Gafa la MAE - Brosura cu harta Frantei acoperita cu drapel german: Reactia lui Ponta (Video)

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 12:57
4354 citiri
Gafa la MAE - Brosura cu harta Frantei acoperita cu drapel german: Reactia lui Ponta (Video)
Foto: Digi 24

Premierul Victor Ponta a reactionat, miercuri, la incidentul diplomatic din timpul vizitei ministrului german de Externe la Bucuresti, caruia i-a fost oferita o brosura in care harta Frantei era acoperita cu drapelul Germaniei.

La debutul sedintei de guvern, prim-ministrul roman i-a transmis un mesaj ministrului de Externe Bogdan Aurescu.

"Degeaba ati facut lucruri bune pentru Romania, inteleg ca ati gresit o harta, dar cine a gresit plateste. Se intampla si la case mai mari, Rosen Plevneliev este presedintele Romaniei pe pagina de Facebook a MAE german. Dar va rog sa va vedeti de treaba in continuare, de minister, sa aveti grija la functionari, dar sa va faceti treaba cat mai bine in continuare", a precizat Ponta.

Brosura MAE cu harta Frantei acoperita cu drapel german a ajuns in presa internationala (Video)

Declaratia premierului vine la scurt timp dupa ce purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Brandusa Predescu, a fost demis in urma incidentului.

"In urma analizarii modului in care s-a ajuns la acest regretabil incident, ministrul Afacerilor Externe a decis, in cursul zilei de ieri (marti, n.red.), eliberarea din functie a purtatorului de cuvant al MAE, care a gestionat, in relatia cu Agerpres, problematica materialului in cauza.

Purtatorul de cuvant al MAE si-a asumat responsabilitatea neverificarii integrale a brosurii respective inainte de a-i fi prezentata sefului institutiei spre a fi oferita oaspetelui german", se arata intr-un comunicat remis presei de Ministerul de Externe.

Gafa diplomatica la MAE: Responsabilul a fost dat afara

Ministrul german de Externe, Walter Steinmeier, in timpul unei vizite la Bucuresti, a primit de la omologul sau roman, Bogdan Aurescu, o brosura cu ocazia marcarii a 135 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre cele doua state. Pe coperta brosurii, in locul hartii Germaniei era tiparita harta Frantei, hasurata in culorile steagului german, alaturi de harta Romaniei.

Autoritatile romane si-au prezentat scuze imediat pentru gafa. De asemenea, Aurescu i-a cerut scuze personal lui Steinmeier, care a afirmat ca nu a observat greseala.

Gafa lui Steinmeier

La randul sau, Steinmeier a facut o gafa similara. "Catre sfarsitul vizitei mele in Bulgaria am fost primit si de catre presedintele roman Rosen Plevneliev", a anuntat intr-un mesaj postat marti pe Facebook ministrul german de Externe.

Gafa a ministrului german de Externe: Am fost primit de presedintele roman Rosen Plevneliev

Cateva ore mai tarziu greseala a fost corectata, dupa ce a fost taxata intr-o serie de comentarii furioase, inclusiv ale unor bulgari, potrivit presei din tara vecina.

In cadrul vizitei oficiale pe care seful diplomatiei germane a efectuat-o in Bulgaria, marti, el s-a intalnit cu Plevneliev si premierul Boiko Borisov, dar si cu ministrul de Externe Daniel Mitov si liderul Partidului Socialist Bulgar Mihail Mikov.

Anterior, luni, el s-a intalnit cu mai multi oficiali romani.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ponta reactie gafa MAE, #Ponta reactie brosura MAE, #Ponta gafa brosura MAE , #premier