Victor Ponta, guvernarea pentru sine (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 30 Decembrie 2014, ora 12:23
13617 citiri
Victor Ponta, guvernarea pentru sine (Opinii)
Foto Guvernul Romaniei

Modificarea Legii Educatiei prin Ordonanta de Urgenta pentru ca Victor Ponta sa poata scapa de titlul de doctor mi se pare unul dintre cele mai mari abuzuri comise de acest guvern. Este, in plus, o decizie care implica mari probleme de constitutionalitate si legalitate in general.

Sub aspect constititutional, nu vad cum pot fi justificate doua aspecte. Pe de-o parte, urgenta acestei reglementari, care sa explice emiterea ordonantei. Care este imperativul sub care a actionat guvernul? De ce nu se putea trece printr-o procedura parlamentara obisnuita?

Pe de alta parte, nu vad interesul public care sa justifice reglementarea. Vad strict interesul privat al unui om, insusi seful guvernului, care a emis actul normativ. De altfel, chiar ministrul Educatiei recunostea luni ca in acest moment, exista o singura cerere de renuntare la titlul de doctor, a lui Victor Ponta, se-ntelege. Legiferarea strict in interesul personal al celui care legifereaza mi se pare un abuz inacceptabil.

Si nu cred ca aceasta aberatie legislativa ar avea cum sa treaca de filtrul CCR. N-o poate ataca insa decat Victor Ciorbea si cum Avocatul Poporului este o anexa a guvernului, sunt gata sa pun pariu ca nu o va face. Sigur, la fel ca Ordonanta traseistilor, poate fi declarata neconstitutionala dupa adoptarea de catre Parlament, dar, la fel ca in acel caz, efectele se vor fi produs deja.

Si ce o sa se intample daca OUG privind renuntarea la doctorat va fi declarata neconstitutionala? O sa primeasca dl Ponta titlul de doctor cu forta inapoi? Noaptea mintii!

Din punct de vedere legal, posibilitatea de a renunta la titlul de doctor creeaza un precedent straniu, daca nu chiar aberant, care decurge din natura juridica a diplomei de doctor, adica un act administrativ, dupa cum a explicat avocata Elenina Nicut:

"In aceeasi categorie mai regasim, spre exemplu, certificatul de nastere, cartea de identitate, pasaportul sau permisul de conducere, precum si alte diplome de studii (licenta, bacalaureat).

Putem renunta la ele? Nu prea, cel mult le putem lasa sa expire. Procedural, beneficiarul actului nu poate renunta prin simplul sau act de vointa la respectiva diploma/beneficiul ei, intrucat diploma, ca act administrativ, nu emana de la el, ci de la o institutie, aceasta sau o alta institutie superioara ierarhic ei fiind singura in masura sa intervina asupra actului initial.

In cazul in care diplomele si titlurile stiintifice ar putea fi retrase la cerere, unde ar mai fi securitatea raporturilor juridice in materia educatiei? Pentru ca nu poti conferi aceasta posibilitate doar titularilor de diplome de doctor, ci tuturor titularilor de diplome, certificate, acte de studii etc".

Si sigur, se pune o problema logica, de ce ar vrea titlularul unei diplome, de bacalaureat, licenta, doctorat sa renunte la ea? Ce interes legitim poate avea? Cu ce il poate incurca diploma? Cred ca intr-un singur fel. Adica doar daca in spatele acelei diplome este o "bomba", ca in cazul doctoratului lui Victor Ponta.

Deci reglemntarea este dedicata celor care au obtinut fraudulos un astfel de titlu si au nevoie de o portita pentru a scapa de belele fara a trebui sa fie declarati oficial, de exemplu, plagiatori, adica hoti.

Este evident, cred, ca asta urmareste si Victor Ponta. Sa scape de balastul politic al unei diplome obtinuta prin plagiat certificat de trei comisii academice, fara ca motivul oficial al acestei retrageri sa fie plagiatul. Nu vrea sa mai deconteze plagiatul, dar nici nu are demnitatea sa-si recunoasca public, oficial, frauda intelectuala si sa isi asume consecintele ei.

Si ce facem cu banii publici cheltuiti in anii de invatamant doctoral al celui care renunta la titlu? Nu ar trebui returnati? Ministrul n-a stiut sa raspunda la aceasta intrebare. Ce facem cu sporurile obtinute in baza titlului de doctor? Nimic, spune ministrul, pentru ca legea nu poate retroactiva. Adica, ce s-a platit e bun platit.

Nu cred ca este in discutie si evitarea unui efect penal al plagiatului lui Victor Ponta. Fapta in sine ramane, indiferent daca titlul de doctor este retras sau nu, insa declansarea urmaririi penale depinde de existenta plangerii prealabile, pe care nu o poate depunde decat persoana prejudiciata, adica aceea de la care Victor Ponta a copiat.

Se putea si pana acum, se poate si de acum inainte, dar ceva imi spune ca nu se va intampla.

Cat despre ministrul Sorin Campeanu, rector, nu credeam ca poate exista ceva mai lamentabil decat Liviu Pop in fruntea Educatiei. Admit, m-am inselat. Domnia sa este partas la o noua mutilare a Legii Educatiei comisa, cu atat mai grav, in interesul unui singur om.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ponta doctor plagiat, #ordonanta legea Educatiei Ponta, #Ponta renuntare doctorat , #premier
Comentarii