Guvernul Victor Ponta - vezi noile ministere si ministri

Autor: Ana Ilie
Marti, 01 Mai 2012, ora 21:42
25420 citiri
Guvernul Victor Ponta - vezi noile ministere si ministri

Premierul desemnat, Victor Ponta, a prezentat, marti, lista noului cabinet. Ponta a nominalizat titularii ministerelor, dar si ministrii delegati, printre care se afla si cativa tehnocrati.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile ministrului desemnat Victor Ponta

- De la inceput vreau sa precizez ca voi vorbi de Guvernul Romaniei, sper sa fie un Guvern pentru Romania, nu un Guvern Ponta sau USL.

- In patru zile de la momentul cand am primit mandatul, asa cum am anuntat, astazi voi prezenta propunerile noastre, care vor fi supuse validarii structurii noastre politice maine, la 11.00. Luni, voi prezenta lista guvernului in Parlamentul Romaniei, solicitand aprobare de la grupul USL, dar maine voi avea intalniri cu grupul minoritatilor, UNPR, e posibil UDMR.

- Este un Guvern special in conditii speciale, un Guvern cu un mandat pana la alegeri. Intentia noastra este ca in aceste sase luni sa performam cat mai mult, sa facem cat mai mult din ce ne-am propus, pentru ca, in baza votului, sa continuam guvernarea USL.

- Am decis pastrarea in mare majoritate a structurii Guvernului, pentru a nu pierde timp. Dupa luna noiembrie, exista intelegerea la nivelul USL sa se schimbe, sa existe un nou mod de organizare, modern.

Prioritati, sarcini si criterii

Acest guvern are cateva sarcini precise:

- o schimbare radicala a modului de guvernare

- atitudine, directie, oameni. Prioritatea zero, ca om al legii, am in ADN-ul meu respectarea legii - prioritatea zero va fi respectarea legilor acestei tari, fara exceptii, derogari scuze. Imi propun o buna guvernare, transparenta si eficienta.

- Ne dorim in mod sigur sa aratam ca Romania poate fi guvernata altfel decat in ultima perioada - Guvernul Romaniei pe care il voi propune va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Cotroceni, nu de la Kiseleff, nu din Aviatorilor.

- Acest Guvern isi asuma prin persoana mea, care vin la guvernare direct din Opozitie, sa solicite sprijinul Parlamentului si sa considere cenzura si controlul Parlamentului ca o garantie a democratiei.

- Daca va fi adoptata o motiune simpla impotriva unui ministru USL, acesta va trebui sa demisioneze.

- Ne propunem indreptatea nedreptatilor sociale. O viziune economica stabila, creare de locuri de munca, predictibilitate, protejarea resurselor naturale. Este esential sa ne respectam angajamentele asumate in fata institutiilor nationale si in fata romanilor.

- Ne propunem o functionare depolitizata a administratiei publice.

- Toleranta zero fata de acte de coruptie, clientelism, continuarea eforturilor Guvernului Romaniei pentru indeplinirea cerintelor MCV, utilizarea transparenta si corecta a fondurilor publice.

-Alegeri democratice si corecte. Imi iau obligatia fata de intreaga societate de a asigura faptul ca administratia publica nu va fi implicata in campania electorala. Vom combate frauda electorala.

- Pentru atingerea acestor obiective, alegerea titularilor de portofolii trebuie sa tin cont de trei criterii. In primul rand, experienta profesionala - nu e timp de invatat. O sa ma uit pe CV-uri cu dumneavoastra, dar e posibil ca premierul sa fie cel mai tanar. Doi, corectiutdinea. Trei, eficienta actului de guvernare. M-am sfatuit cu oameni apropiati, lideri de opinie, dar decizia si raspunderea imi apartine. Ii multumesc public colegului meu Crin Antonescu, care a respectat in totalitate modul in care premierul a avut ultimul cuvant.

Componenta Guvernului Victor Ponta

- Ministerul Finantelor, vice prim-ministru - Florin Georgescu

- Ministerul Afacerilor Externe - Andrei Marga

- Ministerul Justitiei - Titus Corlatean

- Ministerul Economiei - Daniel Chitoiu

- Ministerul Apararii - Corneliu Dobritoiu

- Ministerul Agriculturii, Padurilor - Daniel Constantin

- Ministerul Muncii - Mariana Campeanu

- Ministerul Educatiei - Corina Dumitrescu

- Ministerul Transporturilor - Ovidiu Silaghi

- Ministerul Sanatatii - Vasile Cepoi

- Ministerul Turismului si Dezvoltarii - Eduard Hellvig

- Ministerul Mediului - Rovana Plumb

- Ministerul Culturii - Mircea Diaconu

- Ministerul Comunicatiilor - Dan Nica

- Ministerul Afacerilor Europene - Leonard Orban

- Ministerul de Interne - Ioan Rus

- Ministerul Administratiei - Victor Paul Dobre

Cine sunt ministrii din Guvernul Ponta

- Patru ministri delegati:

- Dialog social - Liviu Marian Pop;

- Mediu de afaceri - Lucian Isar;

- Relatia cu Parlamentul - Mircea Dusa;

- Ministru delegat la primul-ministru, insarcinat cu strategii guvernamentale, transparenta decizionala si relatia cu societatea civila - Victor Alistar.

Horia Georgescu (ANI): Victor Alistar nu poate fi ministru, este incompatibil

Crin Antonescu: Discutiile pentru formarea guvernului au durat o ora si s-au definitivat acum cateva zile

- Discutiile privitoare la arondarea ministerelor si a personalitatilor care ocupa aceste ministere nu au durat mai mult de o ora.

- S-a vorbit in ultimele zile in presa despre negocieri dure, despre schimbari, despre intoarceri, despre tratative de ultim moment in USL. Dar trebuie sa va spun ca discutiile privitoare la arondarea ministerelor si a personalitatilor care ocupa aceste ministere nu au durat mai mult de o ora. Aceasta structura, in proportie de 90%, a fost definitivata inca de acum cateva zile.

- Va fi un guvern condus de un singur om, Victor Ponta (...) Nu va fi condus de consilii politice paraguvernamentale. Le-am spus colegilor care vor fi in cabinet ca au un singur premier, un singur sef care ia, in numele guvernului, o singura decizie.

- In aceste zile, relatia noastra a decurs eficient, corect si cred ca am facut impreuna un lucru bun.

Victor Ponta a raspuns intrebarilor

- Am avut mai putin timp decat dl. Antonescu sa urmaresc in presa guvernele schimbarile, nu e vorba de secretomanie, ci confidentialitate, nimeni din presa nu a avut pe surse informatiile. Citeam ca este cel mai bogat guvern din istoria Romaniei - m-am uitat sa vad cine este si nu era niciunul dintre ministrii propusi. Toti reprezentantii media au dreptul constitutional si legal sa solicite informatii si toti au dreptul constitutional si legal sa le primeasca in acelasi timp.

- I-am trimis lista domnului Basescu in urma cu o ora, doua. Din partea mea, exista dorinta de a avea relatii institutionale.

- Domnul guvernator Mugur Isarescu mi-a dat o mana de ajutor esentiala pentru ca si-a dat mana dreapta, viceguvernatorul Florin Georgescu, sa-mi fie mana dreapta. Vreau sa-i multumesc lui si lui Ioan Rus.

- Domnul Orban am considerat si a fost o solicitare din partea domnului Daniel Constantin de a avea o continuitate si a-l pastra pe domnul Orban ca tehnocrat, are cateva proiecte esentiale de continuat. Vrem sa obtinem cat mai rapid rezultate in aceasta chestiune fundamentala.

- Vreau sa-i multumesc lui Titus Corlatean, care isi dorea si merita alt portofoliu, dar la solicitarea mea are un mandat foarte clar la Justitie, de a asigura o foarte buna reprezentare la Bruxelles. Pregatirea sa e un avantaj in obiectivul nostru de a indeplini criteriile MCV.

- Sunt convins, in urma discutiilor de luni si marti, ca exista vointa politica pentru a sprijini Guvernul Romaniei condus de mine. Exclud varianta de a primi un vot impotriva (in cadrul USL - n.red.).

- Au acceptat si nu au acceptat usor aceasta solicitare a mea. Dl. Georgescu va fi suspendat din functia de viceguvernator pana la alegeri, se va intoarce la Banca Nationala dupa aceea.

Interventie a lui Crin Antonescu - Domnul Hellvig era intr-adevar pana in acest moment seful campaniei pentru locale a PNL. Pentru ca intra in Guvernul Ponta, conducerea va fi preluata de domnul Dan Motreanu, pe care eu il voi propune.

- O sa vedeti pe lista, dl. Cepoi, Liviu Marian Pop, Victor Alistar, Florin Georgescu nu sunt membri de partid, sunt asumati politic de PSD in cazul de fata.

- Sunt 11 si 11 sustinuti de alianta de centru-dreapta si PSD, dar nu le-am solicitat celor mentionati inscrierea lor in partid, e o optiune care le apartine.

Inca un ministru incompatibil in Guvernul Ponta?

Ce urmeaza

- Asta seara prezint propunerile de ministri, de maine dimineata dupa votul in structurile politice, trebuie sa inceapa sa scrie la programul de guvernare, cei care au portofolii afectate de scrisoarea de intentie cu FMI, sub coordonarea lui Florin Georgescu, vor incepe discutiile tehnice cu FMI si UE. Vineri dimineata trebuie sa trimit lista guvernului si programul de guvernare pentru convocarea, luni, a comisiei de specialitate si a plenului Parlamentului.

- In acest moment, USL, dupa ultimele inscrieri, are 229 de parlamentari, majoritatea este 231. Alaturi de cei 229 sunt si independenti. In plus, am stabilite maine la 11.00 o intalnire cu grupul minoritatilor, am intentia de a le propune un acord de colaborare. La 14.00 am intalnire cu UNPR, cu PDL nu vom avea intalniri pentru ca lucrurile sunt clare, cu UDMR ramane sa vedem. Din calcul matematic, teoretic exista o majoritate suficienta pentru a merge inainte, dar nu contest ca imi doresc ca noul guvern sa aiba stabilitate.

- Eu nu vreau sa conduc un Guvern care sa conduca Parlamentul, invers este normal.

- Am obligatia de a discuta cu grupurile parlamentare, cele care doresc sa discute cu prim-ministrul desemnat.

Interventie a lui Crin Antonescu - Ma faceti sa folosesc termeni duri. Am spus limpede, in acest guvern nu se vor regasi oameni din gasca lui Basescu. Diferenta dintre Predoiu si Orban nu va scapa, sper.

- Avand in vedere la PSD ca presedinta organizatiei de femei este ministru... sigur ca nu sunt multumit doar de trei femei ministru, imi doresc din noiembrie sa avem o reprezentare mai echilibrata.

- Programul de guvernare trebuie finalizat vineri dimineata, va fi prezentat Parlamentului, toata ziua de joi vor avea loc intalniri tehnice cu FMI si UE, pentru ca vreau sa pun in program lucruri pe care chiar o sa le facem.

- Nu exista algoritm, este acordul USL, care vorbeste de paritate. Deocamdata, luni cerem votul Parlamentului, daca il avem probabil luni seara depunem juramantul, atunci marti vom avea si secretarii de stat, pe principiul paritatii.

- Am avut discutii telefonice cu liderii celor trei grupuri, nu ne-a cerut nimeni ceva.

Victor Ponta a fost desemnat premier de catre presedintele Traian Basescu, vineri seara, dupa ce Guvernul Ungureanu a cazut in urma votului la motiunea "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!". Basescu a apreciat ca este un moment de normalitate democratica, si nu exista motive de panica si agitatie.

"Este un moment special in viata noastra politica. Accept acest mandat si incerc sa il duc la indeplinire cu toate puterile, pana cand vor avea loc alegerile", a afirmat si Victor Ponta, la Cotroceni, dupa desemnare.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Victor Ponta lista guvern, #Victor Ponta lista ministri, #Victor Ponta nominalizare ministri , #premier