Constitutionalist: Afirmatiile lui Ponta privind cenzurarea CCR, un derapaj antidemocratic

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 12:32
5603 citiri
Constitutionalist: Afirmatiile lui Ponta privind cenzurarea CCR, un derapaj antidemocratic
Foto: Arhiva (Evenimentul Zilei)

Profesorul in drept constitutional Ioan Stanomir considera ca declaratiile premierului Victor Ponta privind posibilitatea unei cenzurari a deciziilor Curtii Constitutionale (CCR) de catre Parlament reprezinta un derapaj de la democratie.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti-seara, la Realitatea TV, ca se gandeste sa modifice Constitutia astfel incat "deciziile luate de Curtea Constitutionala pot fi in Parlament cu doua treimi schimbate".

"Principalul argument care se poate ridica impotriva opiniei prim-ministrului este ca Parlamentul nu poate fi simultan cel care adopta legile si cel care se pronunta, in ultima instanta, asupra constitutionalitatii lor. Daca dam permisiunea Parlamentului de a invalida deciziile Curtii, inseamna ca ideea de suprematie a Constitutiei nu mai este ocrotita decat de Parlament.

Ideea ca Parlamentul devine omnipotent si ca poate exercita indirect prin acest veto si un control de constitutionalitate asupra propriilor sale acte normative nu mi se pare ca este o solutie care sa consolideze ideea de separatie si echilibru al puterilor in stat", a declarat Ioan Stanomir pentru Ziare.com.

Profesorul in drept constitutional considera ca declaratiile premierului reprezinta un "derapaj de la democratie", care vor fi vazute prost de catre partenerii externi ai Romaniei.

"Este vorba de o incercare de a acorda majoritatii parlamentare in functie dreptul de viata si de moarte asupra Constitutiei. Nu exista in Europa o asemenea situatie, pentru ca ar lipsi de obiect insasi existenta curtilor constitutionale sau a curtilor supreme care exercita justitia constitutionala.

Exista deja un context care ii face pe partenerii nostri europeni si euro-atlantici sa fie foarte atenti la aceste derapaje de la democratie si daca mai coroboram aceste afirmatii cu tentativele din vara de a intimida sau de a provoca plecarea unor membri ai CCR, avem o imagine destul de clara asupra intentiilor care se afla in spatele acestor afirmatii", a subliniat Stanomir.

Ioan Stanomir a explicat ca o asemenea prevedere, posibilitatea ca Parlamentul sa cenzureze deciziile CCR cu o majoritate de doua treimi, a existat in Constitutia din 1991, insa a fost scoasa in 2003 tot de catre PSD, care in momentul respectiv detinea majoritatea in Parlament.

Vicepresedinte PSD: Vom desfiinta Curtea Constitutionala

Deciziile Curtii Constitutionale au fost des atacate de catre liderii USL, atat inaintea referendumului de demitere a presedintelui, cat si dupa aceea. In urma cu un an, vicepresedintele PSD Constantin Nita promitea ca USL va desfiinta Curtea Constitutionala dupa ce va ajunge la putere.

"Una dintre prioritatile USL dupa ce va ajunge la putere va fi desfiintarea Curtii Constitutionale. Exista mai multi colegi in PSD, care isi asuma si sustin acest lucru, intre care si eu. Deocamdata, este doar o propunere, pe care o s-o discutam in cadrul partidului, dar sunt convins ca ea va deveni realitate daca vom ajunge la putere, ma refer la USL", a declarat Constantin Nita, intr-o conferinta de presa, la 15 decembrie 2011.

Antonescu, atac la CCR: O institutie infinit de penibila, rusinoasa in istoria Romaniei

Recent, copresedintele USL, Crin Antonescu, a facut referiri la modificarea Constitutiei astfel incat CCR sa nu mai emita decizii "penibile".

"Sunt lucruri caraghioase, lucruri penibile date de aceasta Curte Constitutionala penibila, infinit de penibila, rusinoasa in istoria Romaniei ca institutie", a spus Crin Antonescu in urma cu o saptamana.

In urma cu doi ani, si presedintele Traian Basescu cataloga ca "penibile" deciziile Curtii Constitutionale. El era suparat ca judecatorii au respins taierea pensiilor, acuzand CCR ca "interfereaza" in politica economica a Guvernului.

"Aici cred ca este evident pentru oricine cat de penibila poate fi o institutie a statului roman care spune, da, facem pensiile dupa contributie, dar la o sigura categorie nu, cea in care sunt si eu. Sau, da, ar fi buna Legea educatiei, dar sa afectezi profesorii... pai si noi cativa suntem profesori", a declarat Basescu in noiembrie 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta modificare Constitutie CCR, #Stanomir Ponta modificare Constitutie, #Ponta decizii CCR Parlament , #decizii