Confruntarea finala dintre MRU si Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 04 Mai 2012, ora 20:16
9006 citiri
Confruntarea finala dintre MRU si Ponta (Opinii)
Foto: arhiva

Sa nu uitam de unde am plecat ca sa ajungem aici. Presedintele s-a adresat partidelor in Parlament si membrilor Guvernului MRU sa gaseasca solutii pentru a da inapoi cat mai repede si ultima transa din veniturile taiate ale bugetarilor in mai 2010.

Parea oarecum ca toata lumea uitase de acel rest de 16% din salariile angajatilor la stat. Si nu uitasera - nici Boc, nici MRU - din rautate sau ura fata de clasa bugetara.

Adevarul e de o simplitate infioratoare: nu au fost si nici nu sunt bani pentru asemenea "reintregiri". Cu atat mai putin pentru returnarea diferentei incasata ilegal din CASS din pensiile oamenilor. MRU avea o tema extrem de dificila de la presedinte. Dandu-l jos pe istoric, USL s-a trezit in sah mat - daca nu reintregesc salariile si nu dau banii inapoi pensionarilor, e de rau la alegeri; daca le maresc si inapoiaza contributiile de sanatate pensionarilor, in prezent nefiind resurse pentru asa ceva, se vor trezi in 2013, dupa ce vor castiga alegerile, in situatia foarte probabil de a aplica si eu o taiere a veniturilor sarmanilor bugetari.

Victor Ponta probabil nu a uitat ca doar in urma cu doua luni spunea despre reintregirea veniturilor ca despre "o pacaleala". Si ameninta Guvernul MRU si pe presedinte ca daca isi vor permite sa creasca salariile acum, USL nu-i ramane de facut decat sa le taie in 2013, cand vor veni la putere. Iacata de ce e bine sa ai grija ce iti doresti. Probabil ca Ponta ar vrea acum sa mai aiba libertate de a declara ce sustinea pe 10 martie la Realitatea Tv:

"Noi, in 2013, ca ramane domnul Basescu la putere sau ca venim noi, practic trebuie sa venim sa le taiem salariile inapoi la oameni. E o mare pacaleala. Daca se majoreaza acum salariile, si nu se iau celelalte masuri care inseamna mai multe locuri de munca, venituri suplimentare la buget, in 2013 practic nu ai de unde sa le platesti".

Ponta se bate in declaratii cu MRU. Cel din urma spunea ca erau bani pentru maririle pe care Guvernul sau le-ar fi luat imediat, Ponta spune ca dupa ce Florin Georgescu s-a uitat prin hartiile ministerelor nu a gasit niciun sac de bani de unde sa poata fi reintregite salariile si platite deferentele de impozit luat ilegal din pensii. Si unul si altul vor sa puncteze la capitolul imagine facand un ping - pong cu salariile bugetarilor, cu nervii tuturor si pe banii nostri. Si Ponta si MRU vor ca la alegeri sa puncteze decisiv - "eu am dat banii taiati - ba eu i-am dat ca tu nu aveai; ba eu, eu, eu ca doar eu stiam de unde - ba daca nu veneam eu, tu nu ii mai dadeai".

O leapsa la masa de alba - neagra cu munca, drepturile si sperantele bugetarilor. Ponta ar trebui sa aiba onestitatea sa observe paradoxul in care s-a pus, pentru ca si scolarii stiu ca pentru a plati salariile, statul nu are o pusculita cu saci de bani. Ci isi ruleaza taxele si impozitele colectate si stranse de la fiecare dintre noi. Pot fi intrunite cel mult conditiile pentru a fi majorate salariile. Insa a recunoaste asta inseamna explicit a-i da dreptate lui Mihai Razvan Ungureanu, care a spus apasat ca exista resurse si sunt implinite toate conditiile pentru reintregire.

Pe de alta parte, omul cel mai de incredere din Guvern, ministrul de Finante si vicepremierul Florin Georgescu a recunoscut pentru cotidianul Gandul ca nu prea este de unde, chiar si analizand toate datele din buget. Nu Ponta, ci prim-viceguvernatorul BNR o spune cat se poate de limpede. Si pentru premierul demis Mihai Razvan Ungureanu, si pentru prim ministrul desemnat Victor Ponta.

Altfel, un om cu adevarat responsabil i-a calmat din doua cuvinte pe amandoi in cearta lor stupida, ipocrita si mai ales populista.

Desigur, batalia pe reintregirea salariilor se duce, pe viata si pe moarte, doar in virtutea apropierii alegerilor. Daca acestea ar fi trecute, in aceleasi conditii economice, toata lumea ar vorbi astazi despre taieri, nu despre cresteri. Pentru ca asta e realitate: inca nu avem bani, inca nu avem crestere economica, iar iesirea din criza economica nu se vede nicaieri in viitor. Adevarul e iarasi extrem de simplu. Bani nu prea sunt, pentru ca s-ar fi dat pana acum.

Cum va iesi USL din sahul in care singura a intrat vom vedea. Daca dau si castiga, tot ei vor taia la anul. Cel mai onest ar fi sa nu dea si sa vada daca vor castiga. Abia asa ar face cu adevarat diferenta intre ei si ceilalti. Altfel, aceeasi mizerie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#reintregire salarii bugetari, #Ponta premier desemnat, #MRU premier demis , #premier