2 octombrie 2009, dupa iesirea de la guvernare a ministrilor PSD, fostul lider PDL a asigurat interimatul la Ministerul Educatiei, pana la investirea noului Guvern, pe 23 decembrie 2009. Boc i-a succedat Ecaterinei Andronescu si a fost urmat de Daniel Funeriu.

De asemenea, pe 22 aprilie 2011, Emil Boc a preluat functia de ministru interimar al Muncii, dupa demisia lui Ioan Nelu Botis in urma scandalului legat de un ONG la care sotia sa era consilier si care a primit fonduri europene nerambursabile. Boc l-a numit in fruntea Ministerului Muncii pe Sebastian Lazaroiu, pe 3 iunie 2011.

Emil Boc - ministru interimar al Muncii, dupa demisia lui Botis

Premierul liberal Calin Popescu Tariceanu a avut si el un mandat de ministru interimar, intre 21 martie si 5 aprilie 2007, in fruntea Ministerului Afacerilor Externe. Prim-ministrul a preluat atributiile ministerului dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze decretul de numire a lui Adrian Cioroianu in functia de ministru de Externe. Tariceanu a fost succedat, in cele din urma, chiar de Cioroianu.

De altfel, premierul liberal a fost primul sef de Guvern de dupa 1989 care a asigurat un interimat in fruntea unui minister. Inaintea acestuia, niciunul dintre ceilalti sapte prim-ministri nu s-a confruntat cu aceasta problema.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Victor Ponta ministru interimar, #Ponta mandate interimar, #Ponta interimar Finante , #premier