Gala Prieteniei Lauder: S-au aprins din nou luminile de Craciun si de Hanuca

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 12:40
3516 citiri
Gala Prieteniei Lauder: S-au aprins din nou luminile de Craciun si de Hanuca

De 12 ani la rand, sub patronajul Fundatiei Ronald S. Lauder Romania, Gala Lauder a Prieteniei celebreaza sarbatorile de iarna iudaice si crestine, prin aprinderea simultana a luminilor de Hanuca si de Craciun.

Momentul de mare putere simbolica, semn al prieteniei si respectului reciproc intre popoare si credinte, a avut loc anul acesta pe 3 decembrie. Evenimentul s-a bucurat dintotdeauna de aprecierea si de prezenta a numeroase personalitati: premierii Benjamin Netanyahu si Adrian Nastase (2004), guvernatorul Mugur Isarescu (2011), ambasadorii in exercitiu ai SUA si ai Israelului in Romania, ministrii de Externe, ministrii Educatiei si alti oficiali de rang inalt ai guvernelor celor doua tari, ai administratiilor prezidentiale, ai Parlamentului, dar si numerosi oameni de afaceri din Romania, Israel, reprezentanti la nivel de top management al companiilor multinationale, al bancilor si multi altii.

Gala Lauder are si un scop caritabil, fondurile obtinute cu acest prilej fiind destinate educatiei de calitate la Complexul Educational Lauder-Reut.

Ceremonia de aprindere a luminilor de Hanuca si de Craciun a fost oficiata de primarul Sectorului 3, Robert Negoita, alaturi de elevii Complexului Educational Lauder-Reut si de presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, dr. dep. Aurel Vainer.

Gazdele serii au fost Tova Ben Nun-Cherbis, presedintele Fundatiei Ronald S. Lauder Romania si al Complexului Educational Lauder-Reut, si av. dr. Remus Borza, care au vorbit despre misiunea si valorile Fundatiei Lauder in educatie, despre efortul si realizarile inregistrate in a asigura elevilor Complexului Educational Lauder-Reut o educatie holistica, de inalta calitate, dar si despre accentul si atentia ce trebuie acordate in educarea tinerei generatii.

Programul Galei a fost sustinut de copiii de la Lauder-Reut, alaturi de indragita trupa de actori ai Teatrului Evreiesc de Stat, condusa de Maia Morgenstern, care au realizat un spectacol deosebit. La final, numerosii elevi premianti la olimpiadele si concursurile nationale si internationale, au primit diplome si carti, inmanate de primarul Robert Negoita.

Premierul Victor Ponta a multumit Fundatiei Ronald S. Lauder pentru invitatie, declarand: "Vreau sa va felicit, am aflat despre rezultatele exceptionale obtinute de copii si profesorii de la Lauder si mi-as dori cat mai multi dintre copiii din Romania si din lume sa aiba posibilitatile, mijloacele si sansele pe care le au copiii care invata la scoala Lauder", a afirmat Ponta.

"Apreciez foarte mult respectarea traditiilor. Stiu ca Hanuka sarbatoreste un eveniment din urma cu 2.200 de ani, cand poporul evreu si-a recastigat templul, ma gandeam de fiecare data la legenda romaneasca a mesterului Manole. Din pacate in Romania noi de multe ori stricam noaptea ceea ce construim ziua si poate ca avem de invatat de la un popor atat de vechi si atat de special ca e bine sa reconstruiesti si sa pastrezi ceea ce ai reconstruit. E o lectie pe care daca o invata cei mai tineri s-ar putea sa o aplice mult mai bine decat noi", a spus Ponta cu prilejul participarii la cea de-a XII-a editii a Galei Lauder a Prieteniei.

La randul sau, primarul sectorului 3, Robert Negoita, si-a afirmat satisfactia fata de buna relatie cu Fundatia Lauder si Complexul Educational Lauder-Reut in proiectele derulate in comun - programul de burse de studiu la liceul Lauder-Reut, pentru copiii Sectorului 3 si proiectul de extindere a campusului scolar.

Primarul Negoita a adaugat: "Am o relatie foarte buna cu comunitatea evreiasca si facem foarte multe lucruri bune impreuna (...) sper ca in continuare sa imbunatatim relatia si sa avem cat mai multe realizari".

El a opinat ca romanii au foarte multe de invatat de la ceea ce inseamna sistemul de invatamant evreiesc si mai ales sa aiba mai multa determinare si pasiune.

"Atributiile mele pe tot ce inseamna invatamant tin mai degraba de infrastructura, cladiri or aici e o treaba pe care mi-o insusesc si ma ocup de ea. Eu zic ca in doi, trei ani sectorul 3 va fi un model de ce inseamna scoala in Romania si nu numai in Romania, ci in ceea ce inseamna atributiile Primariei", a mentionat edilul sectorului 3.

La randul sau, deputatul Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania a multumit pentru invitatie, felicitand Fundatia si Complexul Educational Lauder-Reut pentru frumoasa traditie a aprinderii simultane a luminilor de Hanuca si de Craciun, careia i-au dedicat Gala Lauder,- sugestiv intitulata a Prieteniei.

Domnia sa a vorbit despre obligatia de a cultiva memoria istoriei si credinta, care au insotit poporul evreu intotdeauna si pretutindeni: "Si noua in Romania ne trebuie mai mult simt al istoriei, ca cel al evreilor din toata lumea, care rememoreaza si sarbatoresc in fiecare an, incepand cu 2.200 de ani in urma, Hanuca."

***

Fundatia internationala Ronald S. Lauder cu sediul central in New York si Budapesta, avand filiale in intrega Europa Centrala si de Est, patroneaza activitatea celor peste 50 de unitati de invatamant particular si centre educationale pe care le-a infiintat in 13 tari din regiune.

In Romania, fundatia a infiintat in 1997 complexul educational multicultural "Lauder-Reut" ce gazduieste in prezent peste 350 de elevi si cuprinde o gradinita, scoala primara si gimnaziu si liceu cu predare in limba engleza acreditate de Ministerul Educatiei.

In cei 16 ani de existenta sub tutela Fundatiei R.S. Lauder, Complexul Educational Lauder-Reu, a atins performante neobisnuite, garantate de oferta educationala, dar si de pregatirea individualizata a elevilor, de catre profesori selectati cu exigenta. Oferta educationala cuprinde profil teoretic bilingv (engleza) -real si umanist, bacalaureat la limba ebraica, proiecte si parteneriate internationale (Comenius, Gruntvig, Cannes Lions), vizite internationale de studiu, schimb de elevi si profesori cu scoli din toata Europa si Israel, cursuri de business English, comunicare, media, diplomatie, protocol, relatii internationale.

Cursurile sunt furnizate si certificate de parteneri academici de prestigiu din Romania si din strainatate: Institutul Diplomatic Roman-Ministerul Afacerilor Externe, SNSPA, Universitatea Politehnica, Universitatea Bucuresti, Cannes Lions Romania, Lauder School of Government, Diplomacy and Strategy, Israel, Raphael Recanati International School, Israel, Lauder School of Business-Vienna.

Lauder-Reut este singura scoala cu rata de promovare de 100% la examenul de bacalaureat cu rezultate deosebite si cu un procentul impresionant de elevi olimpici si castigatori in competitii scolare si extrascolare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Gala Prieteniei Lauder 2013, #aprindere lumini Craciun Hanuca, #scoala Lauder Reut, #Victor Ponta Lauder Reut , #premier