Promisiunile lui Ponta in Parlament: Mai putine OUG, legea insolventei si fara "pomeni sociale" (Video)

Luni, 02 Februarie 2015, ora 19:34
8831 citiri
Promisiunile lui Ponta in Parlament: Mai putine OUG, legea insolventei si fara "pomeni sociale" (Video)
Foto: Facebook/ Victor Ponta

In 2015 vor fi mai putine ordonante de urgenta, a promis prim ministrul Victor Ponta, intr-o declaratie sustinuta, luni seara, in Camera Deputatilor.

Intr-un discurs de circa 20 de minute, Victor Ponta a prezentat prioritatile guvernului in primul semestru al lui 2015. Mai putine ordonante de urgenta, necesitatea aprobarii unei legi a insolventei pentru persoanele fizice, dar si respingerea termenului de "pomeni sociale" sunt printre promisiunile facute de Victor Ponta in fata parlamentarilor.

Ulterior, au luat cuvantul reprezentanti ai formatiunilor politice parlamentare. Astfel, liberalul Ludovic Orban a atras atentia asupra numarului mare de ordonante de urgenta din perioada guvernelor Ponta si a subliniat necesitatea rapida a unui masterplan pe transporturi.

De asemenea, deputatul UDMR Laszlo Borbely a salutat initiativa aparitiei unei "ore a premierului" in Camera Deputatilor, vorbind despre Codul Fiscal, nevoia rezolvarii problemei celor care au credite in franci elvetieni, precum si despre descentralizare.

Nu in ultimul rand, deputatul PP-DD Daniel Fenechiu a cerut cresterea alocatiei copiilor de la 42 la 200 de lei, in timp ce deputatul PSD Marian Neacsu a precizat ca ii asteapta si pe ministri in fata Camerei Deputatilor, aratand totodata ca asteapta cu nerabdare o tema de discutie din partea Opozitiei.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante declaratii din Camera Deputatilor:

- Vreau sa multumesc si sa anunt ca, din punctul de vedere al Guvernului, noul mod de conlucrare cu Parlamentul pentru asigurarea zilei de luni, astfel incat membri ai cabinetului sa vina sa raspunda in fata dvs, este de natura accentueze relatia de colaborare, de control.

- Din partea membrilor Cabinetului, va fi toata deschiderea pentru ca aceste dezbateri sa nu fie strict formale, politice.

- Vom putea sa avem cat mai multe acte normative, transparent adoptate si stabile.

- Cu o noua colaborare intre presedinte, Parlament si Guvern, se vor reduce ordonantele de urgenta - chiar daca in 2014 au fost cele mai putine din ultimii 25 de ani.

- In 2015 sa putem continua aceasta directie pozitiva.

- O colaborare intre Parlament si Guvern poate sa ofere Romaniei o oportunitate de care are foarte mare nevoie.

- Investitiile pe care le-am facut in educatie si sanatate au ajutat ca aceste doua domenii sa fie intr-adevar pentru prima data pe plus, in ce priveste alocarile si rezultatele obtinute.

- Doua repere principale pentru sesiunea parlamentara: Masurile legislative de continuare a cresterii economice si a crearii de locuri de munca si, in al doilea rand, sa ducem catre cetatenii acestei tari o parte cat mai importanta din aceasta crestere economica.

- In ce priveste domeniul economic si fiscal - Guvernul va prezenta Parlamentului proiectul noului Cod Fiscal si de Procedura Fiscala.

- De la 1 ianuarie 2016 sa indeplinim ultimul obiectiv inca neindeplinit, adica reducerea TVA, astfel incat sa se apropie de nivelul din 2010, cand a crescut de la 19 la 24 la suta.

- Combaterea evaziunii fiscale sa obtina cu adevarat rezultate. Asa cum combaterea coruptiei este un obiectiv de siguranta nationala, si dupa cum vedem ca in aceste zile se desfasoara cu un succes neasteptat poate de unele parti, asa sa combatem evaziunea fiscala.

- Vreau sa precizez ca asa cum Guvernul a aprobat un nou Cod al Insolventei pentru persoanele juridice, asa va exista si sprijinul Guvernului pentru o lege a insolventei persoanelor fizice, care sa le protejeze, dar care sa asigure si un cadru potrivit pentru anii care urmeaza.

- Referitor la masurile sociale: cat voi fi premier, voi respinge termenul de "pomeni sociale" cu privire la masurile sociale. Toate acestea nu sunt prioritati electorale.

- O societate care sa aiba grija nu doar de cei care sunt puternici si bogati, dar si de cei care au nevoie de sprijin de la noi toti.

- Vreau ca Ministerul Muncii sa prezinte primele masuri de reasezare a salariilor din domeniul bugetar.

- Am realizat ca toti cei care lucreaza in administrarea de fonduri europene sa aiba venituri foarte bune. Dar sa gasim resurse pentru acele domenii unde veniturile sunt chiar insuportabile - Ministerul Muncii, al Economiei, al Culturii.

- In domeniul sanatatii, vom transmite catre dvs. masurile legislative de implementare a noilor programe, asa cum este cardul de sanatate. Scopul programului a fost de a asigura transparenta, de a opri fraudele.

- Legislatia privind invatamantul profesional sa poata sa dobandeasca stabilitate si eficienta pentru pregatirea tinerilor, in ocuparea unui loc de munca din momentul pregatirii profesionale.

- In ce priveste absorbtia fondurilor europene, 2015 este un special, primul din noul cadru financiar.

- Un loc special il va avea pachetul legislativ referitor la achizitiile publice.

- Pachetul legislativ va cuprinde toate normele adoptate la nivelul Uniunii Europene. In mod special, in ce priveste sistemul de prevenire si combatere a conflictelor de interese, am adoptat actele normative.

- Ministrul Transporturilor va prezenta noul masterplan de transport. Dezbaterea si adoptarea sa reprezinta pentru prima data un cadru predictibil de dezvoltare a infrastructurii.

- Vreau sa fac un apel special: Inteleg in totalitate obligatiile fata de alegatori si interesul public, dar vreau sa studiati masterplan-ul.

- In mod special, un subiect foarte important se refera la taxarea resurselor naturale - legea redeventelor. Romania are nevoie de o legislatie predictibila.

- Vreau sa nu ne lacomim din primul an, ci sa incurajam investitiile pe termen lung, care sa asigure un cadru de dezvoltare nu doar nationala, ci si regionala.

- In directa conexiune cu legislatia privind resursele naturale, va vom propune toate actele normative de pe plan european cu privire la protejarea mediului.

- Vom transmite catre Parlament Legea minelor, un proiect mult asteptat. Parlamentul Romaniei va avea ocazia de a decide care este viitorul mineritului in Romania.

- Sunt absolut convins ca in ceea ce priveste interesele noastre pe plan european, colaborarea ne va face mai eficienti in interesele noastre internationale.

- Aceste 12 prioritati sintetizeaza intentiile Guvernului cu privire la sesiunea parlamentara februarie - iunie 2015 si va cerem sprijin pentru adoptarea lor in Camera Deputatilor.

- Imi doresc ca legenda mesterului Manole sa nu functioneze de fiecare data in Romania.

- Va multumesc.

Iau cuvantul deputatii desemnati de fiecare grup parlamentar

Ludovic Orban, PNL

- Stiti cum se zice: mai bine mai tarziu decat niciodata.

- Din luna mai 2012, Victor Ponta n-a avut o asemenea initiativa.

- Guvernele Victor Ponta au adoptat, de la instalare, 294 de ordonante de urgenta. Ne spuneti ca in anul 2014 nu au fost adoptate decat 94 de ordonante de urgenta. Mie mi se pare un numar urias.

- Sa emiti 294 de ordonante de urgenta, dintre care peste 75 la suta au incalcat legea privind transparenta in dezbaterea publica, deciziile au fost luate cel mult in Guvern.

- Veniti si ne spuneti ca aveti o prioritate legislativa in ce priveste Codul Fiscal. L-ati modificat de 28 de ori, dintre care de 17 ori prin ordonanta de urgenta si ordonante simple. Romania are nevoie de un Cod Fiscal, dar are nevoie de el prin dezbateri.

- Ne vorbiti ca aveti in proiect legea privind taxarea resurselor naturale, dar ce ati facut tot anul trecut, stiind ca este necesara adoptarea unei noi legi, privind aceste redevente?

- Vorbiti de cresterea economica. E deocamdata pe hartie, nu se simte in buzunarul oamenilor.

- Pe noi nu ne-a deranjat faptul ca ati marit alocatiile de copii, ca ati marit indemnizatiile pentru persoanele cu dizabilitati, ci ca v-ati adus aminte de aceste categorii sociale defavorizate numai in prag de campanie electorala, lasandu-i sa creada ca aceasta masura la care au avut dreptul mai demult, este doar o pomana electorala si un mijloc de a le obtine voturile.

- Problematica adusa in discutie de premier este atat de vasta. Inchei: in privinta masterplan-ului pe transporturi - suntem in intarziere cu cel putin un an de zile. Aceasta intarziere nu ni se datoreaza noua, ci dvs., ca ati facut diverse experimente in ce priveste Ministerul Transporturilor.

- Masterplan-ul nu inseamna sa desenezi cateva hartii, sa desenezi traseul viitoarelor autostrazi si al drumurilor expres.

Virgil Guran, PLR

- Venim dupa o perioada in care am stat intre oameni, in colegiile noastre. Din pacate, credibilitatea noastra, a Parlamentului, este cea mai scazuta.

- Sper sa avem curajul sa incepem sa luam atitudine.

- Speranta noastra este in a se lua masuri si in a avea puterea sa iesim in fata oamenilor si sa nu mai aflam ca credibilitatea noastra este de 9 la suta, si nu din cauza noastra.

Laszlo Borbely, UDMR

- Dupa lupte seculare care au durat 25 de ani, si sunt in Parlament din 1990, in sfarsit avem o ora a Guvernului, unde putem sa criticam Guvernul si avem un dialog concret, bazat pe unele reguli.

- Sper ca vom putea sa utilizam aceasta forma democratica si normala, in care sa intrebam Guvernul ce mai face in fiecare saptamana.

- Este bine ca azi dl prim-ministru a venit cu o declaratie mai ampla, asa e la inceput. Cred ca trebuie sa institutionalizam - este bine sa fie una, doua intrebari pentru prim-ministru, una, doua pentru ministri.

- Mergand mai departe, si e bine ca ne pregatim pentru 2019, dar sa vedem ce facem maine si poimaine.

- Sa vedem care ar fi pe scurt acele probleme care ne intereseaza foarte mult.

- Dl prim-ministru n-a amintit de legile electorale.

- Ordonantele de urgenta: Daca mergem si vedem alte guverne, din pacate a fost o cutuma foarte nefericita si cu ordonantatele de urgenta si in alte guverne, si cu lipsa dialogului intre Guvern si Parlament.

- Trebuie, mai ales la Codul Fiscal, sa fie un dialog, si atunci sa fie un Cod Fiscal discutat cu toti cei implicati.

- Trebuie predictibilitate, acest lucru ne lipseste de multe ori, si din partea Guvernului, iar in Parlament discutam cu ce primim de la Guvern.

- Trebuie si Guvernul sa aiba un punct de vedere foarte clar cu privire la creditul in franci elvetieni. Trebuie sa-si asume responsabilitatea fiecare si sa gasim o modalitate de rezolvare.

- Vreau la 2 sau 3 probleme sa ma refer telegrafic: In invatamant se fac unele comasari de scoli, de clase, si se fac reduceri de personal.

- In legatura cu autoritatile locale, chiar daca a fost o lege a descentralizarii, nu trebuie sa renuntam la legea descentralizarii.

- Dupa 25 de ani, suntem in fata unui inceput promitator, eu cred. Va multumesc.

Varujan Pambuccian, minoritatile nationale

- Am sa incep prin a ma adresa in primul rand colegilor mei si grupurilor mari parlamentare. Subiectul e legat foarte strans de chestiunile prezentate de dl prim-ministru. Ma refer la un proiect de care se pare ca toti am uitat, care a esuat si care era foarte important - ma refer la proiectul pentru revizuirea Constitutiei.

- A esuat in mod clar, ar trebui sa fie reluat.

- Foarte multe din subiectele astea pot arata intr-un fel, daca in Constitutie definim regiunile de dezvoltare si in alt fel daca lasam lucrurile asa cum sunt acum.

- Conteaza foarte mult tinta indepartata pe care ne-o fixam si catre care mergem. Felul in care mergem catre acea tinta depinde de locul si de felul in care arata tinta.

- V-as propune sa reluam aceasta discutie, chiar daca aparent supraincalcam programul Parlamentului.

- Intr-o societate civilizata, legile nu se prelucreaza pe banda. Noi peticim, pentru ca ne-am grabit, pentru ca a trebuit sa fie repede.

- Faptul ca am instituit aceasta ora a Guvernului ar trebui sa fie un lucru bun, pentru a nu mai petici incontinuu.

- Chestiunile specifice ale grupului nostru le vom discuta, asa cum le-am discutat intotdeauna.

- Sper sa avem in continuare o buna colaborare si in ceea ce priveste lucrurile specifice care tin de invatamant, de toate chestiunile strict legate de minoritati. Dar sper sa incepem un alt mod de a trata chestiunile majore.

Daniel Fenechiu, PP-DD

- Am ascultat alocutiunea dlui Ponta si nu pot sa spun ca mi-a displacut pe fond. In realitate, cine nu si-ar dori o crestere a nivelului de trai, mai multe locuri de munca?

- Si noi ne dorim ca aceste intentii frumoase ale Guvernului sa devina realitate. O veche vorba spune ca si iadul e pavat cu bune intentii. Ramane sa vedem daca Guvernul actual le va pune in practica.

- Vom vota impotriva cand ceva nu functioneaza asa cum ne dorim sau asa cum credem ca isi doresc romanii.

- Propunem premierului sa aiba in vedere majorarea alocatiei pentru copii de la 42 la 200 de lei. O asemenea masura n-ar fi una de pomana electorala, daca ar fi adoptata anul acesta.

Marian Neacsu, PSD

- Dezavantajul celui care vorbeste la sfarsit este ca mare parte a ideilor pe care le conturase le-au spus cei dinainte, asta este mersul istoriei.

- Reusim azi, dupa 25 de ani, sa institutionalizam un mod de lucru. Facand un recurs la memorie, tin sa reamintesc ca si anul trecut am avut cinci astfel de dezbateri, neinstitutionalizate in aceasta formula.

- La trei dintre ele, temele au fost propuse de premier.

- In aceasta formula, n-am vazut Guvernul Boc decat la motiuni, si din fericire una dintre ele a trecut.

- In anul 2009, Guvernul Boc a emis peste 200 de ordonante de urgenta, in anul 2011, 140 de ordonante.

- Apreciez foarte utile intentiile antevorbitorilor mei.

- Vreau sa pun acea concluzie, dat fiind ca sunt penultimul vorbitor. Astept cu nerabdare ca la banca ministeriala sa vina fiecare dintre ministri. Astept cu nerabdare o tema pe care o va propune Opozitia.

Remus Cernea, deputatii neafiliati

- Am criticat, critic si voi mai critica Guvernul atunci cand voi considera ca este cazul. Adresez felicitari actualei majoritati - scrisoarea recenta adresata Camerei Deputatilor este foarte eficienta, iar introducerea acestei ore a premierului o consider un lucru foarte bun.

- Este un pas foarte bun pentru democratia din Romania ca Guvernul isi asuma. Este foarte important ca avem aceasta ora in dezbaterile Parlamentului.

- Poate fi un prilej sa aducem in atentia publicului teme mai putin discutate: Codul Silvic.

- O alta tema importanta: politica externa si prestigiul politicii externe romanesti. Cred ca o implicare de ordin umanitar a Romaniei ar fi de salutat la nivel international.

Victor Ponta revine la tribuna Camerei Deputatilor:

- Multumesc celor care au avut interventii, au fost in limita decentei parlamentare.

- Vreau sa precizez ca toti membrii Cabinetului vor raspunde solicitarii ca in fiecare zi de luni sa vina sa prezinte si sa raspunda la intrebari. Important este ca aceasta modificare sa ramana pentru viitor.

- Asa este: nu am precizat si nu am intre prioritatile Guvernului legile electorale si modificarea Constitutiei, pentru ca am considerat ca aceastea se afla deja pe rol.

- Imi exprim dorinta de a continua sa nu mai avem nevoie de ordonante de urgenta. Faptul ca am avut doar 95 de ordonante de urgenta poate fi imbunatatit in 2015. In anul 2008, Guvernul a adoptat 228 de ordonante de urgenta. Cred ca este o scadere semnificativa si e foarte bine ca mergem in aceasta directie.

- In ce priveste proiectele de mediu, incerc sa spun ca trebuie sa avem o decizie a Parlamentului care sa indeplineasca baza legala.

- Masterplan-ul a fost intr-adever intarziat cu un an de zile.

- Va multumesc foarte mult!

Ora premierului in Camera Deputatilor - Ponta prezinta prioritatile de guvernare

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a stabilit, la sfarsitul lunii ianuarie, ca in prima zi de luni a fiecarei luni sa existe "ora prim-ministrului", prilej cu care premierul sa faca declaratii despre politica interna.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Victor Ponta declaratii Camera Deputatilor, #ora premierului Camera Deputatilor, #Ponta ora premierului, #Ponta prioritati guvernare , #premier
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
C
Cronos
rank 3
cred ca ne spune cati km de autostrada a construit din taxele