Lovitura de stat silentioasa sau ce? (Opinii)

Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 18:09
8321 citiri
Lovitura de stat silentioasa sau ce? (Opinii)

Sintagma de "lovitura de stat" a facut cariera de asta-vara incoace, de la suspendarea presedintelui Traian Basescu. Nu cred ca a fost cea mai fericita alegere, insa multi au folosit-o intens. Altii au preferat o varianta mai soft si au folosit puci, ceva mai nimerit.

Ce ar putea fi folosit insa pentru ce incearca sa faca SISTEMUL, poate cea mai urata parte a lui, in privinta justitiei, adica "rascoala" de la CSM, cuplata cu modificarea statutului procurorilor, superimunitatea pentru parlamentari si posibilele modificari la ANI si DNA? Lovitura de stat, de palat, de sistem, de pomina? Puci in justitie? Punerea labei pe justitie de catre Dan Voiculescu si, mi-e dor de el, trebuie sa recunosc, Catalin Voicu? Miza e mare - batalia pentru procurori, promovarea judecatorilor la Inalta Curte, controlul total al justitiei.

Ce ma frapeaza la toata actiunea asta e tacerea in care se desfasoara. Sigur, nu ma pot referi la agitatia pe care o fac televiziunile de partid Antena 3 si, mai putin, Romania TV sau, mai nou, Realitatea, IMPOTRIVA oamenilor pe care vor sa-i schimbe din functii in justitie sau sa-i blocheze. Ma refer chiar si la tacerea presei "normale la cap", aia care considera un cosmar ceea ce chiar s-ar putea sa se intample.

Procesul care se desfasoara de la zi la zi e una din cele mai mari amenintari la adresa democratiei pe care le-am vazut, comparabila cu incercarea de rasturnare a lui Traian Basescu. Doar ca efectele sunt mult, mult mai dure daca reuseste lovitura asta, fata de ce ar fi insemnat sa cada Traian Basescu.

Chiar si asa, reactia e moale. Va fi cu adevarat puternica atunci cand va fi prea tarziu, asa cum stim ca se intampla la noi. Daca si presa e adormita, ce sa mai spunem despre societatea noastra, care prin definitie e adormita si nu reactioneaza.

USL-ul, in schimb, sau macar o buna parte din el, lucreaza altfel. Nu ataca atat de deschis problema, dar lucreaza. Pivniceru lucreaza, Voiculescu lucreaza, Oprisan lucreaza, Corina Dumitrescu lucreaza si exemplele pot continua. In fiecare zi mai pune o caramida pentru revocarea vreunui membru CSM, mai creeaza context necesar schimbarii de legi, tulbura ape in care se poate pescui.

Intre timp, atentia publicului e captata de alte lucruri - chiriasi celebri la RA-APPS, romani rapiti sau chiar scandaluri marunte care nu conteaza cu adevarat. In realitate, povestea asta cu CSM si justitia e cea mai importanta problema a anului.

Poate ca ar trebui sa ne temem de ce se va intampla acum, dar mai ales la modificarea Constitutiei. Daca vom mai apuca sa ne ingrijoram la modificarea Constitutiei si marele puci din justitie nu reuseste pana atunci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#lupta justitie USL, #revocare CSM campanie , #premier