Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: "Mergem mai departe". Cu un plagiator in fruntea Guvernului?

Marti, 19 Iunie 2012, ora 10:04
8044 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: "Mergem mai departe". Cu un plagiator in fruntea Guvernului?

Implicatiile plagiatului grosolan marca Victor Ponta sunt prea importante pentru a nu fi analizate cu atentie.

Mai intai, este vorba de un plagiat? In mod clar da.

Trei argumente

Institutii de presa internationale de prima mana, Nature si FAZ, nu se arunca in afirmatii pana nu verifica temeinic datele si documentele implicate.

"Parti substantiale ale textelor din cele trei lucrari par sa fie identice sau aproape identice cu materiale scrise in limba romana de specialistii in drept Dumitru Diaconu si Vasile Cretu. De asemenea, textul se aseamana cu traduceri in romana ale unei lucrari in engleza publicata de specialistul Ion Diaconu", constata revista Nature.

Solicitat sa-si spuna punctul de vedere, inainte de publicarea articolului, Victor Ponta a refuzat. De ce, daca nu avea nimic de ascuns?

TVR info a publicat paralela-oglinda care a stat la baza concluziilor celor doua publicatii.

Revista Nature a consultat si specialisti in materie, Dragos Paul Aligica, pe Marius Andruh, profesor la Universitatea din Bucuresti si presedintele Consiliului roman pentru recunoasterea diplomelor universitare, probabil si pe altii. "Indiciile privind plagiatul sunt mai mult decat evidente", declara Marius Andruh.

"Ma supun la orice verificare", spune Victor Ponta. "Mergem mai departe", ca si cum nimic nu s-a intamplat.

Cui se supune la verificari? Comisiei pe care tocmai a schimbat-o, cu oameni obedienti Puterii, in frunte cu cel numit acolo si controlat de Ecaterina Andronescu, care nici nu s-a constituit, care vor avea 90 de zile sa se pronunte, care vor da un verdict in doi peri, din care sa inteleaga fiecare ce vrea, in dulcele spirit dambovitean?

Raspunsurile date de Victor Ponta la aeroport sunt puerile. Nu a negat plagiatul, a declarat ca Basescu este la originea sesizarii (parca ar avea importanta cine sesiseaza), ca tot se va duce la Bruxelles (care a ajuns obsesia vietii sale), ca se va supune verificarilor (ce verificari, ca la plagiate de astea grosolane si un copil care stie sa citeasca isi da seama de realitate).

Ca revista Nature se ocupa de natura, nu de stiinte juridice. N-a aflat ca revista Nature este principala publicatie a cercetatorilor din intreaga lume, indiferent de domeniu.

Implicatii

Implicatiile sunt enorme. Venind dupa cazul Mang, doar ministru in Guvernul Ponta, sensibilitatea fata de plagiate, in cercuri romanesti si straine, este deja crescuta.

Nu poti avea pretentia sa conduci un minister, daramite un guvern sau o tara, cu acuze grave de furt planand asupra ta. Ca plagiatul este pana la urma un furt. Intelectual, dar la fel de ordinar. Pentru ca premierul trebuie sa fie un simbol si un model. Macar de cinste si corectitudine, daca nu si de competenta.

Invatamantul si cercetarea din Romania au fost afectate profund de fenomenul de plagiat. Ani la rand, fara cine stie ce consecinte.

Cu greu Legea Educatiei Nationale a pus in functiune un Consiliu National de Etica, care e menit sa cerceteze si sanctioneze si plagiatele. Dar a fost amputat si schimbat aproape imediat dupa venirea la putere a Guvernului Ponta. Oare de ce?

Ce exemplu si model poti fi pentru elevii de clasa a XII-a, carora le pui camere de supraveghere, sa nu copieze la bacalaureat, cand tu insuti, premierul Romaniei, esti un palgiator mai mult decat evident?

In mod normal, elevii ar trebui sa refuze sa fie astfel verificati, cand copiatul este acceptat si la case mai mari, chiar la seful Guvernului.

Cea mai grava implicatie, cea internationala. Pentru banuieli mai mici de plagiat, fostul presedinte al Ungariei, Pal Schmitt, si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor Guttemberg, au demisionat dupa ce au fost acuzati.

Cutuma occidentala aceasta este. Nu poti sta in functii inalte de reprezentare a unui stat, daca ai mainile "murdare". Ca nu mai da nimeni mana cu tine. Pentru ca faci de ras tara pe care o reprezinti. Pentru ca nu poti obliga oameni cinstiti si onesti sa stea de vorba si sa dea mana cu un plagiator.

Concluzii

Cu sau fara Basescu si/sau Funeriu, fapta ramane. Si a comis-o Victor Ponta, nu reclamagiii. Fapta si implicatii de care se pare era constient, daca a schimbat inca de la inceput organismele nationale care se ocupa de plagiate, daca n-a vrut sa dea nicio explicatie unei reviste prestigioase precum Nature.

Daca vrea sa protejeze Romania de un scandal international de amploare, daca vrea sa se autoprotejeze, sa nu plece sub o ploaie de acuzatii, injurii, critici demolatoare, sa stea sub reflectorul presei zile si saptamani intregi, ca in cazul Mang, daca vrea sa nu fie umilit la intalnirile internationale la care ar participa, daca vrea sa uite lumea cat mai repede, Victor Ponta are o singura solutie: sa demisioneze imediat din fruntea Guvernului, USL si PSD.

Si poate invatam si noi romanii, din intamplarea asta, ca minciuna si furtul au picioare scurte. Mai devreme sau mai tarziu tot se afla.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Ponta plagiat lucrare doctorat, #Ponta plagiat revista Nature, #Ponta acuzatii plagiat , #premier