Constitutia, un mic impediment pentru Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 05 Iunie 2012, ora 12:29
6910 citiri
Constitutia, un mic impediment pentru Victor Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Principial sunt in total acord cu dorinta lui Victor Ponta de a organiza alegeri parlamentare in octombrie in loc de sfarsitul lui noiembrie.

Si nu doar luand in considerare argumentul bugetului pe care noul guvern ar avea, teoretic cel putin, timp sa-l elaboreze conform propriului program de guvernare pana la inceputul lui 2013. Ar fi si un castig de timp, pentru ca ultimele doua luni din mandatul actualului legislativ sunt oricum luni pierdute, in care numanui nu-i sta capul la altceva decat la alegeri.

Deja ele sunt principalul obiectiv din mintea oricarui parlamentar. Apoi, obiceiul de a instala guvernul in ajun de Craciun este o imensa prostie. Ordonantele si numirile amestecate cu miros de sarmale si piftie sunt periculoase si, in general, paguboase.

E drept, nu cred ca acestea sunt si argumentele reale ale lui Victor Ponta. Cred, mai degraba, ca domnia sa vrea alegeri cat mai repede pentru a da cat mai putin timp USL sa se erodeze la guvernare. Deja erorile au inceput sa apara si ele costa procente. Totodata, Victor Ponta stie ca bugetul pentru pomeni electorale e foarte mic si s-ar putea epuiza pana in noiembrie, iar cu FMI pe cap nu prea e loc de suplimentari. Iar baronetul si clientela USL sunt flamande si nerabdatoare, greu de tinut in frau si, deocamdata, in perioada electorala, USL nu isi poate ridica poalele in cap dupa pofta inimii.

Dar indiferent de argumente, oficiale sau nu, oportunitatea devansarii alegerilor intra in conflict cu legalitatea acestei masuri. Potrivit art 63 din Constitutie: "Camera Deputatilor si Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora. Alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului."

Asadar, durata mandatului este clar stipulata si cum actuala legislatura a inceput pe 19 decembrie, ea nu se poate sfarsi mai devreme de 18 decembrie 2012. Un mandat mai scurt presupune alegeri anticipate, iar acestea se organizeaza, tot potrivit Constitutiei, doar daca pica guvernul si doua propuneri consecutive de premieri desemnati nu capata votul de incredere in timp de 60 de zile.

Victor Ponta recunoste un "un mic impediment constitutional", dar invoca posibilitatea unui acord politic al tuturor fortelor din actualul legislativ plus Traian Basescu. Dar Victor Ponta stie sau ar trebui sa stie ca un eventual decret de dizolvare a Parlamentului semnat de Taian Basescu fara indeplinrea conditiilor constitutionale poate oricad fi atacat de orice parlamantar suparat de pierderea celor doua luni de leafa si indeminizatii si poate fi anulat cu consecintele de rigoare deloc neglijabile.

Sigur, daca doreste atat de mult alegeri anticipate, Victor Ponta nu are decat sa demisioneze si apoi majoritatea USL - UNPR sa tranteasca doua propuneri consecutive pentru ca presedintele sa poata lua legal decizia suspendarii. Sigur, s-ar pune intr-o situatie penibila si derutanta atat in plan intern, cat si extern, motiv pentru care nu cred ca Victor Ponta va recurge la o astfel de masura.

Dar eu cred ca liderul PSD stie foarte bine toate aceste lucruri, iar toata povestea cu anticipatele este strict electorala. Pe de-o parte Victor Ponta vrea sa se plaseze in pozitia premierului responsabil si serios, care doreste sa auda glasul poporului, pe de alta parte, domnia sa il provoaca pe presedinte. "Este o sansa ca Traian Basescu sa arate daca vrea sa redevina presedinte", spune liderul PSD. Este, de fapt o capcana. Daca Traian Basescu accepta sa emita un decret neconstitutional care il poate izbi inapoi direct in figura si poate constitui, la o adica, motiv de suspendare. Daca refuza, USL il va acuza ca nu vrea sa auda glasul poporului si se teme de verdictul acestui, adica alt motiv de suspendare, dupa alegeri.

Sigur, din punct de vedere politic este o schema cu potential de succes, dar ma intreb daca e corect sa ne jucam cu chestiuni atat de importante precum alegerile si prevederile constitutionale. In plus este un semn tare rau sa vezi in prevederi constitutionale imperative doar un mic impediment, dupa ce ani de zile gura nu ti-a tacut si iarba nu ti-a placut din cauza neconctituionalitatilor de care l-ai acuzat pe presedinte. Si revine aceeasi intrebare, daca acum, in perioada electorala, Constitutia este doar un mic impediment, ce se va intampla dupa alegeri?

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Victor Ponta alegeri octombrie, #alegeri parlamentare octombrie, #alegeri noiembrie , #premier