Ponta se pune bine cu presa si aproba scutiri de TVA pentru drepturi de autor

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 15:12
4315 citiri
Ponta se pune bine cu presa si aproba scutiri de TVA pentru drepturi de autor
Foto: Digi 24

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Guvernul a aprobat mai multe masuri, printre care si o OU care prevede ca toate veniturile pana la 65.000 de euro pe an obtinute din activitati independente, inclusiv din drepturi de autor, sunt scutite de plata TVA.

In 2010, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput o ampla actiune de verificare a platii TVA pentru drepturi de autor ce depasesc 35.000 de euro anual.

Potrivit conducerii acestei institutii, prevederea dateaza de la 1 ianuarie 2004, iar cei care nu au platit TVA-ul datorat statului urmau sa restituie sumele restante.

Acest lucru a declansat proteste vehemente din partea unor cunoscuti jurnalisti si artisti, care erau obligati sa plateasca statului sume considerabile.

Ponta modifica legea drepturilor de autor: A fost un atac impotriva jurnalistilor

Ei au sustinut ca ANAF incearca sa colecteze abuziv TVA retroactiv, pe ultimii 5 ani, de la toti reprezentantii categoriilor socioprofesionale care au obtinut venituri in schimbul activitatii lor de creatie, explicand ca dobanda aferenta ar depasi cu mult debitul, ajungandu-se astfel la sume uriase.

"In realitate, niciunul dintre noi nu a facturat si nu a incasat TVA de la beneficiarii operelor noastre si, ca atare, statul nu avea cum sa fie prejudiciat, iar noi nu aveam cum sa ne insusim vreun venit necuvenit (...) Fiscul ne-a comunicat taxele pe care urmeaza sa le platim, noi le-am platit si am obtinut in scris descarcarea de la Fisc. Daca urma sa fim supusi si altor taxe, institutia avea obligatia sa ne incunostiinteze", se explica intr-un comunicat de presa.

In plus, ei considera ca demersul ANAF este ilegal, intrucat contravine dreptului comunitar european si jurisprudentei CEDO, potrivit carora acordarea dreptului de exploatare a unui drept de proprietate intelectuala de catre autor angajatorului sau nu este un contract de prestari de servicii, ci un contract de realizare a operei.

"Ca atare, sub nicio forma nu putem fi supusi platii TVA si, cu atat mai putin, unor plati retroactive si unor penalitati", mai sustineau acestia.

Premierul Victor Ponta le-a dat dreptate, calificand decizia ANAF drept "un atac impotriva jurnalistilor".

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Ponta scutire plata TVA drepturi autor, #Ponta TVA jurnalisti, #Ponta TVA artisti , #premier