Fiica lui Lucian Blaga ii scrie lui Ponta: Sunteti prea tanar ca sa stiti ca a murit ca scriitor interzis

Miercuri, 06 August 2014, ora 23:18
10419 citiri
Fiica lui Lucian Blaga ii scrie lui Ponta: Sunteti prea tanar ca sa stiti ca a murit ca scriitor interzis

Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta, in care vorbeste despre situatia dramatica a manuscriselor, multe ale tatalui ei, detinute de Muzeul National al Literaturii Romane, evacuat din sediul de pe Bulevardul Dacia.

Scrisoarea lui Dorli Blaga a fost publicata pe site-ul contributors.ro, fiica scriitorului explicandu-i prim-ministrului ca manuscrisele valoroase ale Romaniei sunt in pericol, hartia reprezentand "cel mai perisabil suport".

Patrimoniul inestimabil de la Muzeul Literaturii, in pericol. Muzeul se inchide

"Subsemnata Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, ma adresez Dumneavoastra intr-o problema care priveste patrimoniul cultural al Romaniei. O fac nu numai in memoria tatalui meu, ci si in memoria tuturor personalitatilor culturii romane, ale caror MANUSCRISE se afla in posesia fostului 'Muzeu al literaturii romane', in curs de desfiintare. (...)

Domnule Prim-ministru, alte opere ale culturii se pot restaura, se pot consolida si repara, pot, daca se vrea, sa fie aparate de jafuri. Evident pot fi si furate. Hartia, ca suport al lucrarilor literare este cel mai PERISABIL suport si trebuie sa se asigure conditii moderne de CONSERVARE", a subliniat Dorli Blaga.

Fiica scriitorului continua prin a enumera operele mutate in "Casa Scanteii" si spunandu-i premierului ca este prea tanar pentru a sti ca "Lucian Blaga a murit ca scriitor interzis".

"M-am consultat cu specialisti care au lucrat la Muzeu. Cel mai important este fondul Blaga, urmat de Sadoveanu, Rebreanu, T. Maiorescu, Slavici, Pillat, Comarnescu, Zarifopol s.a. T. Arghezi este putin pentru ca Mitzura a pastrat totul la Martisor. Pe care de altfel a reusit sa il salveze de intentiile de demolare ale lui Ceausescu. Sunteti prea tanar ca sa stiti ca Lucian Blaga a murit ca scriitor interzis", a notat ea.

Donatii importante

Dorli Blaga a mai precizat ca in 1980 a donat muzeului biblioteca tatalui ei, "carte straina achizitionata de el in timpul carierei lui de functionar al Ministerului de Externe (1926-1939), completata cu o mare parte a bibliotecii bunicului meu, politicianul Coriolan Brediceanu, din Lugoj, Banat (decedat 1908) ".

Fiica scriitorului noteaza cateva informatii despre cariera tatalul ei, subliniind faptul ca nu a colaborat cu "regimul Antonescu".

"Incepand de prin 1946 Lucian Blaga este atacat virulent in presa vremii. In 1948 este eliminat din invatamantul superior si Academie. Refuza sa colaboreze cu noul regim. Cartile lui sunt scoase din biblioteci si nu este voie sa fie citat. Este urmarit de Securitate.

I se asigura un post de bibliotecar de unde se pensioneaza in 1959, redactand si un testament editorial. In anii de interdictie a scris enorm de mult", a mentionat Dorli Blaga.

Protest la Muzeul Literaturii: Vor apara patrimoniul cu riscul de a ajunge la inchisoare

"Va solicit deci, domnule Prim-ministru, sa faceti uz de autoritatea D-voasta si sa salvati de la moarte sigura acest foarte valoros patrimoniu prin transferarea in acea institutie care sa asigure CONSERVAREA in cele mai bune conditiuni a acestuia", a continuat fiica scriitorului, care a enumerat locurile in care pot fi pastrate manuscrisele tatalui sau.

Este vorba despre "Noua Biblioteca Metropolitana, Noua Biblioteca a Academiei Romane, Palatul Parlamentului- exista spatii neamenajate, Fondul Blaga la BCU-Lucian Blaga, Cluj Napoca".

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis, la inceputul lunii iunie, ca tezaurul din Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) sa fie mutat la Casa Presei, cu putin timp inainte ca muzeul sa fie evacuat, iar patrimoniul scos in strada, pentru ca imobilul a fost retrocedat de peste 10 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Dorli Blaga Ponta, #fiica Lucian Blaga Ponta, #fiica Lucian Blaga scrisoare Ponta , #premier