Pe urmele cui calca Victor Ponta?

Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 13:39
4297 citiri
Pe urmele cui calca Victor Ponta?

Marti seara, fiind prima zi a lunii septembrie, premierul a chemat ziaristii intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria ca sa le comunice cifrele statistice din perioada incheiata in ultima zi a lunii august.

Si ce e rau in asta? E chiar foarte rau, intrucat nici domnul Ponta, nici organele de statistica si nici Samantha, cea cu bagheta fermecata, n-au de unde sti pe data de intai cum s-a incheiat perioada in data de 31 a lunii anterioare. Cu atat mai mult nu stim cat s-a incasat la buget - pentru ca despre asta era vorba in locutiunea prim-ministrului.

Intrebati orice contabil si veti afla ca nu s-a incasat mai nimic si asta doar pentru ca inca nu s-a platit. Plata principalelor obligatii la buget incepe abia dupa ce se incheie luna si, conform prevederilor Codului Fiscal vechi (inca valabil) si ale ANAF, au termen de plata pana la 25 al lunii urmatoare.

Tot pana la data de 25 se depun si declaratiile de plata a obligatiilor, din care afla toti factorii, inclusiv statisticienii, cat a avut de plata fiecare si cat a platit. Din centralizarea acestor date, poate afla si domnul Ponta, incepand cu data de 26 septembrie, (daca se centralizeaza "instant") cum stam in august 2015 fata de august 2014.

Atunci ce ne-a prezentat premierul - pentru ca totusi ne-a citit niste cifre? Probabil ca i s-a dat o estimare, pe care o fac de obicei ministerele, preventiv, ca sa nu ramana nepregatite in cazul unui eventual soc. Asemenea estimari s-au facut todeauna, se fac si acum; ele circula pe la factorii interesati cu titlul de "preliminari".

Dar prim-ministrul n-a informat telespectatorii ca are in mana preliminari. A informat ca si cum ar avea date ferme. Certe si definitive. Ei, as! Numai prin coincidenta pot sa concorde cifrele improvizate acum cu cele finale, ale statisticii.

Daca statistica ar cunoaste de pe acum vreo cifra, atunci ce rost ar mai avea sa chinuie contribuabilii, punandu-i sa intocmeasca si sa depuna declaratii la data de 25?

De altfel nu mi se pare ca este ceva de rangul unui prim-ministru sa citeasca date statistice la televizor. Este o chestiune de rutina. In toata lumea, asemenea cifre le prezinta publicului numai statistica. Fireste, asa se va intampla si la noi, respectiv spre sfarsitul lunii septembrie va aparea, pe site-ul Institutului National de Statistica (INS), evolutia economiei pe luna august.

Atunci de ce tine mortis domnul Ponta sa prezinte personal cifrele in fata natiunii? Dintr-un singur motiv: ca el sa fie primul care anunta natia cum stam cu cresterea economica si cum au crescut incasarile la buget dupa ce am aplicat masurile inteligente initiate de Guvern. Este convins ca, auzind rezultatele rostite de Ponta, natia isi va face parerea ca el personal a facut cresterea economica, de la el se trag incasarile la Guvern, ca el a redus somajul etc.

Cateva date concrete: in luna august 2015 am incasat cu 1,2 miliarde de lei mai mult fata de luna august a anului...

Posted by Victor Ponta on Tuesday, September 1, 2015

De altfel, cine l-a urmarit pe premier, lunile trecute, va observa ca, din primavara, dansul a tot anuntat realizarile pe luna anterioara: la inceput cam pe data 20 ale lunii, apoi pe 15, alta data pe 10. Acum insa a simtit nevoia sa se depaseasca pe sine insusi si ne-a anuntat chiar pe 1 septembrie.

Poate a facut-o pentru noi, ca sa-l aplaudam, dar poate pentru cel mai bun prieten al sau, domnul Dragnea, ca sa vada acesta ca Ponta lucreza si nu sta degeaba. Mda, ramane de vazut daca Dragnea va aprecia gestul sau il va deranja ca i-a luat-o inainte.

Asta ar explica oarecum si graba: s-a grabit anume ca sa nu i-o ia altul inainte si anuntandu-l el, sa nu-si dea seama poporul ca binefacerile ii vin de la Guvern si de la Ponta.

Pe mine insa procedeul ma duce cu gandul la vremuri trecute. Va aduceti aminte cand Ceausescu informa tara, tot la televizor, despre recordurile cu care noi ajunsesem cei mai buni din toata Europa? Era faimoasa productia de cereale la hectar, anuntata totdeauna doar de catre "tovarasul".

Cunoscatorii zambeau pe sub mustata. Strainilor nu le venea sa creada. Bucurestiul vuia de bancuri cu Bula pe aceasta tema. La posturile de radio occidentale, crainicii radeau cu gura pana la urechi, dar lui Ceasusescu nu-i pasa ca ne facem de rasul curcilor. Si iata ca nici lui Ponta nu-i pasa ca ne facem de rasul gastelor.

Asta ma ingrijoreaza cel mai mult, nu cumva sa fi luat domnul Ponta datele statistice de acolo de unde le lua si Ceausescu. Asta ar insemna ca, asa cum am aflat despre adevarata productie de grau abia dupa ce a plecat Ceausescu, nu este exclus ca adevarata crestere economica s-o aflam dupa ce pleaca Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Victor Ponta crestere ecoonomica, #Institutul National de Statistica crestere economica, #Liviu Dragnea presedinte interimar PSD , #premier