Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul de la Grivco? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 03 Mai 2012, ora 12:39
11527 citiri
Guvernul de la Grivco? (Opinii)
Foto: Evz

"Guvernul va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Cotroceni, nici din Kiseleff 10, sediul PSD", ne-a asigurat Victor Ponta odata cu anuntarea listei guvernului sau. Dar de la Grivco?

Eu una as fi preferat ca declaratia de independenta a premierului desemnat sa inceapa cu celebrul sediu al lui "Felix". N-a fost asa, in schimb, in timp ce Victor Ponta se straduia sa-si afirme neatarnarea, de la tribuna postului sau de stiri, Dan Voiculescu trasa deja obiectivele viitoarei guvernari.

"Daca Traian Basescu nu-si da demisia in 30 de zile, oricum va fi suspendat in 60 de zile", ameninta Dan Voiculescu dupa ce liderii PSD afirmasera ca deocamdata prefera formula coabitarii cu actualul presedinte. Va fi si acesta unul dintre testele de autentica independenta a lui Victor Ponta si a masurii in care USL este condusa de batranul securist. Pana acum insa bilantul ii este favorabil lui "Felix".

Insasi rasturnarea Guvernului Ungureanu a fost in primul rand "o pohta" voiculesciana. Liderii PSD, inclusiv patriarhul Iliescu, nu erau deloc favorabili intrarii in aceasta aventura foarte riscanta din punct de vedere electoral pentru fosta Opozitie. De ce sa fi renuntat la o pozitie ideala? Cu o coalitie de guvernare slabita si incoerenta, confruntata cu mari deconturi si probleme de imagine, pierzand zilnic cohorte de primari, USL nu avea decat sa culeaga fara nicun efort roadele fiecarei erori comise de putere. De ce sa preia toate poverile si sa se transforme din vanator in vanat tocmai in buza alegerilor?

Pentru ca asa a vrut Dan Voiculescu. Nu e deloc o intamplare ca trecerea motiunii a fost consecinta unei operatiuni de racolare fara precedent condusa de Crin Antonescu, instrumentul politic principal al lui "Felix", si sustinuta mediatic intens de Antene. Si tot echipa Voiculescu - Antonescu a exercitat presiuni mari, inclusiv mediatice, pentru ca Victor Ponta sa devina premier si sa alcatuiasca un guvern USL. Ei sunt cei mai importanti dintre "nesabuitii" despre care vorbea Ion Iliescu.

In timpul formarii Guvernului Ponta, Dan Voiculescu a fost extrem de activ, fiind prezent cel putin la intalnirea decisiva de marti dimineata, desi consevatorii isi stabiliseara cu o rapiditate record optiunea, adica Ministerul Agriculturii. Ce a cautat Dan Voiculescu la discutiile pentru formarea noului guvern? Presedintele oficial PC este Daniel Constantin. Daca e sa o luam cu parintii fondatori, la sedinta ar fi trebuit sa vina si Radu Campeanu, si Ion Iliescu. Nasterea listei sub supravegherea stricta a lui "Felix" este un grav semnal de alarma.

De ce toate acestea? Pentru ca Dan Voiculescu are o agenda proprie care trebuie dusa la indeplinire cu prioritate si maxima rapiditate. Cel mai vizibil este razboiul sau personal cu Traian Basescu, in numele caruia este in stare sa arunce USL intr-o aventura extrem de riscanta. Este de asteptat ca sub presiunea sa, printre prioritatile noului guvern sa se afle modificarea legii CCR si a referendumului, astfel incat suspendarea presedintelui sa devina chiar mai facila decat in 2007. Ramane de vazut daca va avea majoritate pentru asa ceva, cat timp UNPR a devenit din nou un element cheie al viitoarei majoritati. Dar o astfel de vendeta nemotivata constitutional, nu ar face decat sa-l victimizeze pe presedinte si sa erodeze grav credibilitatea guvernului si a USL careia nicio Antena nu i-ar mai putea sterge de pe frunte marca Felix - Grivco. Traian Basescu este impopular, dar Dan Voiculescu il intrece cu mult la acest capitol.

Dar acest razboi este doar varful icebergului voiculescian. In discutie sunt si mari interese economice. Urmeaza privatizari foarte importante, cerute de FMI. USL a atacat tentativele in aceasta directie ale Guvernului Ungureanu sub sloganul anilor '90 "nu ne vindem tara". Nu le-o vindem strainilor care sa le-o vindem mogulilor autohtoni? Ramane de vazut ce implicare va avea Dan Voiculescu in privatizarile acestui an.

Viteza cu care si-a adjudecat Ministerul Agriculturii, fara drept de apel si negociere, inca de vineri pare a confirma ipoteza presei potrivit careia Dan Voiculescu vrea sa rezolve in acest fel problema datoriilor uriase fata de aceasta institutie, daune de 60 de milioane de euro in scandalul privatizarii frauduloase a Institutului pentru Cercetari Alimentare. Dupa cum se pare ca Grivco detine mai multe firme satelit, de exemplu Grivco Agro, care vizeaza finantari importante prin Ministerul Agriculturii.

Dar nu este vorba doar despre Agricultura. Liberalii au capatat, in mod suprinzator as zice, cele mai interesante si banoase ministere. De la Dezvoltare Regionala si Turism, pana la Transporturi si Economie. Pentru a le securiza o fi fost prezent Dan Voiculescu la intalnire? Si sub santajul cu Antenele a consimtit Victor Ponta sa le dea pe tava, sfidand pretentiile propriilor baroni si riscand sa iste mari tensiuni in PSD?

Ma tem de raspunsurile la aceste intrebari, raspunsuri pe care le vom primi, probabil cat de curand.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Victor Ponta Dan Voiculescu, #Guvernul Ponta Dan Voiculescu, #Victor Ponta premier , #premier