Ponta, discutii cu FMI: Romania, corigenta la angajamente?

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 13:51
1816 citiri
Ponta, discutii cu FMI: Romania, corigenta la angajamente?

Premierul Victor Ponta se intalneste, luni, cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), condusa de Erik de Vrijer, pentru a discuta despre situatia economica a Romaniei si prelungirea acordului stand-by cu doua luni, in conditiile in care tara noastra a ratat indeplinirea mai multor angajamente.

Dupa intrevederile cu ministrii de sambata seara, cand s-a vorbit cu precadere despre reformele care nu s-au concretizat la timp, conform intelegerii, reprezentantii FMI nu au semnat un nou acord, acestia dorind sa astepte incheierea celui in vigoare, pentru care s-a cerut o prelungire cu doua luni.

Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, a declarat, la iesirea de la discutii, ca este timpul ca Romania sa respecte angajamentele stabilite.

FMI nu vrea deocamdata un nou acord cu Romania

"Concluziile sunt benefice. Noi trebuie sa ne facem temele foarte bine. Din pacate, pana acum nu ni le-am facut si este timpul sa respectam ceea ce ne angajam sa facem. Au fost discutate toate problemele legate de sectorul energetic, de privatizarea unor companii, de introducerea managementului profesionist la majoritatea companiilor energetice", a spus Nita.

In schimb, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, s-a aratat mai optimista. Oficialul a precizat ca Executivul s-a angajat ca pana la finalul lunii aprilie sa definitiveze cadrul legal referitor la stabilirea consumatorului vulnerabil, pentru acordarea ajutoarelor de incalzire si energie electrica.

Campeanu, optimista dupa discutiile cu FMI: Se concretizeaza totul

"In scurt timp vom avea si planul national de ocupare, in special pentru tineri", a mai spus ministrul de resort.

In plus, echipa Guvernului a abordat si alte teme, precum modalitatile de stimulare a crearii de locuri de munca, managementul privat si privatizarea unor companii de stat.

Insa ministrul Industriei si Comertului, Varujan Vosganian, a subliniat ca Fondul este pesimist in ceea ce priveste situatia combinatului Oltchim, care a intrat in insolventa.

Vosganian: FMI are o viziune pesimista privind Oltchim

"Din pacate, anterioara privatizare nu a fost doar o auditie a unor melodii puse pe computer, ci a costat Oltchim acumularea unei datorii suplimentare de aproape 100 de milioane de euro din momentul esuarii privatizarii si pana acum. Ar fi o solutie mai usoara de a lichida bucata cu bucata Oltchim.

Eu am explicat faptul ca Oltchim este una dintre cele mai importante unitati din Europa Centrala si de Est in acest domeniu, ca exista o piata buna (...) Cautam o solutie", a explicat Vosganian.

Si Legea Santatii a fost in vizorul discutiilor, iar ministrul de resort, Eugen Nicolaescu, reiterand ca aceasta a fost clarificata cu membrii delegatiei.

Eugen Nicolaescu: Legea Sanatatii, clarificata cu FMI, CE, BM (Video)

Ponta a cerut prelugirea acordului cu doua luni

Din cauza ca Romania nu a indeplinit la timp mai multe angajamente, privind privatizarea companiilor de stat, problema managementului privat in aceste companii, calendarul liberalizarii pretului la gaze sau legea sanatatii, premierul Victor Ponta a cerut extinderea acodului in vigoare cu doua luni, pana in iunie, pentru ca Executivul sa nu se grabeasca in indeplinirea lor.

Acordul Romaniei cu FMI, prelungit cu doua luni - UPDATE (Video)

"Se finalizeaza listarea Transgazului, se avanseaza cu procedura de restructurare la Oltchim, e foarte posibil sa avem pana atunci discutii avansate privind o noua licitatie, se incepe procedura pentru CFR Marfa. Eu am solicitat doua luni, decizia apartine celor de la FMI", a precizat Ponta.

In plus, el a reiterat ca vor incepe discutii pentru incheierea unui nou acord.

"Romania nu are nevoie sa imprumute vreun euro, dar un acord preventiv ne ajuta, asa cum ne-a ajutat stabilitatea politica, sa ne imprumutam foarte ieftin si sa pastram un curs de schimb euro-leu foarte bun si sa devenim in continuare interesanti pentru zona de investitii", a spus prim-ministrul.

De altfel, tinta de deficit pentru 2012 a fost ratata, acesta fiind de 2,5% din PIB, fata de 2,3%, cat era estimarea Guvernului.

Prin acordul stand-by, incheiat in martie 2011, Romania are la dispozitie aproximativ 3,7 miliarde de euro, bani pe care ii poate accesa doar in cazul unor urgente. Pana in prezent, tara noastra nu a apelat la aceasta suma.

Analistii sunt de parere ca acordul cu FMI ofera Romaniei credibilitate pe plan international, acest lucru reflectandu-se si in scaderea costurilor la care Romania se poate imprumuta din pietele financiare.

Nicu Grigoras, analist la Intercapital Invest, a precizat recent, pentru Ziare.com, ca intreruperea acordului cu FMI ar avea consecinte negative grave asupra perceptiei de risc asupra Romaniei.

"In secunda imediat urmatoare, trendul de apreciere al cursului de schimb s-ar inversa si presiunile de depreciere pe leu ar fi foarte mari, cu repercursiuni directe in presiunile inflationiste, dobanzile cu care statul se imprumuta ar creste foarte repede diminuandu-se astfel sansele unei cresteri economice rezonabile pentru anii urmatori. Niciun guvern responsabil nu ar putea sa isi asume astfel de consecinte, indiferent cat de restrictive ar fi conditiile impuse pentru incheierea unui nou acord cu FMI", a spus Grigoras.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#ponta discutii fmi, #Ponta intalnire FMI, #Ponta acord FMI , #premier