Ministrii lui Ponta care vor pune economia pe picioare

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 14:14
5649 citiri
Ministrii lui Ponta care vor pune economia pe picioare
Foto: Arhiva

Alegerile premierului desemnat Victor Ponta pentru ministerele cu competente in plan economic sunt surprinzatoare in contextul in care ministri precum cei de la Economie sau Transporturi nu au o experienta relevanta pentru portofoliile care le-au fost incredintate.

Pe de alta parte, sperantele analistilor chestionati de Ziare.com se indreapta catre noul ministru al Finantelor, Florin Georgescu.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a fost nominalizat pentru functiile de ministru al Finantelor si vicepremier, pe care le va detine pana la alegerile parlamentare din toamna. Georgescu a mai ocupat aceasta functie in perioada 1992 - 1996.

"Singurul lucru foarte incurajator in toata combinatia aceasta este Florin Georgescu, care se pare ca avea rolul de coordonare a tuturor zonelor economice intrucat este si vicepriministru si ministru de Finante. E un om care are experienta si care ar putea sa dirijeze", a spus analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Profesionalismul si competentele noului ministru sunt invocate si de Constantin Rudnitchi, care atrage insa atentia asupra riscurilor pe care le reprezinta relatia lui Georgescu cu PSD, dar si stilul sau de lucru transant.

"Este un finantist foarte bun, este un om care poate sa inteleaga si sa construiasca un buget si are experienta in materie de negocieri cu FMI. De asemenea, este bun prieten cu Nicolae Vacaroiu, seful Curtii de Conturi, ceea ce poate fi un fapt util, din perspectiva relatiei lor profesionale.

Punctul sau slab: relatia cu PSD. Trebuie sa urmarim in ce masura nu va face anumite jocuri de partid. In plus, Georgescu este un profesionist destul de abrupt in relatiile cu media, cu mediul economic, brusc in exprimari. Ministerul Finantelor ar trebui sa fie foarte transparent fata de mass-media si contribuabili", a spus analistul, pentru Ziare.com.

Deputatul PNL Daniel Chitoiu, fost presedinte al ANAF intre 2004 si 2008, a fost propus pentru Ministerul Economiei.

Tranzitia de la ANAF la Economie este neobisnuita, considera analistii.

"Nu-l cunosc in alta ipostaza. E destul de departe de la ANAF la Ministerul Economiei. Nu stiu cum se va descurca, aici nu se va ocupa de recuperarea creantelor bugetare ale intreprinderilor Ministerului, ar fi bine daca va rezolva aceasta chestiune, dar nu cred ca va fi preocuparea lui aici", este de parere Dochia.

O persoana cu experienta in sectorul energetic ar fi fost mai potrivita in aceasta functie, in conditiile in care activitatea Ministerului Economiei este centrata in prezent pe privatizarea companiilor de stat, in special cele din acest sector.

"Daniel Chitoiu a avut o experienta la ANAF, nu a avut rezultate exceptionale, in perioada respectiva economia mergea bine si incasarile bugetare aproape ca veneau de la sine. Functia de ministru al Economiei este o misiune mult mai complicata pentru Daniel Chitoiu. E vorba de decizii privind companiile de stat. Este o situatie foarte complicata pentru un ministru, oricare ar fi fost el. Din acest punct de vedere as fi preferat in functie un om mai apropiat de zona resurselor energetice", a spus Rudnitchi.

Lucian Isar, propus ministru delegat pentru mediul de afaceri in cadrul Ministerului Economiei, este analist economic si a lucrat in mediul bancar. El a fost expulzat de catre BNR din sectorul bancar in urma atacului speculativ asupra leului din septembrie 2008.

"A fost destul de critic cu privire la banca nationala, in mai multe luari de pozitie, dar aici nu are o relatie directa cu BNR. Sunt sigur ca va colabora cu Georgescu", a spus Aurelian Dochia.

In pofida competentelor sale, Isar ar putea intampina dificultati in promovarea intereselor mediului de afaceri in noul Guvern.

"Lucian Isar este un excelent specialist in zona de macroeconomie. Va trebui sa vedem in ce masura se poate impune mai mult in acest Guvern, pentru ca portofoliul sau este periferic, este mai degraba o chestiune de imagine. Va trebui sa capteze de la mediul de afaceri o serie de idei, de propuneri. Nu stiu daca va avea forta sa le impuna. Am indoieli ca va reusi, nu pentru ca Isar nu ar fi competent", crede Rudnitchi.

La Ministerul Transporturilor a fost propus Ovidiu Ioan Silaghi, PNL, fost ministru al IMM-urilor in Cabinetul Tariceanu, deputat, europarlamentar si presedinte al Camerei de Comert Satu Mare.

"Ovidiu Silaghi este o surpriza. A lucrat in zona IMM-urilor si mi pare ca actualul portofoliu este o palarie prea mare pentru el. Ministerul Transporturilor trebuie sa deruleze in acest moment proiecte europene. Nu cred ca este cea mai fericita alegere. Putem sa-l creditam cu bune intentii, dar la prima vedere pare un punct sensibil al Guvernului", a spus Constantin Rudnitchi.

Daniel Constantin, in varsta de 33 ani, propus pentru Ministerul Agriculturii, este presedintele Partidul Conservator din 2010, fiind lansat de Dan Voiculescu. El a ocupat, in perioada aprilie-octombrie 2009, functia de Director General la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

"Daniel Constantin are experienta in domeniul agriculturii. Rolul lui este legat de fonduri europene, desi in zona agriculturii lucrurile stau ceva mai bine. E interesanta legatura pe care o poate avea cu Ministerul Finatelor, pentru ca aici va trebui sa convinga sa acorde o zona de subventii din bugetul national sa dinamizeze acest domeniu", considera Rudnitchi.

Leonard Orbaneste singurul ministru din Cabinetul Mihai Razvan Ungureanu care isi pastreaza functia de ministru al Afacerilor Europene.

"Orban trebuie sa isi indeplineasca obligatiile pe care si le-a asumat anterior, nu are cum sa scape. Daca era schimbat, era mai simplu, dar asa trebuie sa isi duca la capat mandatul", a spus Aurelian Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mininstri Ponta, #Ponta economie, #Florin Georgescu Minister Finante, #Ovidiu Silaghi Minister Transporturi, #Lucian Isar guvern Ponta , #premier