De ce a ezitat Ponta sa-l demita pe Tismaneanu: O carte buna despre Iliescu

Luni, 28 Mai 2012, ora 17:40
3357 citiri
De ce a ezitat Ponta sa-l demita pe Tismaneanu: O carte buna despre Iliescu
Foto: gov.ro

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, luni, ca a avut o ezitare la eliberarea din functie a lui Vladimir Tismaneanu de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, si anume aceea ca a scris o carte "excelenta" despre Ion Iliescu.

"Am avut o singura mica ezitare la eliberarea din functie a domnului Tismaneanu, faptul ca a realizat o carte excelenta cu domnul Ion Iliescu. De altfel, e singura carte pe care am citit-o despre domnul Iliescu, dar este foarte buna. Deci domnul Tismaneanu chiar a facut o carte excelenta, un interviu exceptional cu domnul Iliescu si totusi l-am eliberat din functie", a spus Ponta.

Tismaneanu: Inlaturarea mea a fost o imensa badaranie

Pe de alta parte, intrebat de ziaristi ce il recomanda pe Dinu Zamfirescu sa ocupe functia pe care o avea Tismaneanu la IICMER, presedintele PNL, Crin Antonescu, a spus ca Zamfirescu a fost una dintre personalitatile marcante ale exilului romanesc activ.

"Pe Dinu Zamfirescu il califica pentru aceasta pozitie in primul rand faptul ca a fost una din personalitatile marcante ale exilului romanesc activ. Pentru ca noi am avut oameni plecati din regimul comunist pe diferite cai din care cea mai mare parte s-au ocupat de cariera lor profesionala, de alte lucruri.

Putini au fost oamenii care in toti acei ani au avut o activitate intensa, militanta pentru a semnala in Occident ce se intampla in regimul comunist, pentru a pleda pe langa autoritatile occidentale, pe langa cele franceze, in general in cazul lui Dinu Zamfirescu. Dinu Zamfirescu este o personalitate recunoscuta si pe plan intern si pe plan international in acest domeniu", a explicat presedintele PNL.

Crin Antonescu a mai spus ca, si atunci cand IICMER era sub guvernare PSD, Dinu Zamfirescu a fost numit presedinte: "Nu este intamplator faptul ca si Dinu Zamfirescu a fost foarte multa vreme si este membru al PNL atunci cand acest Institut s-a infiintat sub guvernare PSD el a fost numai director sau presedinte tocmai datorita prestigiului pe care el l-a avut si il are".

Tismaneanu: Vor avea uslasii curajul sa anuleze si condamnarea comunismului?

"Am vazut sigur comentarii penibile de felul urmator: 'Vladimir Tismaneanu care nu este membru niciunui partid a fost dat la o parte si este pus Dinu Zamfirescu care este membru al unui partid'. Pai eu va amintesc faptul ca Marius Oprea, practic omul care lucrase si construise in mare masura celalalt Institut, care a fost comasat, cel pentru Exil Cercetarea si Studierea Comunismului si Crimelor Comunismului, nu a facut nicio declaratie politica in timpul razboiului Basescu-Tariceanu si toata activitatea lui a fost concentrata pe ceea ce avea ca obiect de cercetare Institutul pe care il conducea. A fost dat afara, a fost adus domnul Vladimir Tismaneanu.

Dar care a avut o activitate la acest Institut exclusiv concentrata pe partizanatul pro Traian Basescu si atacarea tuturor adeversarilor lui Traian Basescu", a adaugat co-presedintele USL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Victor Ponta Vladimir Tismaneanu carte Iliescu, #Victor Ponta eliberat functie Vladimir Tismaneanu, #Vladimir Tismaneanu demis , #premier