Cum va face Ponta rost de bani pentru buget

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 08:38
2966 citiri
Cum va face Ponta rost de bani pentru buget
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Victor Ponta a explicat, luni seara, de unde va face rost de bani pentru a acoperi cheltuielile aferente ultimelor 45 de zile din acest an.

Dupa ce a declarat ca Guvernul pe care-l conduce nu dispune de finantare pentru ultimele 45 de zile din acest an, Ponta a precizat, la Romania Tv, ca va face rost de bani prin incasarile "mult imbunatatite" ale Fiscului si prin taierea sumelor derulate in beneficiul intereselor politice.

"Prin realocari asiguram functionarea institutiilor publice pana la sfarsitul anului. Realocam bani din resurse suplimentare: incasari mult imbunatatite la ANAF si resurse venite din finalizarea cu succes a unor licitatii, plus taierea unor sume care se duceau la afaceri de partid. Asta era si supararea PDL. Erau mai multe zone in asa numite investitii: piscine, tot felul de terenuri prin panta si telecabine pe unde nu e zapada", a precizat seful PSD, mentionand ca rectificarea pe care o pregateste a fost deja discutata cu reprezentantii FMI.

Ponta nu are bani pentru ultimele 45 de zile din an si da vina pe Boc

Premierul a reiterat ca vinovat pentru situatia creata este PDL, acuzand Guvernul Boc ca a bugetat Romania doar pana la 1 noiembrie.

Fostul prim ministru Emil Boc considera ca Guvernul condus de Victor Ponta da dovada de incompetenta, amatorism si incapacitate in gestionarea bugetului, in conditiile in care nu stie sa asigure resursele financiare pentru ultimele 45 de zile din acest an.

Boc a precizat ca, la plecarea din Executiv, a lasat o economie cu 2,5% crestere economica si o rezerva bugetara de cinci miliarde de euro, dar si cea mai mica rata a inflatiei din ultimii 20 de ani din Romania.

In replica, Ponta i-a reprosat predecesorului sau ca "habar n-are ce e un buget".

"Domnul Boc ori nu a fost prim-ministru si habar nu are ce e un buget ori nu stiu care e situatia. Nu aveam situatia finala a cheltuielilor institutiilor publice si in al doilea rand rectificarea din vara am facut-o pentru cresterea cu 8% a salariilor, restituirea pensiilor luate stupid si ilegal de domnul Boc si banii pentru persoanele cu dizabilitati. Daca nu a fost priim-ministru, nu ma chinui sa-i explic", a raspuns Victor Ponta.

Business > Gheorghe Ialomitianu > PDL

Replica PDL la lipsa de bani a lui Ponta: Ii cere demisia si anunta motiune pe buget

Potrivit acestuia, exista doua posibile explicatii pentru faptul ca bugetul din acest an nu a fost asigurat in totalitate de fosta guvernare.

"PDL a anuntat ca depune o motiune simpla dupa care si-a retras motiunea. De-abia astept sa mergem in Parlament si sa le spunem in fata celor de la PDL cum au construit bugetul pe anul trecut. Ori au spus hai sa mintim la buget, ori pur si simplu s-au gandit ca vor avea alegeri unite in iunie, deci nu ii va interesa ce se va intampla in noiembrie", a conchis premierul.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ponta lipsa bani buget, #Ponta buget bani afaceri, #Ponta replica Boc , #premier