European Voice: Ponta, un oportunist agresiv

Autor: Ana Ilie
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 09:20
7640 citiri
European Voice: Ponta, un oportunist agresiv
Foto: europeanvoice.com

Premierul roman, Victor Ponta, risca totul. Ii plac ambuscadele politice. In 2010, a castigat conducerea Social Democratilor romani in decurs de cinci zile de la anuntarea candidaturii sale. Vara aceasta, in decurs de patru zile, si-a folosit pozitia de premier pentru a-l suspenda pe presedinte si a indeparta presedintii camerelor Parlamentului si Avocatul Poporului, noteaza European Voice.

Jurnalistul Andrew Gardner de la European Voice, o publicatie independenta editata de Economist Group, scrie, intr-un amplu articol dedicat premierului roman, insotit de un CV si o caricatura a acestuia, ca Ponta este cu siguranta un barbat care loveste rapid si eficient.

Sa devii premier la 39 de ani demonstreaza, de asemenea, un creier determinat si calculat. Cu toate acestea, in decurs de cateva saptamani de la suspendarea presedintelui Traian Basescu, Comisia Europeana - si, cel mai important, social-democratii germani - l-au fortat sa-si faca "mea culpa" in forma a 11 promisiuni de a face actiuni de corectare a situatiei.

Cumva, scrie sursa citata, un barbat care are un deceniu de contacte politice in Uniunea Europeana si o sotie care este membru al Parlamentului European, a judecat gresit UE.

Poliglot care vorbeste engleza, franceza si italiana, Ponta provine dintr-o familie modesta care s-a mutat din sudul Romaniei in Bucuresti. Vladimir Tismaneanu, profesor la Universitatea Maryland, isi aminteste de Ponta ca lider al tineretului PSD, "un militant de stanga flamboiant, cu o admiratie netarmurita pentru Che Guevera" si ceva admiratie pentru comunismul chinez. "Credeam ca este un stangist est-european relativ naiv", spune acesta, desi la acel moment Ponta era deja seful Corpului de Control al Guvernului.

Acel post a fost un cadou facut in 2001 tanarului avocat de catre Adrian Nastase, pe atunci premier. Ponta nu si-a facut, totusi, un nume ca un luptator impotriva coruptiei, ci invers. In telegramele diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks, se afla una din 2010 in care Ponta este privit precum un "opozant rigid al reformei substantiale in justitie".

Comisia Europeana, continua sursa citata, nu a realizat acest lucru la timp: in 2002, biroul anti-frauda al Comisiei (OLAF) l-a facut pe Ponta principala legatura cu guvernul, un statut pe care, potrivit academicului britanic Tom Gallagher, acesta l-a utilizat pentru a descuraja anchetele OLAF.

Ura lui Ponta fata de Macovei

Ponta s-a ciocnit si cu cineva care era dornic de reforma in justitie, Monica Macovei, care a fost ministru al Justitiei in perioada 2004-2007. Intr-o telegrama, un diplomat american vorbeste despre "ura" lui Ponta fata de Macovei, care este "notorie". Macovei, actualmente europarlamentar, spune ca Ponta a condus activ apararea din Parlament impotriva judecarii lui Nastase pentru coruptie.

Gallagher isi amintetse de Ponta ca era "neobisnuit de arogant si nelegat de nicio regula", cu "un incredibil grad de auto-suficienta si un ego cu adevarat puternic". Alte rapoarte il dau pe Ponta drept agresiv, schimbator si vanitos, cu prea putin respect fata de separarea puterilor si o capacitate, potrivit unui jurnalist roman, de a minti foarte sincer (desi Corina Cretu, europarlamentar din partidul lui Ponta, spune ca "cinstea este principala lui calitate").

Aceste trasaturi nu i-au facut rau in relatia cu Nastase. Ulterior, avea sa formeze o relatie de lucru cu succesorul lui Nastase la conducerea partidului, Mircea Geoana, desi rapoartele privind apropierea dintre ei variaza.

In 2010, Ponta si greii partidului l-au indepartat pe Geoana, sub care partidul a pierdut cinci scrutine. In 15 februarie, Nastase a spus ca Geoana a masluit regulile unei conventii de partid. In aceeasi zi, Ponta a declarat ca va fi langa liderul partidului. In 16 februarie, un sustinator-cheie al lui Geoana, Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii, a trecut in tabara lui Ponta - o miscare nesurprinzatoare de vreme ce Ponta, un tata divortat, s-a casatorit cu fiica lui Sarbu, Daciana, in 2006 (la Beijing). La 17 februarie, Ion Iliescu, presedintele tarii timp de zece ani, l-a atacat pe Geoana. Pana in 20 februarie, Ponta era liderul partidului.

Episodul arata importanta relatiilor potrivite in ascensiunea lui Ponta. Unii sugereaza ca este un paravan pentru altii. Altii sustin ca ceea ce il face pe Ponta sa fie un luptator si supravietuitor politic nativ - ego, ambitie, agresivitate, mutabilitate ideologica - inseamna ca este propriul stapan.

La fel ca Nastase si Geoana, Ponta a vorbit despre modernizarea PSD, subliniind asta in agenda "Romania corecta" din 2010, alaturi de transparenta finantarii partidelor, ajutarea tinerilor, clasei muncitoare si lumii. Ponta are interese care ii fac o imagine prietenoasa - joaca bachet, sustine echipa Steaua Bucharest sia fost co-pilot pe masini de curse - insa nu imaginea, alegerea sa sau promisiunea sa de a crea cel mai cinstit guvern din istoria Romaniei l-au transformat in premier in luna mai a acestui an.

El a devenit, mai degraba, premier implicit, ca urmare a prabusirii guvernului lui Emil Boc, scrie sursa citata. Dupa ce a incercat un alt premier interimat, Basescu a fost nevoit sa se orienteze spre Ponta, care pana atunci facuse alianta cu liberalii. La 10 iunie, alianta a castigat alegerile locale. In parlamentul national, deputatii au migrat catre noul bloc - o tendinta care i-a permis lui Ponta sa castige votul de suspendare a lui Basescu.

Deci a fost atacul lui Ponta impotriva institutiilor statului, in perioada 3-6 iulie spontan sau planificat? Opiniile sunt variate. Insa alaturi de campania de a-l provoca pe Basescu pe toate fronturile, succedarea miscarilor legislative si continuarea presiunii pe procurori, au fost si semne de improvizatie si doua momente neasteptate - dar cruciale din punct de vedere psihologic.

Unul a fost condamnarea lui Nastase la inchisoare pe 20 iunie, pentru coruptie. Altul a fost acuzatia, la 18 iunie, ca Ponta si-a palgiat vaste parti din lucrarea de doctorat. Acuzatiile de plagiat l-au facut pe ministru Educatiei numit de Ponta sa demisioneze la opt zile dupa ce Ponta a devenit premier; raspunsul lui Ponta atunci cand el insusi a fost acuzat de plagiat a fost, insa, sa se arunce intr-o ofensiva hiperactiva.

Aceasta hipearctivitate a produs scene aproape comice in UE. La sfarsitul lui iunie, dupa ce nu a castigat o lupta de a reprezenta Romania la summiturile UE, s-a intrecut cu Basescu pana la Bruxelles, in ziua Consiliului European; Basescu s-a retras. In septembrie, dupa ce Curtea Constitutionala a invalidat un referendum de demitere a presedintelui, Basescu a mers la Bruxelles pentru a se intalni cu liderii institutiilor europene. Ponta a mers imediat dupa el.

Acest adevarat imbroglio poate parea de rau augur pentru sansele lui Ponta la parlamentarele din 9 decembrie - in definitiv, a zdrobit sansele romanilor de a calatori fara pasaport in intreaga Europa. Insa procentele lui Ponta se mentin ridicate si alianta continua sa faca apel la sentimentul anti-Basescu fara incetare, si, din ce in ce mai mult, la sentimentele anti-UE si anti-SUA.

Evenimentele ar putea sa goleasca potenta acestei retorici. Problemele economice cresc. Generozitatea este dificila cand nu sunt bani. Succeselel sunt dificil de identificat. Cabinetul a avut parte de persoane care au facut schimbari de roluri, de la profesionisti intr-un anumit domeniu la factori decizionali (asa-zisul concept de "revolving door"). Invectivele impotriva institutiilor culturale sunt la ordinea zilei. Procurorii sunt amenintati cu ancheta.

Rata popularitatii alinatei in sondaje a cazut deja. Totusi, sunt sanse ca Basescu sa fie nevoit sa il invite pe Ponta sa formeze guvernul. Daca este re-numit, va fi nevoit, pe scena europeana, sa traiasca cu -sau sa scape de - reputatia de superficialitate, de iresponsabilitate si de tendinte autoritare. Si va actiona, ca si acum, in mare parte singur. Insa, asa cum spune Tismaneanu, in ziua in care se va decide sa fie un adevarat social democrat european, probabil ca problemele sale vor incepe sa se rezolve singure, incheie jurnalistul.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Victor Ponta oportunist, #Victor Ponta oportunist agresiv, #Ponta European Voice, #Ponta presa internationala , #premier