Ziare.com

Insarcinatul cu afaceri al SUA discuta la Guvern cu ministrul Cazanciuc despre justitie - surse

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 11:38

   

Insarcinatul cu afaceri al SUA discuta la Guvern cu ministrul Cazanciuc despre justitie - surse
Insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson (foto), a sosit marti dimineata la Guvern, si discuta cu ministrul de resort, Robert Cazanciuc, despre problemele justitiei, informeaza surse oficiale.

La Guvern se afla si premierul Victor Ponta, care se afla insa intr-o intalnire cu expertii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene.

Discutia dintre oficialul american si ministrul Justitiei are loc in contextul in care Curtea Constitutionala a stabilit, joi, ca articolele din noul Cod de procedura penala care reglementeaza modul de aplicare a controlului judiciar si a controlului judiciar pe cautiune sunt neconstitutionale, pentru ca restrang libertatea individuala, libera circulatie si viata intima, iar Directia Nationala Anticoruptie a aratat ca sunt necesare modificari printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare anterior publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial.

CCR: Controlul judiciar este neconstitutional (Video)

Plenul Curtii Constitutionale a constatat ca, desi noul Cod de procedura penala include printre masurile preventive controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune, nu prevede si durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri.

Judecatorii CC au stabilit, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale dispozitiile articolelor 211 - 217 din Codul de procedura penala, care reglementeaza masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Satu Mare.

Directia Nationala Anticoruptie propune ca masura controlului judiciar sa fie dispusa pentru 60 de zile si prelungita succesiv pentru aceeasi perioada, dar nu mai mult de doi ani, solicitand ministrului Justitiei sa fie facute aceste modificari legislative, dupa decizia Curtii Constitutionale.

Kovesi ii scrie ministrului Justitiei: DNA cere control judiciar de 60 de zile

Procurorul sef al DNA apreciaza ca modificarile ar trebui adoptate printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare anterior publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 730 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor