Ponta, pentru Wall Street Journal: Romania va rezista majorarii cheltuielilor publice

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 08:13
1908 citiri
Ponta, pentru Wall Street Journal: Romania va rezista majorarii cheltuielilor publice

Romania va tine cheltuielile publice sub control in ciuda alegerilor care se contureaza si va continua sa vanda active, a declarat prim-ministrul Victor Ponta, in contextul ingrijorarilor legate de luptele interne profunde privind directia politica a tarii.

Al doilea cel mai sarac stat membru al Uniunii Europene si-a redus deficitul sub 3 la suta din PIB, in anul 2012. Insa tensiunile politice raman la cote inalte intre principalii lideri politici ai tarii, iar Fondul Monetar International a avertizat, in luna octombrie, in legatura cu riscul cheltuielilor publice inutile, inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor.

Prim-ministrul Victor Ponta a promis ca va mentine deficitul sub 3 la suta din PIB, atat in 2013, cat si in 2014, dar si ca datoria publica va ramane sub pragul de 40 la suta din PIB - una dintre cele mai scazute din Europa.

"Prioritatea mea absoluta este sa mentin aceste date pozitive, atata timp cat (...) dobanzile se pastreza la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani", a declarat Ponta, intr-un interviu pentru cotidianul american Wall Street Journal.

Mesaj de la FMI: Guvernul roman trebuie sa reziste presiunilor pentru masurile populiste

Sursa citata arata ca Ponta guverneaza intr-o coabitare inconfortabila cu presedintele Traian Basescu, pe care a incercat sa il inlature de la putere, fara succes insa, in anul 2012.

Chiar daca anul 2012 a fost afectat de disputele politice si de criticile internationale privind incercarea de demitere a presedintelui, Romania a reusit sa-si atinga obiectivele fiscale, a precizat Ponta, prin reducerea deficitul la 2,9 la suta din PIB, in anul 2012, de la 5,6 la suta din PIB, in anul 2011.

Cu toate acestea, FMI arata ca inca mai sunt semne de intrebare deasupra tarii. Guvernul a majorat recent tinta de deficit pentru acest an, la 2,3 la suta din PIB, de la 2,1 la suta, o masura despre care Victor Ponta spune ca este un derapaj izolat cauzat de refacerea efortului de colectare a taxelor. FMI ramane ingrijorat ca presiunile electorale ar putea slabi "camasa de forta".

"Presiunile pentru masuri populiste sunt in crestere, ceea ce ar putea amplifica reformele dificile anterioare sau va crea noi riscuri", a transmis FMI, intr-un raport publicat pe 4 octombrie.

"Trebuie rezistenta in fata acestor presiuni. Mai mult, luptele interne trebuie depasite deoarece impiedica reformele institutionale, de exemplu in zona planificarii investitiilor", mai transmite FMI.

Esecul recentei incercari de a vinde compania feroviara de transport marfa arata felul in care disputele politice au afectat luarea deciziilor. Grup Feroviar Roman, o companie feroviara privata, a castigat o licitatie de cumparare a 51 la suta din compania de stat CFR Marfa, pentru 202 milioane de euro, dar nu a reusit sa finalizeze tranzactia, in luna octombrie, toate partile implicate dand vina una pe cealalta pentru esecul privatizarii, se mai arata in articolul Wall Street Journal.

Ponta a dat vina pe jocurile politice ale lui Basescu, pentru esecul GFR

Victor Ponta a spus ca GFR a fost prinsa in "jocurile politice" ale presedintelui, ceea ce a impiedicat-o sa-si onoreze obligatiile. Presedintele, pe de alta parte, a afirmat ca procesul de privatizare nu a fost transparent, o declaratie pe care Guvernul a contestat-o. In ce priveste GFR, compania a dat vina pe esecul de a obtine aprobarea pentru o schimbare a actionariatului din partea creditorilor interni si externi ai companiei feroviare.

"Sper ca vom evita asemenea cazuri in viitor", a sustinut Ponta, adaugand ca procesul va fi relansat si va dura aproximativ opt luni.

De asemenea, acesta a mai spus ca, pentru a prinde din urma natiunile bogate din Europa, Romania trebuie sa obtina mai mult din resursele sale. Acesta a mai spus ca se asteapta la o crestere a economiei de 2 la suta in acest an, un numar pe care l-a numit modest.

Comisia Europeana estimeaza o crestere economica a Romaniei de circa 1,6 la suta, in anul 2013. "Romania inca nu isi utilizeaza o mare parte din potentialul sau uman si natural", a sustinut prim-ministrul.

Privatizarea CFR Marfa, esuata - Gruia Stoica: Am fost informati ca nu se poate finaliza tranzactia (Video)

In anul 2012, PIB pe cap de locuitor in Romania a fost de doar 49 la suta din media Uniunii Europene, potrivit agentiei de statistica Eurostat.

Tara se bazeaza acum pe resursele minerale si energetice pentru a reduce distanta fata de restul Europei. Guvernul a acordat in anul 2012 primele permise pentru companiile care cauta gaze de sist in tara. Un proiect de dezvoltare a unei mine de aur, care stagneaza de 14 ani din cauza protestelor ecologistilor, a fost pus in dezbatere in Parlament.

Ponta a declarat ca nu este inca increzator ca Parlamentul va da unda verde proiectului Rosia Montana, care ar putea deveni cea mai mare mina de aur din Europa. "In cele din urma, cred ca majoritatea societatii romane va intelege ca daca respectam standardele de protectie a mediului, daca avem beneficii din taxe, redevente, locuri de munca, ar trebui sa facem ceea ce fac toate statele moderne din Europa si din afara ei, profita de resursele lor naturale", a mentionat premierul.

Democracy Institutie, un think-tank din Washington, a transmis pe 14 octombrie ca Rosia Montana a fost "un test politic pentru viitoarele proiecte interne si internationale". Proiectul de la Rosia Montana ar putea adauga PIB-ului Romaniei peste 24 miliarde de dolari, in urmatoarele aproape doua decenii, considera reprezentantii think-tank-ului.

Premierul Ponta va efectua o vizita oficiala in Statele Unite, in perioada 21-23 octombrie. Vizita vine intr-un moment in care compania energetica americana Chevron face lobby pentru un proiect de explorare a gazelor de sist, proiect care este insa intampinat cu opozitie de ecologistii din Romania.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Victor Ponta majorare cheltuieli publice, #Ponta esec CFR Marfa, #Ponta crestere economica , #premier