Sase luni nesfarsite pentru Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Mai 2012, ora 17:18
8237 citiri
Sase luni nesfarsite pentru Victor Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Votul de investitura a fost cea mai mica dintre problemele viitorului Cabinet si ale premierului. Cele 284 de voturi primite luni sunt cu 8 mai multe decat sustinerea oficiala a Cabinetului Ponta si nu pot veni decat din partea UDMR si/sau PDL. Cel mai dificil pentru cabinet este sa se apropie macar de nivelul asteptarilor pe care le-au creat promisiunile electorale ale USL.

Starea economiei va fi decisiva pentru scorul din toamna al USL si deocamdata Victor Ponta nu arata ca ar avea solutii pentru a mentine echilibrele indeplinind si cele mai importante promisiuni, satisfacandu-si si clientela flamanda, respectand si conditiile impuse de acordurile internatioanale.

Deja vedem ca FMI nu accepta majorarea salarilor bugetarilor decat cu 8% in luna iunie, iar cea de-a doua transa de reintregire despre care vorbea Florin Georgescu ar putea veni prin octombrie in functie de evolutia economiei. Sigur ca 8% e mai mult decat nimic, dar USL promitea reintregirea completa imediat dupa instalarea la putere. Cum va explica Victor Ponta majorarea pretului la gaze convenita, deocamdata cam in secret, cu acelasi FMI?

Programul anuntat luni de premierul Ponta a fost mai mult o declaratie electorala de bune intentii, lipsita insa de solutii concrete. Sunt prevazute majorari salarile si restituirea CAS incasat in conditii neconstitutionale de la pensionari, dar nu am inteles sursa sumelor necesare. Singura mentionata concret este recuperarea banilor acordati recent de Guvernul Ungureanu primariilor PDL, adica una derizorie in raport cu efortul bugetar.

In problema caselor nationalizate, problema care are termen stabilit de CEDO - 12 iulie, Victor Ponta a fost la fel de vag: vom gasi o solutie echitabila si nediscriminatorie. Care? In chestiunea resurselor naturale, guvernul va intocmi o strategie nationala, adica un mod de a mai tarai o chestiune foarte delicata. Rosia Montana Gold Corporation asteapta deja de ani de zile un raspuns si iata ca nici Cabinetul Ponta nu are macar curajul unui refuz explicit.

Programul nu contine nicio referire la vreo scadere de CAS, TVA, in general a fiscalitatii, nu atinge subiectul cotei unice, desi toate acestea au fost cai de bataie ai fostei Opozitii. E un program pe numai sase luni si lucram cu bugetul intocmit de Emil Boc, ne spun reprezentatii USL. Asa e, dar modificarile de fiscalitate trebuie adoptate in cursul acestor sase luni pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie. Daca Guvernul Ponta nu si le propune acum, inseamna ca in 2013 nu se va schimba nimic, desi si in privinta lor USL promitea modificari imediate.

Victor Ponta promite ca nu va proceda cu rezerva la dispozitia guvernului la fel ca fostele guverne. Ba chiar incearca sa recupereze ultimele alocari decise de Guvernul Ungureanu. Inclusiv cele care au ajuns, multe sau putine, la primariile PSD? Nu vom afla deoarece banii au fost deja cheltuiti in cea mai mare masura. Dar dincolo de aceste populisme, ma intreb cat va rezista Victor Ponta daca va incerca la randul sau schema cu usa trantita in fata solicitarilor baronilor si clientilor.

Un test greu pentru noul cabinet ca fi si chestiunea justitiei. Titus Corlatean, deloc incantat de noua functie, este prins intre exigentele europene, explicit formulate si urmarite in cadrul MCV si de a caror indeplinire depinde inclusiv intrarea in spatiul Schengen, pe de-o parte, si interesele penalilor social democrati care pretind recuperarea imunitatii totale.

Ca sa nu mai vorbim si despre ministrii deja cu bube in cap pe care presa ii va urmari in continuare. Educatia parca ar fi blestemata, dupa ce a scapat de o impostoare este posibil sa fi cazut in mainile unui plagiator. Incompatibilitatea lui Mircea Diaconu ar putea fi transata in curand in defavoara noului ministru. In privinta atacului la leu comis de ministrul Isar in 2008, Victor Ponta nu a dat deocamdata niciun raspuns, asa ca intrebarea ramane in picioare.

Dupa cum Victor Ponta va fi cu siguranta suspus unor presiuni teribile din partea lui Crin Antonescu si a lui Felix Voiculescu pentru modificarea legislatiei si declansarea procedurii de suspendare a presedintelui. Liderul liberal si patronul sau politic se vor rapid cu sacii in caruta, adica inainte ca PSD sa-si creasca un candidat propriu la prezidentiale. Tocmai de aceea social democratii il prefera pe Traian Basescu acolo unde este, mai ales cat timp coabitarea se dovedeste posibila.

In aceste conditii este posibil ca 6 luni sa i se para teribil de lungi actualului premier, obligat sa demonstreze ca marimea palariei coincide cu aceea a capului domniei sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Victor Ponta premier, #Guvern Ponta vot, #ministri Guvern Ponta , #premier