Infrangerea din ochii lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 14 Iulie 2015, ora 07:36
12664 citiri
Infrangerea din ochii lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Interviul acordat de Victor Ponta la Antena 3 mi s-a parut un soi de cantec al lebedei, ca sa nu spun chiar un parastas politic.

Premierul a incercat sa para sigur pe el, a incercat nu numai sa afirme, ci si sa argumenteze decizia de a nu pleca din functia de premier, varianta la care s-ar fi gandit intens la Instanbul.

Ca sa nu tradeze electoratul USL, care insa, poate a uitat, e in mare parte electorat al PNL care il vrea plecat. Adica e o victima, intelegem, cumva condamnat la locul de munca.

Dar dincolo de acest sacrificiu pe care se declara dispus sa il duca pana la capat, Victor Ponta mi s-a parut un om ajuns foarte aproape de capatul actualului drum politic.

A vorbit mult despre bilantul guvernarii sale si despre ce lasa in urma, a vorbit despre blestemul mesterului Manole de a darama din timp in timp ceea ce e viabil. Radea, dar, vorba unei colege, parca nu era rasul lui.

Poate ca a fost o impresie artistica, bine regizata, de victimizare accentuata - bolnav cu piciorul, trist cu DNA-ul.

Dar nu stiu daca dl Ponta poate fi un actor atat de bun incat sa isi poata juca si lumina din ochi. Iar ea nu mi s-a parut deloc a fi aceea a unui om optimist.

Si nici nu vad de ce ar fi.

Pe de-o parte, problemele penale ale domniei sale se accentueaza. De luni are calitatea oficiala de inculpat si sechestru pe avere. Pentru cunoscatori, strategia tacerii in fata procurorului, pe care a ales-o, poate spune multe.

Va amintiti cum ne spunea ca, daca ar fi fost intrebat inainte de a fi acuzat, ar fi scutit procurorii de o eroare. Acum a avut ocazia sa vorbeasca si a preferat sa taca. Asa fac cei pregatiti pentru o lupta grea si nu tocmai cei mai siguri pe ei. Cei carora le e teama sa nu le dea munitie anchetatorilor, nu cei care vor sa incheie rapid lucrarea pentru ca se stiu nevinovati.

Exista si dosarul Ghita de la Ploiesti despre care nu stim ce evolutii spectaculoase poate capata.

Nu trebuie sa fii genial ca sa intelegi ce efect extern are calitatea de premier inculpat si cu banii popriti.

Nu are cum sa mai fie un partener credibil de discutie, chiar daca partenrerii ii respecta prezumtia de nevinovatie in mod sincer. Nu e vorba de persoana, ci despre credibilitatea actului de guvernare si a functiei.

Iar in conditiile in care Europa inca se lupta cu aventurierul Tsipras, cred ca nu mai are nevoie de un premier-problema, intr-o tara care ameninta sa-si arunce deficitele in aer cu masuri populiste cumulate.

"Tocmai acum este momentul retragerii: pana sa devina evident ca avem o crestere economica nesustenabila social si pana ca drepturile promise fara a se tine seama ca instabilitatea economico-financiara bantuie de la Atena la Shanghai, iar instabilitatea geo-politica sufla la frontiera estica a Romaniei, ambele amenintand insasi existenta aliantelor in care Romania credea ca isi va afla securitatea (NATO si UE), sa nu mai poata fi onorate", scrie Adrian Severin.

In partid cutitele sunt pe masa. Victor Ponta a incercat sa ii asigure interimatul Rovanei Plumb pana la congres, insa la Antena 3 recunoastea ca CEx-ul de saptamana viitoare va alege un presedinte interimar. Poate fi dna Plumb, dar poate fi si altcineva.

CEx-ul e alcatuit din baronii din teritoriu pentru care Liviu Dragnea a fost intotdeauna un lider puternic, poate cel mai puternic.

Poate ca Victor Ponta ar fi avut sanse mai mari sa-si impuna succesorul ideal, daca n-ar fi ales sa-si sfideze practic partidul printr-o retragere nediscutata cu si trantita brusc pe Facebook.

PSD nu e o masinarie pe care sa o bruschezi in felul acesta.

In coalitie generalul se tine de cuvant pana la moarte, dar nu se stie a cui moarte politica. Poate a lui Ponta? Dl Oprea si-a asigurat jocul la doua capete si, daca la CEx castiga aripa Dragnea, cel atat de nemultumit de umilinta la care a fost supus PSD in cazul votului pentru sefia SIE, oare ce se va alege de intelegerile electorale dintre PSD si UNPR?

Interesant este ca, dupa sarja impotriva OUG privind salariile demnitarilor semnata de dl Oprea in timpul intermatului, Victor Ponta pare a face un pas inapoi. Ordonanta nu va fi retrasa saptamana aceasta si nu e clar daca va fi sau nu aplicata de la 1 august. Victor Ponta a evitat un raspuns transant.

Premierul a incercat sa faca si o oferta de capitulare lasand sa se inteleaga ca s-ar retrage in favoarea lui Calin Popescu Tariceanu. Foarte greu de crezut ca dl Iohannis ar semna o asemenea desemnare oricat de mult si-ar dori sa scape pe Victor Ponta.

Din informatiile mele a refuzat deja si oferte mai bune.

Victor Ponta incearca sa mai reziste cat de mult poate. Dar nimic din atitudinea domniei sale si nimic din datele politice concrete nu imi sugereaza ca mai crede ca va reusi multa vreme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Victor Ponta inculpat, #Victor Ponta demisie , #premier