Insarcinatul cu afaceri al SUA, la Guvern

Joi, 07 Mai 2015, ora 14:10
2967 citiri
Insarcinatul cu afaceri al SUA, la Guvern
Foto: Captura Youtube/U.S. Embassy Bucharest

Insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Dean Thompson, a fost joi la Guvern, dupa ce cu o zi inainte discutase la Parlament cu Victor Ponta si Valeriu Zgonea.

"Oficialii ambasadei se intalnesc in mod constant cu lideri politici romani pentru a discuta subiecte de interes comun. Nu facem public continutul acestor intalniri", au declarat reprezentantii ambasadei pentru TVR.

Insarcinatul cu afaceri al SUA a venit la Parlament, la biroul lui Zgonea, unde se afla si Ponta

Miercuri, oficialul american a fost si la Parlament. In timp ce premierul Victor Ponta declara ca discutiile cu Dean Thompson au vizat doar probleme de securitate cibernetica, Zgonea a precizat, intr-un interviu acordat Gandul, ca a fost o "chestiune de concern" (ingrijorare - n.red.) din partea oficialului american in ceea ce priveste modificarile pe care parlamentarii vor sa le adopte in materie penala.

Fara arest pentru corupti? Ambasada SUA: Un semnal descurajator, mai ales pentru investitori

Cum s-ar schimba Codul Penal

Senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru (PSD) au propus, marti, in Comisia Juridica, un amendament la Codul Penal si la cel de Procedura Penala, prin care "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice", inlocuind sintagma "suspiciuni rezonabile".

Astfel, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede ca "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune", s-a modificat, prin amendament, cu urmatoarea formulare: "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala".

Potrivit motivatiei senatorilor care au initiat amendamentul, noua formulare este "mai apropiata de principiul de drept, consacrat, conform caruia cercetarea in stare de libertate este regula, iar dispunerea unor masuri de arest sa fie exceptia".

Senatorii mai considera ca, in vechiul Cod de Procedura Penala, masura arestarii preventive fata de un acuzat putea fi luata numai "daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala", iar in noul Cod de Procedura Penala, intrat in vigoare la 1 februarie 2014, conditia de probe si indicii temeinice a fost inlocuita cu cea de suspiciuni rezonabile.

"Asa se face ca, de la inceputul anului trecut, arestarea a devenit, dintr-o masura exceptionala, o regula, fiind suficienta existenta unui simplu denunt ca ea sa poata fi luata. De aici, plimbarea cu catuse a acuzatiilor in fata presei a devenit ceva cotidian, neexistand sanctiuni pentru incalcarea prezumtiei de nevinovatie prin afectarea imaginii persoanei", se mentioneaza in motivare.

Si Directia Nationale Anticoruptie (DNA) a reactionat fata de propunerile de modificari la cele doua coduri, apreciind ca acestea ar afecta in mod sever statutul procurorilor. De asemenea, Ambasada SUA si Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si-au exprimat oficial ingrijorarea legat de modificarile dorite de parlamentari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta discutii Dean Thomson, #Zgonea contrazice Ponta, #Ambasada SUA Cod penal , #premier