Guvernarea prin teroare (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 08 Mai 2015, ora 18:17
13485 citiri
Guvernarea prin teroare (Opinii)
Foto: Arhiva Facebook/Victor Ponta

Pentru cei care traiesc in lumea reala, nu izolati intre peretii unui palat, fie el si in mijlocul Bucurestiului, pentru cei care circula printre oameni, nu afundati in banchetele masinilor cu girofar, acumularea de tensiune din Romania reala, provocata de masurile de forta impuse de Victor Ponta in ultima perioada, se simte.

Premierul vrea sa ofere pentru electoratul sau tinta imaginea unui lider puternic care prin masuri de tipul ofensivei ANAF pe litoral si prin micile magazine, impozitarea bacsisurilor sau razboiul cu marile lanturi de magazine ataca zone pe care altii nu au avut curajul sa le atace pentru a pune, nu-i asa?, ordine in tara asta.

Da, pentru un anumit public, probabil ca reuseste efectul scontat. Si cred ca este vorba despre acel public cu nostalgii comuniste, care suspina dupa mercuriale, pentru care orice activitate independenta e ceva decandent si suspect. Si, da, acesta este un bazin electoral traditional al PSD.

Dar dincolo de el, in Romania reala se simte o enervare combinata cu o bascalie amara.

Da, e in ordine sa verifici carciumile de pe litoral. Dar numai ele te intereseaza? Convoiul acela lung de masini ANAF, aliniate de parca s-ar fi temut sa nu se piarda una de alta, intr-o descindere de proportii, oare nu era mai potrivit sa navaleasca, am mai dat exemplul, in portul Constanta unde sa dea iama prin containere.

Ii verifici si pe carciumari, dar depui cel putin acelasi efort cu aparenta evidenta de demonstratie de forta si in zona marii evaziuni, unde se fura cu miliardele.

Vrei sa impozitezi bacsisul chelnerului, al frizerului sau al taximetristului? In ordine. Dar nici macar nu esti in stare sa emiti o reglementare credibila si coerenta in aceasta privinta. Ministrul Finantelor va intra probabil in antologia guvernarilor romanesti cu ineptia emisa in privinta bonului fiscal pentru mancarea livrata acasa, indiferent cat a vrut sa o dreaga dupa aceea.

Si te-ai mai intrebat, tu, Guvern, cand ai emis reglementarea daca nu cumva iei ultimul oxigen de la gura unor oameni destul de prost platiti, dand posibilitatea patronului sa opreasca legal pentru firma bacsisul incasat cu bon fiscal?

Te bucuri la banii cu care se duce acasa un frizer, sa nu cumva sa fie un nenorocit de evazionist, dar de cumnatul tau acuzat de evaziune de un sfert de milion de euro spui ca a stat in arest doar pentru ca e cumnatul tau, adica pentru infractiunea de cumnat, nu de evaziune. Cum o fi asta?

Soferii de taxi injura gros, casierii de pe la magazine se amuza amar la fiecare ban lasat de client langa casa de marcat: vine ANAF-ul, trebuie sa bat bon fiscal pentru el!.

Te duci cu Fiscul peste micii comercianti care de-abia isi trag sufletul si ii controlezi la sange, dar ce hatis de legislatie au ei de infruntat, te-ai intrebat o clipa? Ce brambureala in care se incurca uneori si cei mai tari avocati specializati in taxe le impui sa respecte ti-ai pus problema?

Cat despre supermarketuri, mi se pare tot mai evident ca Victor Ponta a recurs la o campanie de tip Putin pentru a forta o scadere de preturi la 1 iunie, odata cu scaderea TVA la alimente. Sigur ca toti dorim preturi mai mici, dar cine altcineva decat un comunist pur sange forteaza prin amenintare si controale scaderea lor?

INS spune ca nu au existat majorari importante de preturi in ultima perioada, cu exceptia unor produse cu preturi oricum fluctuante, precum fructele si legumele. Si daca ar fi fost? Cat timp nu se punea problema unui cartel ilegal anticoncurential intre marile lanturi, ceea ce Consiliul Concurentei nu a descoperit, cu ce drept ameninti tu comerciantii cu nu stiu ce taxe extraordinare, daca nu joaca pretul cum vrei tu, premier?

Cum poti sa impui prin teroarea suprataxarii, a controalelor si a vizitelor de lucru putiniste la raft un anumit nivel care-ti convine tie?

Se teme dl Ponta ca nu o scoate la capat cu bugetul dupa ce a facut scamatorii cu fiscalitatea si pensiile speciale? Pentru ca si banii investitiilor omorate au un sfarsit. Posibil, dar a acoperi si compensa propria ta impotenta guvernamentala cu teroarea mi se pare o solutie inacceptabila.

Sunt oameni care, spuneam, sunt multumiti sa vada asa ceva, dar exista si o masa, ma tem ca fix aceea care l-a mai plesnit si pe 16 noiembrie pe Victor Ponta, pentru care asemenea demonstratii de forta comunistoide dau fiori si creeaza tensiune. Tensiunea lor cred ca o acumuleaza Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ponta ANAF litoral, #Ponta preturi alimente, #impozitare bacsis , #premier