Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Incredibilele beneficii ale razboiului Basescu - Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 22:34
5407 citiri
Incredibilele beneficii ale razboiului Basescu - Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva

Inteleg tentatia majoritatii de a privi ciondaneala dintre presedinte si premier in eterna cheie a conflictelor dambovitene care nu produc decat zgomot si a caror cheltuiala e platita intotdeauna de cetatenii mai mult sau mai putin vinovati de situatie.

Asa cum e normala si pozitionarea de-o parte sau de alta a trupelor de analisti si jurnalisti. La fel si despre schimbarile bruste de locuri, tradarile si repozitionarile din mers. Tragand o linie si facand un calcul sumar, cu cat incrancenarea va fi mai autentica si mai adanca, cu atat mai bine va fi pentru societatea romaneasca. De ce?

Dincolo de ipocrizia fondatoare a discursurilor celor doua tabere, ambele sustinand azi lucrul pe care il criticau ieri si viceversa, blocajul din jurul bugetului pe 2014 are marele avantaj de a scoate la suprafata detalii nestiute si doar banuite sau intuite pana acum ale mecanismelor pervertite care stau la baza functionarii institutiilor statului.

In cazul in care se va merge pana la capat - oricare ar fi acesta - cu razboiul din jurul bugetului pe 2014, vom afla inca si mai multe despre oamenii care decid sensul si valoarea vietii noastre de zi cu zi.

Asa am aflat, de exemplu, ca acciza de 7 eurocenti poate nu ar fi intr-atat de necesara, din moment ce ea ar putea fi acoperita din reduceri ale unor cheltuieli ce miros prea mult a mita electorala cu stampila si parafa din partea Guvernului.

Nu conteaza ca Traian Basescu nu mai are nicio credibilitate, din cauza lipsei unei reactii asemanatoare in timpul guvernelor care i-au fost loiale. Important este ca, in disperarea sa de a se reafirma, presedintele a dezvaluit o masura care ar putea fi o prostie, o inutilitate, daca nu cumva mai rau - o dubla teapa pe care o vor plati cei care urmeaza sa fie cumparati cu proprii bani in campaniile electorale de anul viitor.

Primul lucru care iti vine sa-l intrebi este daca nu acelasi lucru s-a intamplat si in 2010, cand romanii (mai exact bugetarii) si-au platit singuri minciunile pe care le-au inghitit in campania din 2009.

Traian Basescu poate fi suspectat acum doar ca stie cum functioneaza mecanismul, cine il controleaza si ce "beneficii" poate aduce in timp. Evident, ne putem intoarce in timp sa intrebam daca nu cumva si taierile de salarii au functionat exact dupa aceeasi schema. Cel mai probabil da, doar ca acolo factura a venit dupa petrecere, iar Guvernul Ponta o pregateste dinainte.

Pentru a demonstra ca el nu e ca Boc si nu ia banii de pomana de la lume, dupa ce a prezentat bugetul in Parlament, Victor Ponta a plimbat peste tot hartile cu autostrazile care vor taia Romania de-a lungul si de-a latul.

Singurul lucru trist a fost ca inca mai exista oameni care mai au resurse sa le ia in serios si sa le analizeze ca pe sfintele moaste, doar-doar or gasi cine stie ce hiba in planurile cincinale ale premierului. De ca si cum nu am fi vazut aceleasi planuri si-n 2007, si-n 2009 si in 2011. De 10 ani vedem numai harti cu Romania plina de autostrazi, noua psihoza a romanilor, iar de mers tot nu mergem decat pe doua tronsoane mici si inguste.

Insa piesa de rezistenta a ipocriziei generale care tasneste din toate partile in ultimele zile este raportarea panicarda la eterna explozie a cursului euro din cauza instabilitatii politice.

Anul trecut, aparatorii statului de drept si ai lui Traian Basescu lesinau in fata cresterii cursului, astazi sunt panicati noii adoratori ai lui Victor Ponta, care deja ne anunta apocalipsa economica.

Cataclism declansat, spun ei, de refuzul presedintelui de a semna memorandumul pentru FMI si deciziei de a retrimite bugetul Parlamentului si, daca va fi cazul, de sesizat CCR. La fel cum blocarea acordului cu FMI ar trebui sa-i provoace bucurii lui Ponta, nu spasme, intrucat ruperea acordului cu Fondul Monetar a profetit-o pe vremea cand conducea Opozitia in rol de Che.

Inversarea rolurilor s-a petrecut, dupa cum am vazut, la pachet cu schimbarea reciproca a discursurilor. Asta ar trebui sa ne faca sa intelegem mai usor cat de relativa este politica pe care o pun in practica guvernantii.

Invocand mereu binele cetatenilor si al statului, ei nu fac decat sa-si tradeze nepasarea fata de interesele tarii si al cetatenilor. Nu exista sanse sa se vindece, insa pot incerca sa isi duca razboiul pana la capat, pana acolo cand cel putin unul va fi scos definitiv invins si scos din joc.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu Ponta declaratii buget, #probleme buget 2014 , #premier
Comentarii
Poza Te-o
Te-o
rank 5
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza spune tot!Mai lipseste doar tichia de magar pe capul lui Ponta.