ICR critica reducerea bugetului: Ponta dezinformeaza

Duminica, 26 August 2012, ora 16:15
3743 citiri
ICR critica reducerea bugetului: Ponta dezinformeaza

Institutul Cultural Roman (ICR) transmite intr-un comunicat ca activitatea sa a fost blocata de reducerea bugetului cu peste 30%, in timp ce premierul Victor Ponta dezinformeaza cu privire la dimensiunea bugetului institutiei.

In urma rectificarii bugetare operate joi de Guvernul Romaniei, bugetul Institutului Cultural Roman a fost redus cu 14.560.000 lei, de la 43.000.000 lei, ajungand astfel la 28.440.000 de lei. Scaderea are loc in conditiile in care ICR are angajamente legale in valoare de 29.000.000 de lei, se precizeaza in comunicat.

Activitatea ICR, blocata

"O reducere de aceasta dimensiune a bugetului ICR blocheaza activitatea institutului, compromite parteneriatele aflate deja in derulare si afecteaza credibilitatea institutiei, construita cu un efort deosebit incepand cu 2005. Consecintele unei asemenea reduceri au fost expuse de conducerea ICR in cadrul unei intalniri cu ministrul Finantelor Publice, domnul Florin Georgescu, desfasurate la inceputul acestei luni. In pofida asigurarilor primite, reducerea de peste 30% a fost operata in sedinta Guvernului din data de 23 august 2012", spun reprezentantii ICR.

Bugetul ICR a fost redus cu o treime la rectificarea bugetara

Acestia prezinta in continuare o parte dintre proiectele importante compromise de taierea bugetului: participarea Romaniei la targuri internationale de carte - LIBER Barcelona, cel mai important targ de carte din Spania, precum si pregatirea prezentei la prestigiosul Salon du Livre de la Paris din 2013, unde Romania este, de asemenea, invitata de onoare.

Nu in ultimul rand, rectificarea operata inseamna oprirea activitatii Editurii Institutului Cultural Roman si intreruperea aparitiei prestigioasei reviste Lettre Internationale, precum si a celor 7 reviste pe care ICR le sustine in Republica Moldova si Ucraina.

ICR mai atrage atentia ca proiectele enumerate constituie evenimente culturale deja convenite cu mult timp inainte cu partenerii straini (care au investit deja in aceste proiecte), asa cum este firesc intr-o institutie a carei misiune consta in promovarea actului cultural peste hotare.

"Nerealizarea proiectelor din planurile anuale ale celor 18 institute din strainatate, precum si a celor derulate prin centrala de la Bucuresti, echivaleaza cu un mesaj de intrerupere brutala a contactelor cu partenerii straini, fapt care contravine interesului national al Romaniei", se mai spune in comunicat.

Ponta dezinformeza cu privire la bugetul ICR

Totodata, reprezentantii ICR arata ca prim-ministrul Victor Ponta dezinformeaza cu privire la bugetul ICR.

"Dezinformarile din ultima perioada indreptate impotriva Institutului Cultural Roman au inclus si afirmatii false referitoare la dimensiunea bugetului ICR. Acestea au continuat, in mod regretabil, in pofida precizarilor transmise de ICR si a faptului ca datele in cauza sunt publice si pot fi verificate cu usurinta. Cea mai recenta declaratie din aceasta serie ii apartine domnului prim-ministru Victor Ponta: 'Stiti ca, practic, ICR are un buget mai mare decat Ministerul Culturii' - afirmatie reprodusa si pe site-ul Guvernului", se spune in comunicatul ICR.

Pozitia lui Ponta fata de ICR

Bugetul Institutului Cultural Roman (ICR) pe 2012 a fost redus cu o treime la rectificarea bugetara, la 28,5 milioane de lei, in conditiile in care institutul a angajat deja suma de 29 de milioane de lei, avand in prezent un deficit si neputandu-si desfasura in continuare proiectele. Ministerul Finantelor anuntase ICR, pe 18 iulie, ca urmeaza sa i se reduca bugetul aprobat pentru 2012 cu 14,5 milioane de lei.

Premierul Victor Ponta a spus despre ICR ca era o institutie "mult prea politizata" si a acuzat "o lipsa de transparenta totala" in cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din aceasta tara nu ma va convinge ca este mai democratic sa lasi o institutie cu bani publici sa fie condusa de un singur om decat sa fie controlata de o institutie cum este Senatul, unde sunt toate fortele politice", a spus Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Ponta ICR, #ICR acuzatii Ponta, #buget ICR, #Ponta buget ICR , #premier