Fosti si actuali oficiali guvernamentali romani, interdictie in SUA - ce spune Ponta

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 21:09
6827 citiri
Fosti si actuali oficiali guvernamentali romani, interdictie in SUA - ce spune Ponta
Foto: Facebook/Victor Ponta

Premierul Victor Ponta afirma ca nu are informatii potrivit carora persoane angajate in Guvern au interdictie de a intra pe teritoriul SUA din cauza unor probleme legate de coruptie sau ca ar apartine unor servicii de informatii.

Afirmatiile au fost facute de premier dupa ce un jurnalist l-a intrebat daca are informatii potrivit carora angajati ai Guvernului ar avea interdictie de a calatori in Statele Unite ale Americii din cauza unor probleme legate de coruptie.

"Eu n-am informatii, asa cum n-am informatii despre ofiteri din cadrul Guvernului. Daca-i stiti dumneavoastra, sa-mi ziceti si mie, va rog mult de tot", i-a raspuns Ponta jurnalistului.

Brian Hoyt Yee, asistent adjunct al secretarului de Stat american, a declarat, in Congres, ca exista oficiali si fosti oficiali guvernamentali din Romania si Bulgaria care nu au permisiunea sa calatoreasca in SUA ca urmare a unor suspiciuni de coruptie.

Fosti si actuali oficiali guvernamentali romani, interdictie in SUA din cauza coruptiei

Yee a participat, marti, in Subcomisia pentru Europa si Eurasia din cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentantilor, la o discutie despre relatiile dintre Ungaria si SUA si despre situatia din Ungaria.

Referindu-se la interdictia de intrare in SUA a unor oficiali ungari, unul dintre membrii subcomisiei l-a intrebat pe Brian Hoyt Yee daca Washingtonul nu aplica un dublu standard in cazul Ungariei in comparatie cu alte tari din Europa de Est, precum Bulgaria sau Romania.

"Nu exista un dublu standard. Aplicam aceleasi standarde pentru toate tarile", a spus Yee.

Intrebat daca sunt oficiali din Romania si Bulgaria care au interdictie de intrare in SUA, Brian Hoyt Yee a declarat: "Sunt oameni din cele doua tari carora le-am interzis sa calatoreasca in SUA din cauza coruptiei".

"Exista oficiali si fosti oficiali guvernamentali din Romania si Bulgaria care nu au permisiunea sa calatoreasca in SUA ca urmare a unor suspiciuni de coruptie", a mai spus Yee.

Rugat sa ofere o lista cu numele romanilor si bulgarilor cu interdictie de a intra in SUA, Brian Hoyt Yee a precizat ca nu poate face acest lucru.

"Nu pot sa va trimit o lista, va pot trimite numarul (celor cu interdictie de intrare - n.red.) ", a raspuns asistentul adjunct al secretarului de Stat.

Intrebat de ce nu poate furniza nume, Yee a spus: "Numele nu pot fi publicate. N-am publicat nici numele celor din Ungaria".

Ministerul de Externe precizeaza ca nu a fost informat in legatura cu interdictia aplicata unor cetateni romani de a intra in SUA, precizand ca refuzurile de acordare a vizei de intrare in Statele Unite se comunica doar persoanelor vizate.

"Ministerul Afacerilor Externe nu a fost informat in legatura cu interdictia aplicata unor cetateni romani de a intra in SUA. In baza procedurilor specifice consulare si a legislatiei privind protectia datelor personale, eventualele refuzuri de acordare a vizei de intrare in SUA se comunica direct de Ambasada SUA doar persoanelor/cetatenilor romani vizati, daca exista astfel de situatii", se arata in raspunsul MAE.

In noiembrie 2012, jurnalul.ro a publicat o scrisoare de la Ambasada SUA catre Adrian Nastase, prin care fostul premier era anuntat ca i s-a ridicat viza de intrare in SUA.

"Conform regulamentului 22 CFR 41.122 al Departamentului de Stat si al sectiei 212 (a) a legii de Imigrare si Naturalizare Americana, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti doreste sa va anunte pe aceasta cale oficiala ca viza dumneavoastra temporara v-a fost retrasa si nu mai este valabila pentru a calatori in Statele Unite. Aceasta decizie a fost luata in urma informatiilor devenite disponibile dupa obtinerea vizei. Va rugam sa nu incercati sa calatoriti in Statele Unite folosind aceasta viza", se arata in scrisoarea trimisa pe 11 aprilie 2012.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta guvern Romania interdictie SUA coruptie, #oficiali romani interdictie SUA, #Brian Hoyt Yee guvern Romania interdictie , #premier