Ponta explica de unde va avea bani pentru reducerea CAS. De ce nu i-a aratat si lui Basescu

Marti, 22 Iulie 2014, ora 18:51
9337 citiri
Ponta explica de unde va avea bani pentru reducerea CAS. De ce nu i-a aratat si lui Basescu

Prim-ministrul Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa, de la Palatul Victoria, marti seara, in care a vorbit despre reducerea CAS, solutiile pentru adoptarea acestei masuri, precum si despre realizatile Guvernului pe care il conduce.

Premierul a afirmat ca reducerea CAS va sprijini mediul de afaceri si va duce la crearea de noi locuri de munca, subliniind ca reprezentantii mediului de afaceri sustin aceasta masura.

De asemenea, Victor Ponta a prezentat beneficiile de care se bucura angajatorul ca urmare a reducerii CAS, precum si date referitoare la realizarile Executivului sau in cei doi ani si trei luni de guvernare, comparativ cu guvernarile anterioare. In plus, prim-ministrul a vorbit si despre acciza la combustibil, construirea de autostrazi, reintregirea pensiilor si salariilor si cresterea salariului minim la 900 de lei.

Declaratiile premierului au avut loc dupa ce acesta s-a intalnit, anterior, la Palatul Victoria, cu reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, discutiile axandu-se pe reducerea CAS.

Ponta: Reducerea CAS va intra in vigoare la 1 octombrie

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile prim-ministrului Victor Ponta:

- Intalnirea are un obiect foarte clar. Azi am avut o noua discutie cu mediul de afaceri si am primit semnale politice, toate referindu-se la o masura economica care nu este singulara, dar care se inscrie intr-un pachet de politici economice, si anume reducerea CAS ca masura sa aiba ca scop principal crearea de locuri de munca sau fiscalizarea acelor locuri de munca care exista in acest moment in economie.

- Este necesar pentru Romania sa vedem de unde am pornit, care sunt lucrurile pe care le-am implementat ca sa stim care sunt deciziile care urmeaza.

- Reprezentantii mediului de afaceri au reafirmat sprijinul pentru aceasta masura.

- Proiectul de lege a fost votat in unanimitate, am vazut azi declaratiile dl Blaga, ma bucur ca nu s-au razgandit.

- Reducerea CAS reprezinta o decizie de politica economica, care are ca scop sprijinirea mediului privat in crarea de locuri de munca.

- Dincolo de calculul de strict contabil, de "contabil de CAP", este sustenabila.

- Cand iei decizii importante, acestea reflecta o gandire economica.

- Este important ca in baza rezultatelor obtinute in cei doi ani si jumatate, sa aratam ca si acest impact negativ de 4,8 miliarde de lei, care raman la firmele private, iar acesti bani sunt recuperati.

- Acesti bani nu ii duc acasa intr-un seif, ci sunt bani care raman in firme pentru crearea de noi locuri de munca.

- Recuperarea a doar 10 la suta din cele 41 de miliarde de lei pe care Guvernul le are de recuperat de la firme aflate in insolventa inseamna 4 miliarde.

- Cresterea salariului minim in 2015 si veniturile la buget din cresterea economica nominala din 2015.

- Cel mai important efect pe care il urmarim este acela de a crea noi locuri de munca.

- Daca nu luam aceasta decizie in acest an, nu o vom mai lua niciodata.

- Romania a trecut de la cea mai grava recesiune de dupa anul 2000 la o crestere economica stabila si bine fundamentata. Aceasta crestere poate fi sustenabila in masura in care indeplinim cateva conditii de stabilitate si predictibilitate.

- De la un deficit de 9 la suta in 2009, Romania a reusit una dintre cele mai drastice ajustari ale deficitului bugetar. Si in anul 2014, Romania isi va respecta toate obligatiile date de ajustarea deficitului bugetar.

- Toate au fost realizate in conditiile in care am avut de achitat peste 3 miliarde de lei hotarari judecatoresti ale salariatilor care au dat in judecata Guvernul si au castigat.

- 6 miliarde de lei au fost platite incepand cu 2012 reprezentand arierate la spitale, medicamente. Peste 3 miliarde de lei despagubiri pentru titluri executorii.

- Romania si-a achitat toate transele care rezultau in urma imprumutului de 20 de miliarde de euro facut in 2009 si nu ne-am mai imprumutat niciun dolar si niciun euro.

- Scaderea de aproape 5 ori a costurilor la care Romania se imprumuta.

- Investitiile straine directe, dupa ce au avut in 2011 cel mai scazut nivel din ultimii ani, au continuat sa creasca.

- Sunt investitii in economia reala, in productie si servicii si acest lucru ne permite sa avem aceasta crestere sustenabila si stabila.

- Despre fondurile europene: vreau ca cifrele sa vorbeasca singure.

- Toate investitiile pe zona de autostrazi se afla in derulare.

- Ne-am asumat o masura de crestere cu 7 centi la litru care sprijina cofinantarea lucrarilor din infrastructura, iar o parte importanta din aceasta acciza se intoarce pentru cei care pot sa prezinte facturi si care fiscalizeaza intreaga activitate.

- Am reusit sa redeschidem 12 spitale si 12 sa fie transformate in centre de sanatate, sa deblocam angajarile la profesori si la medici.

- In acesti doi ani si jumatate, toate reintregirile de pensii si salarii au fost sustenabile. Tara s-a dezvoltat si s-a facut dreptate sociala si acest lucru s-a vazut mai departe in toate masurile de reparatii.

- Castigul salarial mediu a crescut cu 14 la suta in 2012-2013 si peste un milion de romani a beneficiat de cresterea salariului minim, de la 670 de lei, la 900 de lei.

- Pensia medie lunara, de la 734 de lei in 2009, 811, 845 in 2014. Si in 2015 pensia medie va fi de 885 de lei.

- Vreau sa revin la problema care nu a fost rezolvata: a recuperarii locurilor de munca pierdute din 2009 incoace. Am recuperat foarte putin din ele, doar 140.000 de locuri de munca. Sa revenim rapid la numarul de persoane cu contract de munca pe care l-am avut inainte de perioada 2009-2012 si sa ajungem la obiectivul de a avea mai multe persoane angajate decat numarul pensionarilor.

- Am reusit si am facut sustenabile scaderea TVA la paine si putem sa continuam ideea unui TVA diferentiat pe anumite categorii.

- Un lucru important care a aparut in discutia publica: Pe primul semestru al anului 2014 am incasat ca venituri la bugetul de stat cu 3 miliarde de lei in plus fata de anul trecut. Ar fi 6 miliarde de lei incasari fata de anul trecut.

- Atata timp cat am aplicat schema de restructurare a ANAF, am putut sa acoperim descresterea deficitului, pentru ca noi nu ramanem la acelasi nivel de cheltuieli si venituri.

- Reducerea CAS nu este doar sustenabila, dar ne poate ajuta spre obiectivul fundamental - crearea de noi locuri de munca si fiscalizarea acelor noi locuri de munca, care sunt in zona nefiscalizata, in zona neagra.

- Este o masura pe care Parlamentul a sprijinit-o si pe care mediul de afaceri o saluta si o sprijina.

- Era important sa transmit acest mesaj, sunt absolut convins ca vom avea sprijinul Parlamentului, in implementarea sa.

- Acestea erau datele si sunt convins ca in baza acestora fiecare dintre cei care au de decis si fiecare dintre cetatenii acestei tari vor si mai departe ce considera ca este bine sa adoptam.

Intrebari:

Reprezentantii FMI inca asteapta din partea Guvernului roman masuri de compensare. Care este realitatea?

- Realitatea este cea pe care v-am prezentat-o acum, va multumesc.

De ce nu ati prezentat aceste date si presedintelui Basescu?

- Interesul Guvernului este de a guverna bine.

Veti trimite prezentarea si Administratiei Prezidentiale?

- Nu am facut aceasta prezentare pentru dl Basescu, am facut-o pentru cei in fata carora Guvernul raspunde - Parlamentul Romaniei si cetatenii Romaniei.

Cati km de autostrada noi din proiecte noi s-au inaugurat in ultimii doi ani?

- Romania construieste autostrazi din fonduri europene cofinantate. Din 2011, am reusit in cele mai multe dintre cazuri nu doar sa deblocam programul sectorial, cat si sa relansam sectoare.

- Pe fiecare din alte sectoare au fost probleme, lotul 3 de la Sibiu - Deva se lucreaza in acest moment.

- Proiectul Comarnic - Brasov este in continuare un proiect strategic pentru Romania si il va inaugura altcineva.

Despre taxa pe stalp

- Taxa privind constructiile speciale a fost eliminarea unei exceptii. Si acestea care au fost exceptate au intrat in aceasta idee de largire a bazei de impozitare.

Premierul Victor Ponta a declarat, sambata seara, ca reducerea contributiilor la asigurari sociale va intra in vigoare de la 1 octombrie, in ciuda opozitiei presedintelui Traian Basescu, iar aceasta masura va putea duce la cresterea locurilor de munca fiscalizate.

Guvernul nu a convins mediul de afaceri: Degeaba reducem CAS azi daca marim alte taxe maine

Concluziile intalnirii dintre Basescu si oamenii de afaceri pe tema reducerii CAS

Steven van Groningen, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, a explicat, joi, dupa consultarile pe care reprezentantii oamenilor de afaceri le-au avut cu presedintele Traian Basescu, ca mediul de afaceri este de acord cu reducerea CAS, insa Guvernul trebuie sa arate modalitatea prin care va compensa gaura de la buget ce va fi provocata de aceasta masura.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Victor Ponta reducere CAS, #Ponta conferinta Guvern, #Ponta realizari economice, #Ponta constructie autostrazi , #premier