Victor Ponta, in corzi (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Iunie 2014, ora 23:47
15090 citiri
Victor Ponta, in corzi (Opinii)

Jocul din PSD devine din ce in mai fascinant pe masura ce prezidentialele se apropie. Pe de-o parte, vedem un Victor Ponta incoltit chiar de apropiatii sai.

In timp ce Victor Ponta incearca sa impinga decizia privind candidatul in septembrie in bratele congresului, pe atat mai mare este presiunea exercitata explicit de Liviu Dragnea pentru a-l determina sa-si anunte candidatura cat mai repede:

"Eu nu cred ca putem lasa sa treaca vara pana sa stabilim in PSD cine il sustine (pe candidat - n.red.). Congresul sigur ca va formaliza candidatul, dar un anunt poate fi facut si intr-o alta structura de conducere statutara. Si poate sa valideze candidatura, poate sa aprobe candidatura. Da, pentru ca si organizatiile noastre au nevoie de un reper pentru alegerile prezidentiale, pentru ca altfel se uita la alti colegi care se auto-trec pe tot felul de liste si nu as vrea sa apara o confuzie in partid".

Ezitarea lui Victor Ponta este perfect explicabila. Pe scorul de acum al PSD si cu potential mic de a atrage voturi din afara banzinului traditional al PSD, cred ca Victor Ponta stie ca aventura prezidentiala este extrem de riscanta. Iar daca pierde, in opinia mea, pierde nu numai alegerile, ci pierde cam tot, si guvernul, si sefia PSD. Social democratii nu au mila pentru invinsi.

Si nerabdarea lui Liviu Dragnea e de inteles. Sunt voci care spun ca domnia sa vrea ceea ce are acum Victor Ponta: sefia guvernului si a partidului. Dragnea nu neaga total, dar insista ca nu e o discutie pentru acest moment.

Si nu m-ar mira ca in PSD sa aiba o sustinere mai mare ca Victor Ponta, cel putin in fata baronilor, nu numai pentru ca este unul de-al lor, poate chiar cel dintai baron, ci si pentru ca are la rever medalia de merit a dosarului la DNA, spre deosebire de Victor Ponta care tot promite dreptate pentru penali, dar nu livreaza nimic. Dimpotriva, motoarele DNA duduie.

Daca Victor Ponta intra pe culoarul prezidential, el este unul fara intoarcere: ori ajunge la Cotroceni, ori pierde. In ambele cazuri elibereaza fotoliul din fruntea partidului.

Marea problema a lui Victor Ponta este ca nu prea are optiuni alternative. A spus la Romania TV, duminica seara, ca lista scurta nu ii include decat pe domnia sa si pe Sorin Oprescu, excluzandu-l practic din discutie pe Mircea Geoana, care de-abia se autoanuntase pe lista scurta a prezidentiabililor PSD.

Teoretic, Mircea Geoana are dreptate cand spune, destul de nervos, ca Sorin Oprescu nu ar trebui sa fie sub nicio forma candidatul PSD la prezidentiale din cel putin doua motive: este din afara PSD, cel putin formal, si in 2009 a candidat ca independent, impotriva candidatului PSD, si a obtinut si un scor derizoriu - 3%.

Sigur ca, teoretic, cand ai de ales intre o performanta de vreo 50% ca a dlui Geoana in 2009 si cele 3 procente ale lui Sorin Oprescu, decizia nu ar fi greu de luat. Adica daca tot ai de ales intre doi infranti, macar il alegi pe cel care a fost mai aproape de victorie.

Iar scorul lui Sorin Oprescu se explica prin faptul ca domnia sa "nu trece muntii". Ceea ce colecteaza, colecteaza din vechiul Regat, dar in Ardeal stilul domniei sale nu are nicio sansa sa atraga.

Prima parte a rationamentului lui Mircea Geoana ar fi si ea corecta daca nu ar pleca de la o premisa falsa. Sorin Oprescu nu a plecat niciodata din PSD cu adevarat. Independenta domniei sale fost artificiul prin care social democratii, mai precis aripa Iliescu, a reusit sa impuna un primar general al Capitalei. Ba mai mult, dl Oprescu este, cred, cu mult mai pesedist decat este Mircea Geoana in acest moment. Poate fi un atu in alegeri, dar este un impediment major pentru a obtine candidatura.

Ruptura dintre Mircea Geoana si PSD a fost depasita doar teoretic prin revenirea fostului presedinte in partid dupa excluderea din 2010. PSD nu i-a iertat infrangerea din 2009 si ridicolul acelei infrangeri, Mircea Geoana nu a putut uita umilinta care a urmat. Este sau nu de asteptat ca ajuns intr-o pozitie de putere dl Geoana sa "popeasca pe multi" in frunte cu Victor Ponta, care mai nou si recunoaste ca nici macar nu l-a votat in 2009?

Dar Mircea Geoana are o problema chiar mai mare in raport cu propriul partid. Este un filoamerican convins si este de asteptat ca odata ajuns la Cotroceni sa urmeze neabatut linia Washingtonului. L-am auzit recent lansandu-se intr-un discurs hotarat anticoruptie. Cam cati baroni din PSD credeti ca ar fi dispusi sa traga din toate puterile pentru a plasa la Cotroceni un presedinte despre care de pe acum stiu ca nu se va da de ceasul mortii sa le indeplineasca cea mai arzatoare dorinta: imunitatea?

Diferenta ca e Mircea Geoana nu mai are multe de pierdut. Ce era de pierdut a pierdut deja. Poate eventual sa revina. Dar Victor Ponta de-abia are totul de pierdut si prea multi care vor sa-l piarda.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ponta candidat prezidentiale, #Geona Oprescu prezidentiale, #Dragnea sefie PSD Ponta candidat , #premier