Europa sa intervina! Sau va muri in Romania (Opinii)

Miercuri, 08 August 2012, ora 14:14
10702 citiri
Europa sa intervina! Sau va muri in Romania (Opinii)

E timpul ca Europa sa intervina. Scandalul politic de la Bucuresti si haosul pe care l-a adus, cu efecte in primul rand economice, dau o lovitura grava statului de drept. In acelasi timp, dau o lovitura credibilitatii UE ca garant al democratiei, ca si club al tarilor in care domneste legea.

In ultimele zile, Guvernul a facut lucruri nefacute. Sa nu respecti o cerere a Curtii Constitutionale, care scrie negru pe alb ca nu cere mini-recensamant, ci niste liste care pot fi trimise in 5 minute? Mai mult, sa CENZUREZI o cerere a Curtii Constitutionale cu ajutorul Monitorului Oficial, care, incredibil, a scos un intreg paragraf din cererea CCR, e un lucru ce nu poate fi acceptat.

Sigur, marti, premierul Victor Ponta a facut un pas inapoi. O jumatate de pas. A renuntat la mini-recensamant, o idee oricum absurda, dar nu renunta la scoaterea de pe liste, desi LEGEA prevede ca ele sunt actualizate in termen de 5 zile de la deciderea referendumului. Sa intelegem ca Guvernul USL a incalcat legea?

Seria e lunga si aproape ca n-avem spatiu sa descriem de cate ori a calcat USL in ciorba legii. Face Uniunea Europeana destule pentru a sanctiona lucrurile astea?

Nu chiar. A pus presiune pe Ponta, la un moment dat, inainte cu vreo 2 saptamani de referendum. Insa, de atunci, a tacut. Daca va continua sa taca si nu va lua o pozitie extrem de puternica, Uniunea Europeana va disparea ca sursa de incredere si ca baza pentru oricine isi doreste democratie. Daca nu actioneaza acum, cu greu va mai fi bagata in seama pe viitor, in chestiuni asemanatoare.

Iar cei care incalca legi sau prevederi constitutionale vor intelege ca "a, merge, frate. Nu patim nimic".

Privind spre Vest

De mai bine de 300 de ani, privim foarte serios spre Europa Occidentala. De 200 de ani, incercam sa o copiem, sa fim asemeni ei. Pentru noi, Vestul inseamna civilizatie, seriozitate, respect pentru lege. Ti-o poate spune chiar si cel mai marunt hot de buzunare roman ce "activeaza" in Occident.

De cativa ani de zile incoace, de cand Romania a inceput eforturile pentru aderarea la Uniunea Europeana, Occidentul nu e doar un far, ci o speranta. Sau mai mult de atat. Ceva in care ne punem baza. O entitate care se asigura ca Romania merge pe drumul cel bun. Care sanctioneaza derapajele.

Prinsi intre o clasa politica ce grohaie de coruptie si o mare parte a populatiei care habar nu are de ce inseamna democratie adevarata, ne punem sperantele din nou, de data asta direct, in Occident. Ii asteptam cu adevarat, din nou, pe americani. Dar mai ales pe nemti, britanici, francezi si asa mai departe. Chiar si pe multi dintre fostii parteneri comunisti ce acum ne pot da lectii in privinta democratiei.

Asta e un test pentru ce inseamna Uniunea Europeana cu adevarat. Este ea o structura anemica, ce exprima pozitii, cu grija si fara curaj si forta reala? Un grup activist dragutel, ce emite principii inalte, dar fara a le putea aplica? Sau e cu adevarat UN GARANT al faptului ca cetatenii sai traiesc in tari in care lovituri de forta constitutionale nu se pot produce. In care democratia nu e terfelita in halul asta. Democratia si statul de drept, am invatat eu la multele cursuri despre Uniunea Europeana pe care le-am facut, reprezinta unul dintre pilonii blocului comunitar. Cat de mult tine la el?

Raul Romaniei

Lasand la o parte prostiile nationaliste de genul "nu ne inchinam la Inalta Poarta, nu ne spun ce sa facem la noi acasa", adevarul e ca UE ar trebui sa avertizeze Romania cu sanctionarea, pe diferite cai, daca Guvernul derapeaza in felul asta. Si s-o sanctioneze, daca nu se tine de cuvant.

Bine, vor sari oameni sa spuna "a, iti doresti raul Romaniei, cerand sanctionarea". Doar un om orbit de propaganda oricareia dintre tabere ar putea crede asta. Sau un premier fara scrupule. De fapt, imi doresc binele Romaniei cerand sanctionarea sa drastica in Europa. Asemenea devieri sunt inacceptabile si vor face mult, mult rau Romaniei daca trec nesanctionate. In schimb, daca vor fi sanctionate, putem fi siguri ca nu se vor repeta.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Comisia Europeana referendum USL, #USL derapaje democratie, #constitutie democratie legi Romania , #premier