Luati aminte, dragi pesedisti! Cum sa-l faceti pe Ponta premier (Opinii)

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 17:34
5143 citiri
Luati aminte, dragi pesedisti! Cum sa-l faceti pe Ponta premier (Opinii)
Foto: Arhiva

Garda pesedista se strange in grup si pleaca catre Palatul Cotroceni. Merg la Traian Basescu, presedintele tarii. El e omul pe care vor trebui sa-l convinga ca propunerea Victor Ponta pentru functia de premier al Romaniei nu poate fi negociata in niciun fel.

Pesedistii stiu ca Basescu se va tine tare si, de aceea, au plecat cu o strategie de manipulare in buzunare.

Au repetat zile intregi scena in care vor reusi sa-i manipuleze sentimentele lui Traian Basescu, reusind in cele din urma sa faca dintr-un orgolios antipatic (asa cum il cred ei) un mielusel care va ajunge sa le accepte produsul. Zile si nopti au pierdut membrii de frunte ai PSD pentru ca jocul scenic sa devina perfect, iar interlocutorul sa cada in plasa celui care a venit sa-si prezinte produsul pe care isi doreste atat de mult sa-l vanda.

Revenind la subiecul principal, a venit si ziua marii intalniri PSD-Basescu. Intampinati de unul dintre numerosii consilieri ai presedintelui, Dragnea&comp inainteaza catre sala mare a Palatului, unde presedintele ii asteapta deja in scaunul rezervat gazdei. Basescu da sa se ridice pentru a-si saluta oapsetii, insa nu apuca sa scoata o vorba ca unul din staff-ul lui Ponta ii si taie elanul:

"Nu-i asa, domn' presedinte, ca va bucurati de prezenta noastra aici?"

"Evident", raspunde Basescu incurcat si surprins totodata de repeziciunea cu care a fost chestionat.

"Va place cand primiti oaspeti la Cotroceni, mai ales in asemenea momente, cand de dumneavoastra depinde stabilitatea tarii? Cred ca sunteti mandru de statutul de zeu pe care unii vi-l atribuie, nu?", constata alt membru al grupului pesedist.

"Da, oarecum", vine raspunsul lui Basescu, la fel de ezitant.

"Nu-i asa ca aveati nevoie de un astfel de moment, care sa va dea din nou incredere in puterea pe care o detineti in stat?", se aude o voce in acelasi grup al socialistilor.

"Da", declara presedintele, din ce in ce mai convins.

"Ma insel daca constat ca tara chiar are nevoie urgenta de un premier, care sa faca bugetul si sa demareze repede discutiile cu FMI? Nu-i asa ca nu va place instabilitatea politica?", intreaba un alt membru, venit sa-l insoteasca pe Ponta la Cotroceni.

"Da, nu va inselati. Imi place ca tara sa fie stabila din punct de vedere politic", pareaza Basescu, din ce in ce mai ferm in declaratii si incantat de deschiderea manifestata de oaspeti.

"Cred ca nu puteti nega faptul ca avem o nevoie urgenta de un premier care sa aiba increderea dumneavostra si, evident, sustinerea totala a partidului care are majoritatea absoluta in Parlament. Am dreptate?", vine o alta intrebare spre Basescu, pe aceeasi filiera.

"Da, aveti perfecta dreptate", raspunde presedintele, din ce in ce mai convins ca oaspetii sai au perfecta dreptate.

"Deci, daca sunteti de acord cu tot ceea ce v-am intrebat si spuneti ca avem nevoie urgenta de un premier, de stabilitate politico-fiscala in tara, nu-i asa ca Victor Ponta este cel mai nimerit sa asigure aceasta stabilitate?", vine intrebarea de final a pesedistilor.

"Da", raspunde Basescu, mirat si el de fermitatea cu care a dat acest raspuns. Parca, totusi, ii e jena sa spuna "nu", dupa ce a scos din gura numai "da-uri".

Am conceput acest dialog imaginar, dar deloc imposibil, pentru a arata cum poate fi aplicata practic una dintre cele mai banale strategii de manipulare sentimentala a interlocutorului, conceptualizata in toate manualele de comunicare si marketing. Se numeste "tehnica da, da" si este una dintre cele mai vechi strategii de vanzare, folosita de foarte mult timp in intreaga lume.

Sa ne imaginam un agent de vanzari care vrea sa vanda o masina de tuns iarba. Se opreste in fata unei case, inconjurata de o curte cu un gazon impecabil, unde il abordeaza pe proprietar.

La inceput acesta este flatat si mangaiat pe crestet, spunandu-i-se ce curte si ce gazon frumos are. Apoi, agentul trece la actiune. Incearca din start sa-i creeze interlocutorului o nevoie si ii pune cateva intrebari la care agentul se asteapta ca posibilul cumparator sa raspunda cu "da".

Il intreaba cum se descurca cu tunsul gazonului si daca nu cumva are nevoie de o alta scula mult mai buna si extrem de performanta. Ii pune tot felul de intrebari care nu pot avea alt raspuns decat afirmativ. Dupa cateva zeci de minute in care cel persuadat a tot raspuns cu "da", vine si intrebarea de baraj: "Nu-i asa ca sunteti dispus sa investiti intr-o masina de tuns iarba, care va va face viata mai usoara?. "Da", raspunde interlocutorul rusinat parca sa spuna "nu", dupa ce de atatea ori a spus numai "da".

Cam asa se poate intampla si la intalnirea dintre PSD si Basescu. Presedintelui trebuie sa-i fie creata o nevoie pentru un anumit produs, pe care pesedisti vor sa-l vanda. Poate ca Basescu nu are nevoie de masina lor de tuns iarba (Ponta), dar, prins in plasa cu abilitate, poate va spune in final magicul "da", salvator pentru Victor Ponta. E si Basescu doar un om, nu?

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Basescu alegeri numire premier, #numire premier Ponta Basescu, #desemnare premier Ponta, #alegeri parlamentare, #negocieri partide Basescu, #negocieri PSD Basescu, #tehnici manipulare marketing , #premier