Mintea de pe urma sau oportunismul de pe urma? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 20:48
4308 citiri
Mintea de pe urma sau oportunismul de pe urma? (Opinii)

Rovana Plumb a dat lumina verde pentru explorarea gazelor de sist din Dobrogea, precizand ca aceasta operatiune nu prezinta niciun risc pentru mediu. Asa si este. Explorarea nu presupune decat introducerea unor sonde, adica a unor tevi subtiri, in pamant pentru a vedea ce se gaseste in subsol.

Este exact ceea ce a decis si Guvernul Ungureanu sa faca in primavara lui 2012. Aceasta a fost tema intelegerii cu Chevron.

Pana la exploatare este cale lunga, pentru ca intai trebuie sa apara rezultatele explorarii, trebuie facute studii de fezabilitate, de impact asupra mediului, trebuie incheiate acorduri majore, unele supuse chiar aprobarii Legislativului. Dar nu e nimic rau in a afla ce resurse energetice ai in subsol.

Exploatarea gazelor de sist este una dintre caile prin care Romania poate ajunge la un nivel mult mai mare de independenta energetica, asa cum a reusit Polonia, spre exemplu.

Si nici macar nu este vorba despre initiative cu adevarat noi. In 2004, Guvernul Nastase a concesionat un perimetru din zona Barladului pentru prospectare in vederea gasirii gazelor de sist.

Licenta aceea fost cumparata de Chevron, iar ceea ce a facut Guvernul Ungureanu a fost doar sa mareasca numarul de prospectari, cu inca trei perimetre, in Dobrogea. Sa mai spunem ca in toamna anului trecut, PE a dat aviz pozitiv pe doua rapoarte referitoare la exploatarea gazelor de sist, transand astfel dezbaterea europeana pe aceasta tema.

Una peste alta, ambele decizii guvernamentale, atat cea de anul trecut, cat si cea de anul acesta sunt perfectr legitime.

"Acum, Romania depinde de importurile de gaz din Rusia, pretul gazelor este o uriasa problema pentru populatie, dar in primul rand pentru industrie. Romania are o sansa extraordinara de a fi descoperit gaze in Marea Neagra si in 4-5 ani productia va acoperi in totalitate consumul din Romania (...) Pentru Romania, ideea strategica de a nu mai depinde de importurile de gaze din Rusia este extraordinara si daca reusim acest lucru este foarte bine", spune acum Victor Ponta.

Asta spunea anul trecut si premierul Ungureanu si totusi exploatarea gazelor de sist a fost unul dintre marile scandaluri declansate de PSD pe vremea cand era in Opozitie si unul dintre motivele motiunii de cenzura care a dus la caderea Guvernului Ungureanu.

"De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de sist, in conditiile in care nu existau studii si nici cadrul legislativ specific care sa reglementeze conditiile tehnice de explorare-exploatare care sa evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?", scria in motiunea fatala Guvernului MRU.

In primavara anului trecut, PSD scotea in strada un intreg oras, Barladul, in frunte cu un primar inflamat, solicitand blocarea acestei initiative care ar putea sterge, nu-i asa, Romania de pe fata pamantului.

Iar 11 parlamentari PSD au initiat un proiect de lege care interzicea explorarea si exploatarea gazelor de sist, proiect respins insa de Senat cateva luni mai tarziu.

Nu stiu daca instalarea in Palatul Victoria, ca purtator de cuvant al lui Victor Ponta, a generalului american Wesley Clark, membru in consiliul director al companiei care exploateaza gase de sist in Polonia, sau pur si simplu trecerea campaniei electorale l-au iluminat pe Victor Ponta.

Cert este ca de la mijlocul lui decembrie pozitia premierului in privinta gazelor de sist a inceput sa se tot nuanteze pana la entuziasmul de acum.

Mintea romanului de pe urma, veti spune, poate. Da, dar nu e singurul exemplu. Motiunea de cenzura acuza si infiintarea facultatii de medicina in limba maghiara la Targu Mures, iar ea exista si astazi. Clasa pregatitoare a fost demonizata, la fel introducerea camerelor de luat vederi la examenul de bacalaureat si totusi, din fericire, ambele exista. Salariile nesimtite din companiile de stat revin ca o fantoma, desi USL guverneaza de un an.

Eu nu cred ca e mintea de pe urma. Eu cred ca sunt mostre de teribil oportunism, mostre ale capacitatii de a ignora interesul national atunci cand in discutie sunt interese electorale, mostre de manipulare si ipocrizie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ponta MRU gaze, #gaze sist explorare Romania, #gaze sist Ungureanu , #premier