Ponta, premierul cu cele mai multe mandate de ministru interimar

Duminica, 21 Iulie 2013, ora 09:39
2656 citiri
Ponta, premierul cu cele mai multe mandate de ministru interimar

Premierul Victor Ponta a preluat, luni, postul de ministru interimar al Transporturilor, dupa demisia lui Relu Fenechiu. Aceasta este a patra oara cand Ponta asigura interimatul intr-un minister, mai mult decat oricare dintre predecesorii sai.

Fenechiu a fost condamnat, pe 12 iulie, la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma calificata, fiind pentru prima data in istoria Romaniei cand este condamnat un ministru in functie.

Premierul l-a nominalizat pe deputatul PNL Ovidiu Silaghi pentru preluarea conducerii Transporturilor, insa Ponta ar putea veni cu o alta propunere, daca presedintele Traian Basescu va refuza numirea lui Silaghi.

Ponta a preluat interimatul la Transporturi, dar a iesit singur la declaratii

Tot in acest an, pe 28 martie, prim-ministrul a preluat interimatul Ministerului Justitiei, dupa ce Mona Pivniceru si-a dat demisia din functie ca urmare a desemnarii ca judecator al Curtii Constitutionale, din partea Senatului. Premierul a condus ministerul pana pe 15 aprilie, cand a fost numit oficial Robert Cazanciuc.

Ponta a mai fost ministru interimar al Justitiei in perioada 7-23 august 2012, in urma revocarii lui Titus Corlatean si numirii sale in fruntea Ministerului de Externe. Atunci, fostul ministru de Externe Andrei Marga a declarat ca "un domn a dorit foarte mult acest minister".

Victor Ponta, ministru interimar la Justitie (Video)

Intre cele doua mandate la Ministerul Justitiei, Ponta a avut cel mai lung interimar in fruntea unui minister - mai mult de o luna la conducerea Miniserului Sanatatii, intre 2 octombrie si 7 noiembrie 2012.

Pe 1 octombrie, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a demisionat in urma acuzatiilor de abuz in serviciu si deturnare de fonduri europene venite din partea ANI, iar Ponta i-a preluat atributiile a doua zi, in locul subsecretarului de stat Raed Arafat. Acesta a fost pana la urma investit in functia de ministru, pe 7 noiembrie, pe care a ocupat-o pana la sfarsitul lunii decembrie, cand ministru a devenit liberalul Eugen Nicolaescu.

Victor Ponta, ministru interimar la Sanatate - Surse (Video)

"Cel mai cinstit Guvern al Romaniei", ciopartit de scandaluri de coruptie si integritate

Nu mai putin de 14 ministri au fost inlocuiti, in cele doua cabinete Ponta, intr-un an si doua luni, din diverse motive.

Ungureanu, Boc si Tariceanu - patru mandate de interimar in opt ani

Predecesorul lui Ponta in fruntea Guvernului, Mihai Razvan Ungureanu, a preluat functia de ministru al Mediului, intre 5 si 10 aprilie 2012, dupa ce, pe 4 aprilie, procurorii DNA au cerut demararea procedurilor pentru avizarea urmaririi penale a ministrului de atunci al Mediului, Laszlo Borbely, pentru trafic de influenta si fals in declaratii. Ulterior, ministru al Mediului a fost numit Attila Korodi.

Laszlo Borbely si-a dat demisia. Ungureanu - ministru interimar al Mediului

In ce il priveste pe Emil Boc, acesta a avut, in ceva mai mult de trei ani ca prim-ministru, doua interimate ca ministru - cate unul in fiecare cabinet.

Pe 2 octombrie 2009, dupa iesirea de la guvernare a ministrilor PSD, fostul lider PDL a asigurat interimatul la Ministerul Educatiei, pana la investirea noului Guvern, pe 23 decembrie 2009. Boc i-a succedat Ecaterinei Andronescu si a fost urmat de Daniel Funeriu.

De asemenea, pe 22 aprilie 2011, Emil Boc a preluat functia de ministru interimar al Muncii, dupa demisia lui Ioan Nelu Botis in urma scandalului legat de un ONG la care sotia sa era consilier si care a primit fonduri europene nerambursabile. Boc l-a numit in fruntea Ministerului Muncii pe Sebastian Lazaroiu, pe 3 iunie 2011.

Emil Boc - ministru interimar al Muncii, dupa demisia lui Botis

Premierul liberal Calin Popescu Tariceanu a avut si el un mandat de ministru interimar, intre 21 martie si 5 aprilie 2007, in fruntea Ministerului Afacerilor Externe. Prim-ministrul a preluat atributiile ministerului dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze decretul de numire a lui Adrian Cioroianu in functia de ministru de Externe. Tariceanu a fost succedat, in cele din urma, chiar de Cioroianu.

Inainte de Tariceanu: Niciun interimat al vreunui premier in fruntea unui minister

De altfel, premierul liberal a fost primul sef de Guvern de dupa 1989 care a asigurat un interimat in fruntea unui minister. Inaintea acestuia, niciunul dintre ceilalti sapte prim-ministri nu s-a confruntat cu aceasta problema.

E drept ca ANI a fost instituita de-abia in anul 2007, numerosi ministri avand probleme din cauza incompatibilitatii sau a conflictului de interese, in ultimii ani. Mai mult, odata cu aparitia raportului MCV care conditioneaza intrarea Romaniei in spatiul Schengen, orice ministru cu probleme in Justitie a fost nevoit sa-si piarda mandatul.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Victor Ponta ministru interimar, #Ponta interimar Transporturi, #Ponta interimar justitie, #Ponta interimar Sanatate, #Relu Fenechiu demisie Transporturi, #Silaghi numit Transporturi , #premier