Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Impactul decapitarii lui Mitica de catre Victor Ponta

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 12:41
6538 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Impactul decapitarii lui Mitica de catre Victor Ponta
Foto: Gimpele

Vara trecuta, Mitica Dragomir putea fi vazut in diminetile de weekend pe o banca la intrarea in Herastrau de la Podul Bordei. Avea o palarie de culoare deschisa, ochelari de vedere fumurii si parea un pensionar venit sa se bucure de soare. De fapt, el se afla acolo sa-si apere investitia, o terasa plutitoare la marginea lacului care nu era deloc populara.

Mitica Dragomir e precum coada unei comete care brazdeaza cerul intunecat al Romaniei, venind de undeva din arterele atrofiate ale comunismului, cuibarindu-se in trupul tanar al democratiei rasarite dupa decapitarea cuplului Ceausescu.

La cei 67 de ani, e un barbat bogat. A investit in terenuri si case, detine un hotel si tot felul de alte aranjamente. S-ar putea retrage, dar nu o va face. Aceasta alungare a lui din tronul de rege al fotbalului profesionist din Romania nu e cea mai mare infrangere din viata lui. Mitica Dragomir e uns cu toate alifiile. Dupa Revolutia din 1989 a fost arestat. A stat la inchisoare noua luni fiind acuzat de contrabanda.

Mitica Dragomir a fost presedintele Victoriei Bucuresti. Daca azi, cluburile de fotbal au devenit afaceri prin care primarii spala bani, pe vremea lui Ceausescu cluburile de fotbal reprezentau diferite institutii de forta ale statului comunist: Dinamo era echipa Ministerului de Interne, Steaua era a Armatei si a familiei Ceausescu, Victoria era a Securitatii. Fotbalul, in Romania, a fost si va fi o afacere cu bani publici si bani murdari. Nimic nu s-a schimbat.

Ce s-a intamplat ieri nu a fost decat o lupta intre grupurile de interese. Da, Gino Iorgulescu, un fost fundas al echipei nationale, prieten cu Mircea Sandu, e trimisul lui Victor Ponta in fotbal. Doar Dumnezeu stie ce interese are actualul prim-ministru in sportul cu balonul rotund. Pot fi banuite. Sumele de bani invartite in licitatiile de transmisii TV i-au facut cu ochiul, iar fotbalul ar putea sa fie unul dintre nebunii din partida de sah prin care-si propune sa controleze mass-media.

Mitica Dragomir nu ar fi fost schimbat de actionarii cluburilor de fotbal daca nu ar fi primit garantii ca sumele pe care le incasau pana acum de la LPF nu vor fi micsorate, ba, dimpotriva. Asta inseamna ca actualul prim-ministru a fost agentul unui investitor care vrea sa puna mana pe aceste drepturi. In acest moment este vehiculat numele lui Adrian Sarbu, dar ecuatia e de gradul trei cu mai multe necunoscute. E sigur insa ca aceasta schimbare de la LPF va produce mutatii puternice in mass-media. Sa vedem cine va profita.

Mitica Dragomir trebuia schimbat de mult timp de la sefia ligii. A fost implicat in multe scandaluri. Cel mai mediatizat e legat de retrogradarea Universitatii Craiova. Dar va supravietui. Cu glumele lui, cu limbajul colorat si stilul de taran destept, cea mai usoara varianta pentru el va fi un show TV. Liga lu' Mitica e deja o marca in lumea iubitorilor de fotbal.

Aceste alegeri de la LPF sunt importante si prin faptul ca marcheaza intoarcerea violenta a oamenilor politici in afacerile tenebroase din fotbal. In ultimii zece ani, politicienii s-au tinut departe de acest fenomen si asta a fost bine desi multi "finantatori" au cerut deseori ajutorul puternicilor zilei. Sa ne amintim de George Copos, fostul proprietar al echipei Rapid.

Gino Iorgulescu are o misiune grea. Trebuie sa faca uitata domnia de 17 ani a lui Mitica si sa satisfaca lacomia noilor stapani. Cat despre reformarea fotbalului de la noi, asta ramane pe planul doi ca intotdeauna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Mitica Dragomir Liga Fotbal, #Gino Iorgulescu LPF, #Ponta Iorgulescu Dragomir , #premier