Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Scrisoare deschisa adresata premierului Ponta

Duminica, 25 August 2013, ora 11:21
3385 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Scrisoare deschisa adresata premierului Ponta

Cred ca a venit momentul in care ati inteles ca socoteala de la alegeri nu se potriveste cu aceea de la guvernare. Ca nu tot ce se promite este si realizabil.

Ati inteles, sper, ca exista o deosebire fundamantala intre interesele baronilor si clientelei, care doresc sa mulga bugetul de stat cat sunt la guvernare, indiferent de consecinte, pe principiul "dupa noi potopul" si responsabilitatea de inalt om de stat, premier, presedinte, sef al BNR, care vor fi judecati de istorie dupa ce lasa in urma sa, nu dupa jaful armatei de politruci.

Din ultimele dv. reactii rezulta ca v-ati dat seama ca lozinca "jos Basescu" nu poate inlocui actiunea de guvernare, tot mai dificila si fara orizont.

Economia nu asculta de ordinele Guvernului

Ati constatat ca economia nu asculta de "ordinele" venite de la guvern. Incasarile la buget scad, desi economia creste, investitiile straine s-au prabusit, nevoile imediate de finantare din sanatate, educatie, servicii sociale vitale, nu pot fi onorate, ati taiat investitiile in infrastructura si ati marit sau intentionati sa mariti impozitarea, dati afara mii de functionari, locurile de munca promise nu se ivesc, cat despre cele 10 miliarde euro investitii atrase pana la sfarsitul anului a fost o gluma. Proasta.

Cred ca realizati ca atunci cand in farfuriile cetatenilor nu va fi suficienta mancare, toata guvernarea USL va sari in aer.

V-ati convins ca reducerea evaziunii este un vis prea frumos, fara conformarea voluntara a cetatenilor, care se va produce doar atunci cand contribuabilii vor crede ca statul face ceea ce trebuie cu banii stransi prin taxe si impozite. Nu este cazul, inca.

Educatia si formarea profesionala sunt intr-o prabusire evidenta, cu consecinte dramatice asupra competitivitatii si atractivitatii economiei noastre. Lupta pentru supravietuire s-a mutat de la nivelul indivizilor la nivelul popoarelor, chiar a grupurilor de popoare.

Comparatie cu statele dezvoltate

Exista astazi in lume modele de societati de succes, care asigura cetatenilor lor un standard de viata la care romanii nici nu viseaza. State in care gradul de colectare la buget este de 45%, prin conformare voluntara. Germania are PIB-ul de 20 ori mai mare, comparativ cu al Romaniei, cu doar de patru ori mai multi cetateni.

Romanii aflati in strainatate muncesc pe rupte, nu trag chiulul, cum ar face daca ar munci in Romania.

V-ati intrebat de unde aceste deosebiri?

1. Justa rasplata a muncii nu exista in Romania, mai ales in sistemul bugetar;

2. Politrucii fara competente sunt pusi in locul profesionistilor si iau decizii aiuritoare, distrugand entitatile de stat pe care le conduc, furand tot ce se poate fura din ele;

3. Baronii si clientela vor cat mai multi bani de la buget, pentru a-si trage comisioanele care au ajuns la procente indecente. Dupa care, potopul;

4. Nu exista un proiect de tara, creionarea unui drum pe care sa stim ca mergem spre succes, chiar cu sacrificii temporare. Toate guvernarile au fost fara orizont, de pe o zi pe alta;

5. Nu va amagiti, Traian Basescu va ramane in istorie pentru cel putin doua lucruri: justitia a "muscat", inclusiv din clientela si demnitarii PDL, si a oprit economia romaneasca din caderea libera in care o lasase premierul Tariceanu, fapt recunoscut si de dv. Pentru ce fapte credeti ca ati intra dv. in istoria Romaniei?

6. Politizarea a ajuns la cote alarmante si jignitoare in domenii in care existenta specialistilor este esentiala.

Se poate continua mult si bine.

Ponta, un Balcerowicz al Romaniei?

Dle premier Victor Ponta,

Aveti o sansa uriasa de a indrepta lucrurile, avand o majoritate zdrobitoare in Parlament si fara contracandidat la sefia PSD. Sunteti si un bun comunicator, puteti explica armatei de politruci, baronilor si clientelei, ca miza nu este sa mulgi tot ce se poate, dupa care potopul.

Miza este sa ajungem din urma state precum Polonia, Finlanda, Danemarca, care ofera cetatenilor lor un nivel de trai cel putin multumitor. Ca nu poti fi bogat intr-o tara de sarantoci, fericit intr-o societate de nefericiti, fara riscul ca sarantocii sa-ti dea in cap, la un moment dat.

Ati putea deveni, daca aveti si vointa necesara, Balcerowicz al Romaniei.

Primul pas pe acest drum este sa realizati concordia nationala, sa dovediti prin fapte si vorbe ca sunt posibile fronturi comune, transpartinice, cum s-a intamplat in cazul comisiei Postolache sau a intrarii Romaniei in NATO si UE.

Dv. ati dus lupta politica la cote sanctionate de UE si America, dv. trebuie s-o readuceti la un nivel care sa nu dauneze Romaniei.

Ruperea societatii in doua, printr-o falie adanca de ura si dispret totale, nu are cum sa foloseasca cuiva. Nici USL nu se dovedeste a fi ce promitea sa fie in campanie, nici opozitia nu este formata doar din politruci avizi de imbogatire. Exista oameni competenti, cinstiti si demni in ambele tabere. Descoperiti-i si adunati-i langa dv.

Un comportament civilizat si strict in cadre democratice si ale statului de drept ne va atrage aprecierea partenerilor europeni, mai multe investitii si colaborare pentru dezvoltare economica, sociala, a infrastructurii.

Guvern de uniune nationala

Primul pas al acestei noi atitudini ar fi un guvern de uniune nationala, format din cei mai buni specialisti in domeniu, precum Daniel Funeriu la educatie. Poate v-ati convins, intre timp, ce catastrofe sunt cadrele USL in fruntea acestui minister.

Veti spune ca Parlamentul nu va fi de acord. Foarte bine, atunci sa fie dizolvat dupa respingerea a doua guverne de uniune nationala. Credeti ca vor pleca acasa?

Aveti dreptate ca nu va puteti ocupa singur de toate, asa ca solutia de mai sus e singura posibila.

Tot dintr-o consultare si consens national ar trebui sa rezulte un proiect de tara, complementar cu proiectele UE, dar care sa tina cont de specificitatea noastra, ca natie.

Cu etape, cu sacrificii necesare, alocari de resurse pentru infrastructura, renuntari de suveranitate in favoarea UE, etc. Dar sa stim pe ce drum mergem si unde vrem sa ajungem. O comisie formata din cei mai buni specialisti neutri, neafiliati politic, ar putea creiona acest proiect.

O alta directie de urmat ar fi aducerea de specialisti straini care sa rezolve problemele pe care noi nu suntem in stare. De exemplu, absorbtia fondurilor europene, evaziunea fiscala, etc.

Sfaturi de la Balcerowicz

Studiati cum a procedat Balcerowicz in Polonia, exact acelasi lucru ne trebuie si noua. A asanat sistemul bugetar, a dat afara un milion de birocrati, a privatizat toate entitatile economice de stat. Acesta e motivul pentru care Polonia aproape ca n-a simtit criza economica si a absorbit 100% fondurile europene.

Iata o parte din sfaturile lui Balcerowicz, intr-un interviu acordat presei romane.

"Proprietatea de stat este intotdeauna politizata, devine victima intereselor politice. Decidentii cei mai puternici devin politicienii si birocratii, ceea ce nu e foarte sanatos nici pentru economie, nici pentru politica, fiindca acesti oameni au obiceiul sa le otraveasca pe amandoua".

Concluzia: proprietatea de stat trebuie diminuata rapid, pana la disparitie, avantajele unor instrumente economice aflate in mana statului sunt net depasite de riscul ca aceste instrumente sa devina povara statului, sursa de imbogatire a celor aflati la putere.

"Ai doua optiuni: intarzii schimbarile sau le faci in ritm lent si iti pastrezi popularitatea, dar in fata istoriei ti-o ingropi definitiv, sau faci ceea ce trebuie si iti pierzi popularitatea, dar in timp oamenii isi vor da seama ca ti-ai facut datoria. Iar popularitatea mea n-a fost importanta pentru mine. Cineva trebuia sa-si asume responsabilitatea".

Reducerea cheltuielilor de functionare a statului, pana la limita unei functionalitati decente, este singura solutie pentru eliberarea de resurse financiare necesare infrastructurii, scaderii fiscalitatii, ajutorarii ramurilor esentiale, precum agricultura si turismul. Nu sunt necesare 27 de ministere, sute de agentii, sute de mii de functionari care taie frunze la caini, ei pot foarte bine sa fie inlocuiti de computere care nu gresesc, nu fura si nu cer spaga.

De un lucru sa fiti sigur. Daca mergeti in continuare pe drumul pe care va aflati acum, veti ajunge direct la groapa de gunoi a istoriei.

Povesti, basme si iluzii am tot auzit si vazut in ultimii 23 de ani. Am invatat sa le depistam in marea de vorbe si volute oratorice. Nu mai tine sa ne aburiti cu ele.

Daca nu faceti schimbarile necesare, la predare mandatului, in loc de regrete, romanii vor exclama: bine ca am scapat de Victor Ponta!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#scrisoare deschisa Victor Ponta Stefan Vlaston, #masuri salvare Romania Victor Ponta , #premier