Coruptia sta la masa cu premierul? Statul captiv

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 18:32
5595 citiri
Coruptia sta la masa cu premierul? Statul captiv

Ultimele stenograme aparute in cazul Duicu creioneaza o imagine cutremuratoare pentru statul roman. Aflam din ele cum baronul de Mehedinti confirma aranjamente pentru Directia Anti-Frauda in timp ce statea cu premierul Romaniei la masa.

Noi interceptari cu Duicu: "E rezolvata problema, sunt cu premieru' la masa"

Este cu siguranta un pas inainte. Potrivit precedentelor stenograme, Duicu facea aranjamentele din anticamera premierului. Iata ca a ajuns sa le faca si cu Victor Ponta la masa, dupa cum el insusi pretinde. Poate se lauda, veti spune. Poate, doar ca auzind cum isi vorbesc Adrian Duicu si Valeriu Zgonea in alte stenograme, care este raportul de forte intre ei, eu ma indoiesc sincer ca se lauda.

Cum il pune la punct Duicu pe al treilea om in stat: Zgonea: Da, sefu! Duicu: Lasa gargara! - Stenograme

Baronul de Mehedinti ii cerea lui Valeriu Zgonea schimbarea sefului vamii Portile de fier I. Ca ii cerea, nu cred ca se mai mira nimeni. Ceea ce socheaza este felul in care un presedinte de CJ i se adreseaza presedintelui Camerei Deputatilor, al treilea om in statul roman, si cu cata umilinta ii raspunde acesta:

Adrian Duicu: Domn' presedinte, sa traiesti.

Valeriu Zgonea: Da, sefu'? Da, sefu' de la Mehedinti?

Duicu: Lasa gargara!

Zgonea: Ia zi, sefu'!

Ce vad eu aici nu sunt doar posibile fapte de coruptie, trafic de influenta mai precis. Ceea ce vad eu este un stat captiv in mana baronilor. Vad confirmarea adevaratei ierarhii a puterii din aceasta tara.

Am ajuns la faza la care inalti demnitari, precum premierul, presedintele Camerei Deputatilor, au devenit subordonatii umili ai baronilor locali. Puterea adevarata e la ei. Baronul este celula de baza a politicii romanesti.

De la el pleaca totul, la el se intoarce totul. El numeste oamenii in toate pozitiile cheie, din Politie, din Parchete, el dicteaza politicile, el croieste legile in interesul lui. Cele mai importante amputari ale legislatiei anticoruptie sau in zona achizitiilor, lui ii erau dedicate.

Fara baroni, orice premier, oricat de smecher, oricat de bine plasat in sondaje, orice sef de camera, oricat de solid in aparenta, isi pierde puterea intr-o clipita. De la baron vin banii, de acolo vin voturile, acolo este alimentata masinaria de partid.

Aceasta este imensa diferenta fata de perioada Nastase. Nu dimensiunea coruptiei o face. Ci sediul adevaratei puteri. In vremea lui Nastase puterea autentica era intr-adevar la centru. Baronii de-abia incepeau sa apara pe ici pe colo, dar umili fata de stapanul de centru, El Insusi. Pe masura ce PSD a inceput sa aiba presedinti mai slabi, puterea a inceput sa alunece catre teritoriu.

Momentul cheie a fost legea care a stabilit alegerea presedintilor de CJ prin vot direct, intr-un singur tur de scrutin. Din acel moment, a inceput adevarata feudalizare a Romaniei, iar puterea baronilor a devenit totala, cu mult peste aceea a oricarui presedinte de partid.

Si aceasta adevarata ierarhie de valori in care baronul bate cu pumnul in masa si premierul executa este, cred, explicatia pentru multe decizii ale lui Victor Ponta care l-au afectat grav pe plan extern, pentru multe dintre dualitatile lui imposibil de explicat rational.

Si in aceste conditii va propun un exercitiu de imaginatie, nu foarte dificil. Avem alegeri prezidentiale. Probabil ca Victor Ponta va fi candidatul PSD. Candidatul baronilor PSD, al celor care stau la butoanele masinariei de partid. Daca va castiga, va fi presedintele Romaniei sau va fi presedintele lor? Cine s-ar instala de fapt la Palatul Cotroceni?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Duicu Ponta stenograme, #Duicu Zgonea stenograme , #premier