Domnule Ponta, nu "fa" e tragedia! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 15:12
9376 citiri
Domnule Ponta, nu "fa" e tragedia! (Opinii)
Foto: Facebook/ Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a explicat de ce nu avea cum sa se adreseze ministrului delegat pentru Ape, Doina Pana, cu apelativul "fa" si are dreptate.

Pentru ca nici nu bause whisky si nici nu coborase de pe vapor, premierul nu avea cum sa spuna "Tu ce faci, fa, Doina, aicea?".

In loc de "fa" a fost "ma", ceea ce schimba radical perspectiva. Propaganda guvernamentala a "demonstrat" si ca transcrierea discutiei din barca dintre premier si ministru a fost inventia celeilalte tabere propagandistice de sorginte basista.

Dincolo de "fa" si "ma" ramane restul replicii lui Victor Ponta - "Aveai chef de niste inundatii?" - care este si mai grav decat scaparea din prima parte a salutului.

Discutia tradeaza o bizara surpriza pe care premierul o are in momentul in care o vede pe Doina Pana suita in barca, de ca si cum atunci o intalnise pentru prima oara. Adevarul e ca nu conteaza daca Ponta i s-a adresat doamnei ministru cu "fa", "ma" sau "ba", pentru ca un "i" nu se aude nicicum acolo.

Analizele lingvistice si comportamentale executate in presa nu au nicio relevanta asupra caracterului lui Victor Ponta si nici rezultatul lor, oricat de odioase ar fi concluziile, nu ating cu nimic imaginea premierului. Pana la urma nu e nici primul si, cu siguranta, nu va fi nici ultimul oficial care scapa in public o impolitete.

Pe langa "mai, animalule" al lui Ion Iliescu si in comparatie cu invectivele lui Traian Basescu la adresa diversilor jurnalisti de la "tiganca imputita" la "gaozar", apelativul "fa" al lui Ponta paleste.

Tradarea lui Victor Ponta se petrece in partea a doua a replicii, in acel mult mai putin interesant si analizat "Aveai chef de niste inundatii?"

Cum sa il intrebi pe ministrul Apelor daca avea chef de niste inundatii - ce alta preocupare ar putea avea in timpul unei calamitati? - cu atat mai mult cu cat echipa guvernamentala se afla chiar in zona unde tocmai murisera patru oameni luati de ape?

Cam de ce altceva ar putea avea chef ministrul Apelor si premierul cand sate intregi sunt distruse de inundatii? La fel de incredibil e si raspunsul ministrului Doina Pana:

"Pai nu aveam chef, dar...." si el a trecut neobservat, desi tradeaza o si mai mare durere in cot si lipsa de responsabilitate. Pai, daca nu aveau chef de inundatii, de ce s-au mai lasat trasi cu barca pe ulitele mocirloase in a patra zi dupa viitura?

Una peste alta, cei trei muschetari din barca ar trebui sa fie recunoscatori ca tot scandalul s-a oprit la nefericitul "fa" si restul dialogului suprarealist a trecut in plan secund. Pagubele de imagine sunt in acest caz mult mai mici.

Adevarul e ca ministrii si administratorii locali nu au de ce sa aiba chef de inundatii, nici astazi, nici maine, asa cum nu au avut motive nici pana acum. Dincolo de sumele uriase necesare pentru lucrarile de infrastructura care sa protejeze zonele cu risc de inundatii, chiar si daca acestea ar fi facute intr-un final, nu ar aduce niciun castig de imagine celor care s-ar tine de astfel de proiecte.

Basca faptul ca ele s-ar intinde pe durata mai multor mandate si initiatorul nu ar putea taia panglica la inaugurare.

Daca mai luam in calcul si mafia padurilor, care defriseaza mii de hectare in fiecare an si care e mai protejata decat orice alt sistem mafiot, avem imaginea completa.

Ea explica suficient de bine interesul scazut spre deloc al guvernantilor pentru astfel de proiecte si investitii. Folosesc rar, trec neobservate si nu pot fi capitalizate electoral.

Or, in Romania se guverneaza de ani buni doar pentru a castiga voturi. Asa au devenit autostrazile singura mantra pe care politicienii o rostesc frecvent si in care cred. Orice ciot de beton turnat pe pamant poate fi inaugurat cu cantec, este usor de folosit pentru a strange voturi si implica o puternica latura emotionala - pe de o parte mandria de a fi deschizatori de drumuri, de cealalta miile de morti de pe soselele tarii.

Ironia maxima e ca, in ciuda acestei mentalitati de guvernatori exclusiv ai starilor de urgenta, inca nu exista nici autostrazi.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Ponta Doina Pana fa, #Ponta inundatii Doina Pana , #premier