Die Zeit: Referendumul nu-l va opri pe Ponta

Marti, 31 Iulie 2012, ora 14:45
7308 citiri
Die Zeit: Referendumul nu-l va opri pe Ponta
Foto: AFP

Incercarea de demitere a presedintelui Traian Basescu a esuat. Insa rezultatul referendumului de duminica, din Romania, nu inseamna si sfarsitul razboiului dintre Traian Basescu si premierul Victor Ponta, scrie presa germana.

"Referendumul nu-l va opri pe Ponta", titreaza publicatia germana Die Zeit in editia electronica de marti.

The Economist, despre referendum: Inapoi de unde am plecat

"Traian Basescu ramane la Cotroceni. Referendumul care urma sa stabileasca daca presedintele Traian Basescu era demis sau nu a esuat. In jur de 46% dintre romanii cu drept de vot au participat la referendum. Insa, ca referendumul sa fie validat, 50% plus unu dintre alegatorii romani trebuiau sa voteze.

Inainte ca Biroul Electoral Central sa anunte ultimele date de la referendumul de duminica, Traian Basescu a iesit in fata jurnalistilor si s-a aratat sigur de victorie: 'Da, romanii au inteles sa boicoteze referendumul in conditiile in care nu a fost validat'", aminteste Die Zeit.

Care este, insa, acum vointa romanilor este greu de spus, subliniaza jurnalistii germani, in contextul in care atat Traian Basescu, cat si Victor Ponta isi revendica victoria la referendum.

Basescu spune ca romanii au boicotat referendumul si nu au iesit la vot, iar Ponta subliniaza ca majoritatea votantilor au fost pentru demiterea presedintelui Traian Basescu: 86% dintre ei au votat pentru demitere.

Spiegel: Referendumul, doar o batalie in razboiul continuu pentru putere

"Pe de alta parte, ce semnificatie mai are democratia in Romania este interpretabil. Cu siguranta, acest subiect a dus la multe polemici in ultimele saptamani. In contextul in care referendumul a fost fortat de USL, reiese ca nu a fost altceva decat o incercare de legitimare a incalcarii statului de drept prin vot popular. Ca sa il dea jos pe Basescu, Ponta a limitat atributiile Curtii Constituionale. Asadar, legalitatea referendumului poate fi pusa la indoiala.

Cu toate astea, lupta pentru putere nu se termina aici de catre niciuna dintre cele doua tabere. In urma cu o saptamana, Basescu l-a sfatuit pe Ponta sa ia in considerare demisia din fruntea Guvernului. La randul lui, Ponta va cauta toate metodele posibile sa scape de Basescu", conchide Die Zeit.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Victor Ponta Traian Basescu referendum, #Die Zeit Ponta Basescu, #referendum Romania 2012, #referendum demitere Traian Basescu , #premier
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Gresit , razboiul se duce intre base si popor iar poporul intodeauna